همانگونه که می دانید، یکی از اصلی ترین منابع درآمد هر کشوری، دریافت مالیات از بخش های مختلف جامعه می باشد؛ از این رو، دریافت مالیات توسط دولت و پرداخت آن از طرف اقشار مختلف جامعه و صنعت، بسیار مهم است. در همین راستا، کشورهایی مانند ترکیه که دارای نظام مالی قدرتمند و شفاف هستند، دارای قوانین سختگیرانه مالیاتی در بخش های پر رونقی مانند املاک می باشند که مالیات در ترکیه و آنچه خریداران ملک باید بدانند برای فعالان این حوزه، دارای اهمیت است.
پیش از هر چیز، خاطر نشان می کنیم که اگر در کشوری زندگی می کنید که دارای توافق دوجانبه مالیاتی با ترکیه می باشد، پس دیگر لازم نیست مالیات های خود را به هر دو کشور (ترکیه و کشور خود)، پرداخت کنید. برای این منظور، اگر ملکی در ترکیه خریده باشید یا درحال معاملات ملکی هستید، تنها کافی است مالیات مربوط به این فعالیت اقتصادی خود را در یکی از این کشورها پرداخت کرده و گواهی پرداخت مالیاتی مربوطه را به اداره مالیات کشور دیگر ارائه دهید تا مشمول این قانون گردید.
- کشورهای طرف توافقنامه مالیاتی با ترکیه عبارتند از: انگلیس، چین، ایالات متحده آمریکا، آلمان، فرانسه، ایران و قطر.
مالیات خرید ملک در ترکیه
در حالت کل، اگر شما ملکی در ترکیه خریداری نمایید، موظف به پرداخت مالیات مربوط به آن خواهید بود. محاسبه مالیات مربوط به خرید ملک در ترکیه، توسط شورای منطقه ای و بر اساس ارزش تقریبی ملک و نه بر اساس ارزش اعلام شده (معمولا قیمت خرید)، محاسبه می شود. از این رو، معمولا ارزش تقریبی زیر ارزش بازار بوده و در نتیجه، مالیات ملک در بیشتر مناطق ترکیه بین 0.1٪ تا 0.6٪، در سال تعیین می شوند.
پرداخت مالیات ملک در ترکیه می تواند سالانه یا در دو قسمت پرداخت شود؛ اما باید توجه داشت که همه شهرداری ها، تاریخ یکسانی برای پرداخت ندارند. لذا، توصیه می گردد حتما از منطقه خود در این رابطه سوال نمایید. شما می توانید پرداخت مالیات خود را به صورت نقدی در دفتر شورای منطقه یا بصورت آنلاین پرداخت کنید.
نکته مهم 1: توجه داشته باشید، مسئولیت پرداخت مالیات ملک، همراه با مالکیت باقی می ماند نه با مالک؛ بدین ترتیب، هنگام خرید ملک حتما مطمئن شوید که مالک قبلی، هیچگونه معوقه مالیاتی در رابطه با ملک ندارد. به همین دلیل، اکثر وکلا پیشنهاد می کنند هنگام عقد قرارداد فروش ملک، شرطی در این رابطه در نظر بگیرید که هرگونه پرداخت و بدهی مالیاتی مربوط به ملک، به عهده مالک پیشین (یعنی فروشنده طرف قرارداد)، خواهد بود.
نکته مهم 2: در ترکیه و به موجب قوانین مالیاتی، املاکی با متراژ کمتر از 200 متر مربع و به شرط آنکه تنها دارایی مالکانشان باشد و نیز، بیوه زنان، معلولین و مستمری بگیران، مشمول معافیت مالیاتی املاک می گردند.
درصد از قیمت ملک | مالیات هنگام خرید ملک در ترکیه |
1.5% | مالیات بر ثبت املاک (از سال 2018 تقسیم 3% بین خریدار و فروشنده) |
0.15-0.75% | تمبر مالیاتی |
0.1-0.3% (در شهرهای بزرگ 2 برابر می باشد) | مالیات بر اموال سالانه |
0.3% | هزینه نمایندگی |
(اعلام می گردد) | بیمه |
همچنین، پیشنهاد می کنیم برای آشنایی با مالیات ملک در ترکیه این مقاله را بخوانید: مالیات ملک در ترکیه
کسب درآمد از فروش املاک در ترکیه
طی سال های اخیر با تصویب قوانین سختگیرانه تر در ترکیه در خصوص اجاره ملک، امروزه مالکان در صورت فروش ملک یا اجاره آن به منظور کسب درآمد، ملزم به پرداخت نوع دیگری از مالیات هستند. در حقیقت، شما نیاز به دریافت نوعی مجوز کسب و کار (Vergi Levhas)، در این رابطه داشته که مالیات آن نیز با نرخ مشاغل محاسبه می گردد. لذا، حتما باید یک حساب بانکی در یکی از بانک های ترکیه افتتاح کنید تا بدین وسیله علاوه بر دریافت شماره مالیاتی و انجام تراکنش های مالی مختلف مانند پرداخت قبوض، مالیات های خود را نیز بپردازید.
مالیات دیگری که در رابطه با درآمد حاصل از فروش ملک در ترکیه مورد محاسبه قرار می گیرد، مالیات بر سود سرمایه (CGT)، است. محاسبه این نوع مالیات، از اختلاف قیمت فروش و خرید ملک بدست آمده و میزان آن همانند مالیات بر درآمد، بین 10 تا 35% خواهد بود. خبر خوب اینکه، این نوع مالیات تنها برای 5 سال محاسبه شده و اگر شما ملکتان را پس از این مدت به فروش برسانید، معاف از مالیات بر سود سرمایه خواهید شد.
نکته مهم 1: به یاد داشته باشید، شما در ترکیه می توانید هزینه هایی مانند: قبوض، بیمه، تعمیر و نگهداری، را کاهش دهید ولی این اقدام در رابطه با مالیات، امکان پذیر نیست.
نکته مهم 2: با توجه به آنچه گفته شد، بویژه برای کسانی که به تازگی مقیم ترکیه شده اند یا اقدام به فعالیت در حوزه املاک کرده اند، توصیه می شود برای جلوگیری از بروز مشکلات مالی و مالیاتی، حتما از خدمات مشاوران مالی در این کشور، استفاده نمایید.
درصد از قیمت خانه | مالیات هنگام خرید خانه در ترکیه |
15-30% | مالیات بر سود سرمایه (ظرف 5 سال از مالکیت) |
0 | مالیات بر عایدی سرمایه (پس از 5 سال مالکیت) |
1.5% | مالیات بر فروش (3٪ تقسیم با خریدار) |
همچنین، پیشنهاد می کنیم برای آشنایی با هزینه مالیات فروش ملک این مقاله را بخوانید: مالیات بر سود سرمایه بدست آمده از فروش ملک در ترکیه
پرهیز از اعلام و قبول قیمت کذب و نادرست
یکی از ترفندهای برخی فروشندگان ملک در ترکیه، اعلام قیمت های کاذب و نادرست در خصوص املاک می باشد تا به این ترتیب ملک موردنظر را با قیمتی کمتر از بازار به مشتری بفروشند؛ شاید این موضوع در وهله اول برای شما قابل قبول و خوب بنظر بیاید، ولی مشکل زمانی بوجود می آید که شما بخواهید ملک را بفروشید. در این هنگام، با توجه به اختلاف قیمت خرید و فروش و نیز کارشناسی جدید ملک، شما ملزم به پرداخت مالیات اضافی خواهید بود که در واقع مالیات سود فروشنده ای که ملک را از آن خریده اید، می باشد.
در همین راستا، دولت ترکیه با تصویب قانونی، شهرداری ها را موظف به کارشناسی املاک و تعیین قیمت واقعی آنها هنگام معامله ملک نموده تا بدین طریق، مانع از بروز تخلف و مشکل برای خریداران گردد.
مالیات مرتبط با املاک و مستغلات در ترکیه
فرقی نمی کند شما در ترکیه ملک را جهت سکونت خریده باشد یا اجاره دادن یا معامله در بازار املاک، در هر صورت و بنا بر قوانین مالیاتی این کشور، مالکان ملک ملزم به پرداختی برخی مالیات های تعیین شده (مانند مالیات درآمد حاصل از اجاره ملک)، هستند. بر این اساس، مالیات بر دارایی در ترکیه و بسته به نوع ملک و شهری که ملک در آن قرار دارد، بین 0.1% تا 0.6% متغیر است؛ بطور مثال، برای املاک معمولی مانند آپارتمان ها یا بناهای نزدیک بخش های مهم شهر، در سال مالیات بر درآمد 0.2 درصدی، برای املاک واقع در مناطق مهم شهری، مالیات بر درآمد 0.4 درصدی، و برای مناطق نزدیک به شهر، سالانه حدود 0.1 درصد مالیات بر درآمد اعمال می گردد.
این در حالی است که برای املاک تجاری در ترکیه، مالیات بر درآمد 0.4 درصدی و برای سایر اراضی، 0.6٪ درنظر گرفته می شود؛ اما بطور دقیق تر، باید اشاره داشت در ترکیه مالیات بر املاک و مستغلات، به دو دسته تقسیم می شوند که خود نیز دارای زیرمجموعه هایی به شرح زیر می باشند:
-
مالیات های مرتبط هنگام هر بار معامله ملک در ترکیه:
- مالیات بر ارزش افزوده (VAT)
مقدار این نوع مالیات، از 1٪ تا 18٪ متغیر بوده و در رابطه با املاک تجاری یا املاکی که مساحت خالصشان بیش از 150 متر باشد، مالیات بر ارزش افزوده آنها، 18٪ محاسبه می گردد. عوامل تاثیرگذار در این موضوع، عبارتند از: نوع ملک، مساحت و قیمت آن برای هر متر مربع.
- مالیات ثبت سند مالکیت
این مالیات که هنگام ثبت سند مالکیت (Tapu)، در اداره ثبت املاک اعمال می شود، معادل 4% قیمت ثبت شده ملک در قرارداد است. معمولا، این 4% بطور مساوی بین خریدار و فروشنده (سهم هر کدام 2%)، تعیین شده و فقط یک بار پرداخت می شود، اما در صورت انتقال ملک به مالک دیگر یا وراث قانونی، باید دوباره پرداخت گردد.
- سایر هزینه های مرتبط
همچنین، پیشنهاد می کنیم این مقاله را بخوانید: مزایای خرید ملک در ترکیه برای سرمایه گذاران و اتباع خارجی
-
مالیات های دوره ای مربوط به املاک و مستغلات در ترکیه:
مالیات سالانه شهرداری
این مالیات که همان عوارض سالیانه شهرداری است، هر ساله در ترکیه در ماه می (اردیبهشت)، اعلام و پرداخت می گردد. هزینه مالیات سالانه شهرداری کم بوده و معادل 0.03 درصد ارزش ملک می باشد؛ به بیان دیگر، اگر ارزش ملک 100000 دلار باشد، مالیات مربوطه 30 دلار می گردد.
بیمه حوادث طبیعی و زلزله
این بیمه که تحت عنوان بیمه اجباری زلزله (DASK)، نیز شناخته می شود، هزینه مربوط به آن سالانه بوده و مبلغ نهایی آن وابسته به عواملی مانند: نوع ملک (مسکونی، تجاری و …)، تازه ساخت بودن، منطقه ای که در آن واقع شده، نوع مصالح بکار رفته، کیفیت ساخت و …، می باشد.
هزینه خدمات ماهانه شهرداری
بنا بر قوانین ترکیه، ساکنان مجتمع های مسکونی باید ماهیانه هزینه ای تحت عنوان «Aidat» را که شامل هزینه های متعددی مانند: استفاده از استخرها و زمین های بازی، مراقبت و رسیدگی به باغ ها و آبیاری آنها، حقوق کارکنان نظافتی و خدماتی، نگهداری و امنیت مجتمع و …، بپردازند؛ این هزینه بسته به ویژگی ها و امکانات هر مجتمع مسکونی، متفاوت می باشد.
همچنین، پیشنهاد می کنیم برای آشنایی با خرید ملک در ترکیه این مقاله را بخوانید : خرید ملک در ترکیه
سایر هزینه ها و مالیات های مربوط به ملک در ترکیه
- مالیات تمبر
هنگام عقد قرارداد فروش ملک، حدودا باید معادل 1% ارزش تعیین شده ملک، به عنوان مالیات یا حق تمبر پرداخت گردد.
- مالیات بر املاک موروثی یا اهدایی
در حالت کلی، اگر در ترکیه ملکی به ارث برسد یا به مالک جدید اهدا گردد، باید مالیاتی بین 1 تا 30 درصد بسته به شرایطی که اعلام می گردد، طی سه سال و در دو قسط، پرداخت گردد.