فروش خودروی دست دوم در ترکیه توسط اتباع خارجی

هنگام فروش وسیله نقلیه، شما به سه چیز احتیاج دارید: ارزش گذاری خودرو، یافتن خریدار و قیمتی که مایلید به فروش خودرویتان هستید. در این مقاله ما اصلی ترین اطلاعات و راهکارهای لازم را برای راهنمایی و کمک به شما، جمع آوری کرده ایم.

اتباع خارجی، مجاز به خرید یا فروش خودروهای دست دوم در ترکیه می باشند. هنگام خرید خودروی دست دوم در ترکیه، فروشنده باید جزئیات بیان شده را در اختیار خریدار گذارد که عبارتند از: مدرک اثبات کنند عدم بدهی خودرو و نیز گواهی از اداره مالیاتی مبنی بر عدم بدهی خودرو. همچنین، مهم است تایید کنید شماره درج شده در بدنه موتور و شاسی، با آنچه در مدارک درج شده، مطابقت دارد.

خودروهای دست دوم (İkinci El)، جهت فروش به روش های زیر قابل جستجو می باشند:

  • نمایندگی های فروش خودرو
  • تبلیغات موجود در مجلات خودرو مانند Araba Dergisi
  • وب سایت هایی مانند Oto Haber
  • آگهی های روزنامه
  • فروش مستقیم توسط خود مالک

ارزش گذاری، یافتن خریدار، بهترین پیشنهاد

  1. شما می توانید به منظور اطلاع از ارزش واقعی وسیله نقلیه خود، به وب سایت: http://www.dod.com.tr/CustV2VehPriceChooseCar.aspx، مراجعه نمایید. به این روش می توانید یک قیمت تقریبی، بسته به ویژگی های خودروی خود، به فهرست ارزیابی افزوده یا از آن کم کنید؛ مواردی چون: لاستیک یخ شکن، سرویس کامل در ماه های اخیر و غیره. همچنین، دریافت تایید از یک مکانیک، می تواند مفید واقع شود. برای اطلاع از «ارزش دفتری/ثبت شده» خودروی خود، می توانید از وب سایت های زیر در ترکیه استفاده کنید:
  1. در ترکیه، نمایندگی های فروش خودرو، وسایل نقلیه دست دوم را خریداری می کنند، اما مطمئنا همانند سایر نمایندگی های فروش در اکثر کشورها، شما تمایل زیادی به فروش از طریق آنها ندارید؛ پس بهتر است به دنبال خریداری باشید که به دنبال خرید خودرویِ بدون واسطه می باشد. تعداد زیادی سایت فروش آنلاین خودرو وجود دارد که برخی با تبلیغات رایگان و برخی با هزینه ای کم می باشند؛ این در حالی است که بهترین منبع برای یافتن خریدار، کمک گرفتن از یک دوست ترک می باشد.
  1. روند دستیابی به قیمت توافقی و متقابل، بسته به خصوصیات رفتاری و فرهنگی شما، ممکن است امری آزاردهنده باشد. اگر اقدام به فروش نقلیه خود در ترکیه کنید، تقریبا می توانید حدس زد وارد این فرآیند خواهید شد، حتی اگر خریدار دوست شما باشد. در این حالت، بهتر از کار را با قیمتی بالا آغاز کرده و خود را متمایل به کاهش قیمت نشان دهید. این همان چیزی است که در ترکیه انتظار می رود.

بررسی های پیش از فروش

پیش از اقدام به فروش وسیله نقلیه خود، می بایست موارد زیر را بررسی کنید:

  1. از طریق وب سایت: https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/index.jsp?page=IVD_MENU_MTV، اطلاعات خودروی خود را اکه در کارت ثبت آن (Ruhsat)، درج شده، وارد کرده و از به روز بودن ثبت نام خود اطمینان حاصل کنید. همچنین، از عدم وجود هرگونه جریمه رانندگی پرداخت نشده نیز، مطمئن شوید.
  2. شما ملزم به بازرسی فنی سالانه یا هر دو ساله خودروی خود (بسته به نوع وسیله نقلیه خود)، می باشید. اگر از پیش چنین برنامه ای ندارید، می توانید آن از طریق وب سایت: http://www.tuvturk.com.tr/، برنامه ریزی و انجام دهید.
  3. وجود شماره شناسایی معتبر ترکیه ای (TC Kimlik Nosu)، امری ضروری است. برای اطلاع از شماره شناسایی خود، می توانید سال تولد و شماره مجوز اقامت خود را در صفحه اول کتابچه آبی خود (Blue Booklet)، در وب سایت: https://tckimlik.nvi.gov.tr/YabanciKimlikNo/DogumYiliveIkametTezkereNoSorguModul.aspx، وارد کنید.

درحالت کلی و به بیان دیگر، فروشنده می بایست کند «مالک قانونی و ثبت شده خودرو» بوده و موارد زیر را به خریدار ارائه دهد:

  • اثبات پرداخت مالیات خودرو (MTV)
  • اثبات عدم وجود جریمه نقدی پرداخت نشده
  • اثبات تست فنی خودرو (Araç Muayene Sggulama)
  • اثبات وجود بیمه الزامی خودرو و به روز شده (Zorunlu Trafik Sigortası Kontrolü)
  • اثبات آدرس محل سکونت
  • شماره پلاک های ثبت شده
  • اثبات تسویه هرگونه وام مربوط به خودرو (عدم وجود وام تسویه نشده)
  • اثبات مطاقت شماره بدنه خودرو و شاسی با آجه در مدارک مربوطه به ثبت رسیده.
  • اثبات مالکیت قانونی خودرو از سوی فروشنده

نکات مربوط به فروش خودرو

هرگونه توافق فروش مابین خریدار و فروشنده، می بایست در دفتر اسناد رسمی صورت بگیرد؛ از این رو اولین گام در این راه، رفتن به دفتر اسناد رسمی به همراه خریدار و ارائه: سند مالکیت خودرو (Ruhsat)، گذرنامه (کارت شناسایی خریدار و فروشنده)، شماره شناسایی ترکیه ای، گواهی ثبت خودرو (Trafik Belgesi)، و مجوز اقامت، می باشد.

پس از تنظیم اوراق مربوطه و ارائه پلاک های خودرو از سوی خریدار و فروشنده (اگر خریدار نیز در همان استان که فروشنده ساکن است، دیگر نیازی به تغییر پلاک ها وجود نخواهد داشت)، مسئول دفترخانه عدم ممانعت از معامله را تایید و توافقنامه فروش را بررسی می کند. اگر تمامی موارد بین خریدار و فروشند توافق شده باشد، هر دوی آنها و نیز خود مسئول دفترخانه اسناد رسمی، توافقنامه فروش را امضا و معامله پس از ثبت، با ارائه سند ثبت به مالک جدید، پایان می پذیرد. برای نهایی کردن ثبت شماره پلاک، وجود بیمه اجباری (Zorunlu Trafik Sigortası Kontrolü)، ضروری می باشد.

کپی سند ثبت نیز ظرف مدت 15 روز از تاریخ فروش، برای خریدار ارسال می شود. همچنین، مالک جدید خودرو 10 روز فرصت دارد تا وسیله نقلیه جدید خود را بیمه کند. در طی انجام مراحل فروش، اداره راهنمایی و رانندگی نیز در جریان این امر قرار می گیرد.

نکات مهم:

  • هزینه های مربوط به دفترخانه اسناد رسمی: به طور کلی، خریدار مسئول پرداخت کلیه هزینه های مربوط به دفترخانه اسناد رسمی می باشد. این موضوع قابل مذاکره نبوده و اگر لازم باشد، خریدار می تواند در این خصوص چانه زنی کند.
  • نحوه پرداخت: پرداخت هزینه های معامله می تواند متفاوت باشد؛ برخی آن را به صورت نقدی و برخی مقدار مشخصی را پرداخت و مابقی را در زمان توافق شده دیگر، پرداخت می کنند؛ با وجودی که این موضوع بطور کامل به شما بستگی دارد، اما بهتر است حداقل یک سفته (Senet)، با هزینه خریدار تهیه و در دفترخانه اسناد رسمی نیز، به ثبت برسد.
  • بیمه: برای لغو بیمه خودروی خود (فروشنده)، کافی است فقط تلفنی با شرکت بیمه خود تماس گرفته و آنها را از موضوع باخبر سازید؛ دیگر نیازی به انجام هرگونه کاغذ بازی نمی باشد.

ثبت نام آنلاین

از سال 2010، روند فروش خودرو از طریق «سیستم اطلاعات خودرو و راننده» موسوم به ASBİS  (Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi)، انجام می گیرد.

دیدگاه بگذارید