آرزو ووروشکان (Arzu Vuruşkan)، عضو هیئت علمی گروه مد و طراحی لباس در دانشگاه اقتصاد ازمیر (İEÜ)، با همکاری باشاک سولّر زور (Başak Süller Zor)، دانشجوی دکترا، کار روی «دستکش هوشمند» برای نابینایان را آغاز کردند. این دستکش هوشمند به نابینایان امکان تشخیص رنگ لباس ها، مدل و سایز را جهت انتخاب، به راحتی فراهم می کند.
این دستکش هوشمند با بهره گیری از جدیدترین فناوری الکترونیکی و دوربین، برای یکدست کردن لباس ها و ارائه توصیه های مختلف در این رابطه به افراد نابینا، کمک خواهد کرد. دکتر آرزو ووروشکان و باشاک سولّر با درنظر گرفتن شرایط سخت بوجود آمده به دلیل ویروس کرونا، به روند این پروژه سرعت بخشید و اعلام داشتند این دستکش از پارچه ای سبک، ضدباکتری و قابل شستشو تهیه شده که روی آن دوربینی قرار خواهد گرفت. این دوربین که به نرم افزاری با قابلیت پردازش اطلاعات مربوط به نوع و رنگ پوشاک متصل می باشد، اطلاعات را در دستکش ذخیره خواهد کرد.
الگویی برای سایر پروژه در ترکیه
هنگامی که کاربر نابینا با دستکش هوشمند لباس را لمس می کند، دوربین عکس لباس را گرفته و رنگ و مدل آن را بصورت صوتی بیان کرده و پیشنهادات مربوط به مدل انتخاب شده نیز گفته خواهد شد. از دیگر قابلیت های این دستکش، می توان به امکان جداسازی راحت بخش الکترونیکی درون دستکش اشاره کرد که می توان پس از شستشو، دوباره به دستکش نصب کرد. در این زمینه به شورای تحقیقات علمی و فناوری ترکیه (TÜBİTAK)، نیز درخواست داده خواهد شد. این پروژه که با پشتیبانی دانشکده مهندسیİEÜ انجام می شود تبدیل به یک الگو در ترکیه خواهد شد.
امکان اطلاع از طرح و رنگ لباس ها
دکتر آرزو ووروشکان با اشاره به مشکل بوده انجام فعالیت های روزمره از قبیل: تحرک، ارتباط، آموزش، پوشیدن لباس و خرید برای افراد نابینا، گفت: “انتخاب لباس مناسب که جایگاه مهمی در زندگی هر فرد دارد، برای افراد کم بینا یا نابینا تبدیل امری دشوار می باشد. ممکن است آنها در انتخاب اندازه مناسب یا مدل و رنگ لباس دچار مشکل شده و ناچار به کمک گرفتن از دیگران می شوند.”
دکتر آرزو ووروشکان با بیان اینکه دیدارهایی با افراد گوناگون و قابلیت بینایی مختلف داشته اند، متوجه اهمیت تمامی آنهذا به سبک مناسب پوشش شده اند. به لحاظ نظری، برنامه های مختلف گوشی، پروژه ها و نمونه های مختلف برای افراد کم یا نابینا وجود دارد؛ با این حال، کاربری برنامه های گوشی محدود بوده و در نمونه های اولیه، طراحی و ارزش های زیبایی شناختی در اولویت دوم آنها قرار دارد.
وی اشاره داشت: “در این پروژه ما قصد داریم با توسعه فناوری جایگزین با یک برنامه واسط، کاربر را به لحاظ زیبایی شناختی نیز راضی کنیم. از این رو، با استفاده از مواد جدید در ساخت این دستکش هوشمند که در مرحله توسعه آن قرار داریم، مواردی چون: راحتی، قابلیت تهویه و بهداشت را نیز، در آن درنظر گرفته ایم؛ همچنین، با نرم افزار، فناوری و تجهیزات تعبیه شده در دستکش، افراد نابینا می توانند اطلاعاتی درمورد رنگ و طرح لباس را کسب کنند. در این پروژه دکتر پینار اوعوز اِکیم (Pınar Oğuz Ekim)، عضو هیئت علمی دانشکده مهندسیİEÜ و دانشجویان وی نیز مشارکت دارند.”