اخذ شهروندی ترکیه، یکی از اقدامات رایجی است که طی دهه های اخیر توانسته طرفداران بسیاری پیدا کرده، چراکه همراه با مزایای بسیاری برای اتباع خارجی می باشد. این اقدام که از روش های مختلفی امکان پذیر است، بواسطه ویژگی های جذاب ترکیه و وجه پاسپورت آن بوده و در مقایسه با سایر کشورهای که چنین فرصتی را نیز برای اتباع خارجی فراهم آورده اند، همواره مورد توجه قرار گرفته است.
شهروندی ترکیه
کشور ترکیه در نقطه اتصال آسیا و اروپا به هم، از دیرباز یکی از مهم ترین مناطق استراتژیک بوده که این موضوع نیز تا به امروز، همچنان تداوم داشته است. این کشور که از نعمات بیشماری چون تنوع آب و هوایی، سواحل زیبا و گرم در غرب و جنوب غربی، غذاهای خوش طعم، منابع طبیعی فراوان، مردم مهمان نواز و بسیاری امتیازات دیگر بهره می برد، مورد توجه سرمایه گذاران و اتباع خارجی بسیاری قرار گرفته است؛ در عین حال، می توان به عوامل دیگری نیز اشاره داشت که عبارتند از:
- توسعه و پیشرفت های متعدد ترکیه در حوزه های مختلف
- فراهم آمدن زیرساخت های لازم
- روابط سیاسی و اقتصادی موثر با سایر کشورها
- فراهم آوردن شرایط لازم برای استفاده از ظرفیت های موجود
- ایجاد موقعیت های امن و سودآور برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی
- ارائه انواع خدمات رفاهی، اجتماعی، تحصیلی و درمانی باکیفیت
- افزایش اهمیت و جایگاه ترکیه نزد سایر کشورها
- و …
همین عوامل در مجموع، موجب شده اند ترکیه نزد اتباع خارجی به یکی از بهترین گزینه ها جهت کار، زندگی، تحصیل، درمان، سرمایه گذاری و گذراندن تعطیلات بدل شده و هر ساله شهروندان کشورهای زیادی تمایل به اخذ یکی از انواع مجوزهای اقامت یا روش هایی اعلام شده جهت کسب شهروندی ترکیه، داشته باشند؛ لازم به ذکر است، بیشتر اتباع خارجی به منظور بهره مندی از تمامی مزایای حضور در ترکیه و امکان استفاده از تمامی خدمات و تسهیلات این کشور، به روش های اخد شهروندی و پاسپورت ترکیه، توجه و تمایل بیشتری نشان می دهند.
مزایای شهروندی ترکیه
همانگونه که پیش تر اشاره شد، زندگی در ترکیه دارای مزایا بسیاری برای اتباع خارجی بوده که می توان با اخذ شهروندی این کشور، از امتیازات بیشتری نیز بهره مند شد؛ این مزایا که در حوزه های مختلفی می باشند، برخی از آنها که به عنوان مهمترین مزایای شهروندی ترکیه برای اتبباع خارجی محسوب می شوند، عبارتند از:
- استفاده از امکانات متعدد رفاهی و اجتماعی
- استفاده از خدمات درمانی رایگان برای شهروندان ترکیه
- دریافت گواهینامه ترکیه که در کشورهای بسیاری دارا یاعتبار است
- دریافت کارت اعتباری ترکیه
- دریافت انواع تسهیلات بانکی در ترکیه
- امکان اشتغال در تمامی مشاغل مجاز برای شهروندان ترکیه
- در دسترس بودن انواع محصولات و اقلام داخلی و خارجی با قیمت و کیفیت های مناسب
- بهره مندی از شرایط آسان جهت تحصیل در مراکز آموزشی و دانشگاه های معتبر ترکیه
- تجارت آزاد با سایر کشورها
- امکان افتتاح حساب بانکی در بانک های بین المللی در سراسر جهان
- دریافت پاسپورت معتبر ترکیه و سفر به 107 کشور دنیا بدون ویزا
- شرایط آسان در اخذ ویزای سایر کشورهای (شنگن در اروپا و اقامت در آمریکا)
قانون جدید شهروندی ترکیه
در ترکیه نیز همانند بیشتر کشورها، هر ساله ممکن است قوانین تصویب شده به دلایلی، مختلفی دستخوش تغییراتی متناسب با مقتضیات زمان شوند. در همین راستا، ترکیه نیز طی سال های اخیر به دلایلی چون جذب راحت تر سرمایه های خارجی و افزایش اطمینان سرمایه گذران به چنین اقداماتی، قوانینی را تصویب و در بازه های مختلف زمانی، تغییراتی را به آنها اعمال می کند. از بارزترین این موارد، بویژه درخصوص «قانون جدید شهروندی ترکیه» به عنوان یکی از امتیازات مورد توجه سرمایه گذاران و اتباع خارجی، می توان به افزایش مبلغ کسب شهروندی از طریق خرید ملک یا ثابت ماند مبلغ تعیین شده در روش سپره گذاری در بانک های ترکیه، اشاره داشت.
روش های اخذ شهروندی ترکیه
- شهروندی ترکیه 400 هزار دلار
به جرات می توان ارزان ترین و مطمئن ترین روش اخذ پاسپورت ترکیه یا همان شهروندی این کشور را، خرید ملکی به ارزش حداقل 400 هزار دلار دانست که می توان شامل: خانه، ویلا، واحد آپارتمانی، مغازه، واحد تجاری یا اداری، مزرعه یا زمین باشد. بر این اساس، سرمایه گذارای و خریداران خارجی می توانند با خرید یک یا چندین ملک که ارزش مجموع آنها به حدنصاب تعیین شده رسیده باشد، برای شهروندی ترکیه اقدام کنند؛ این شکل از سرمایه گذاری که می تواند طی چندین سال انجام گیرد، یکی از سودآورترین روش های سرمایه گذاری در ترکیه بوده و گواه آن نیز، معرفی حوزه املاک و مستغلات این کشور به عنوان موتور نیرو محرکه اقتصاد ترکیه در هه های اخیر می باشد.
گفتنی است، آن دسته از خریدران و سرمایه گذاران ملک در ترکیه که شهروندی این کشور را از این طریق بدست آورده اند، تا 3 سال از تاریخ خرید ملک، اجازه فروش ان را نخواهند داشت؛ چرا که بدین طریق، شهروندی آنها نیز باطل خواهد شد.
- شهروندی ترکیه با کار
یکی دیگر از روش های محبوب کسب شهروندی ترکیه، راه اندازی کسب و کار یا مشاغلی چون استارت آپ می باشد که به موجب آن، سرمایه گذاران یا اتباع خارجی می بایست حداقل 50 نیروی کار ترکیه ای را طبق قوانین اداره کار و تامین اجتماعی این کشور، استخدام کنند. در این رابطه، مشاغلی در حوزه هایی چون: گردشگری، خدمات مالی، انرژی های تجدیدپذیر و پاک، فناوری اطلاعات، کشاورزی و …، جزو مشاغل توصیه شده به سرمایه گذاران و اتباع خارجی می باشند.
البته، لازم به ذکر است اتباع خارجی می توانند کسب و کار دلخواه خود را از طریق ثبت شرکت، در ترکیه راه اندازی کرده و به آن مشغول شوند، اما توصیه های ما برای دستیابی به سود بیشتر، حوزه های اشاره شده می باشند.
- شهروندی ترکیه با سرمایه گذاری
از دیگر روش های کسب شهروندی ترکیه، سرمایه گذاری است که می توان آن را به 3 روش زیر انجام داد: اول، سپرده گذاری در یکی از بانک های ترکیه؛ دوم، خرید اوراق بهادار و قرضه دولتی و سوم، با سرمایه گذاری در بورس و خرید سهام شرکت ها. نکات مهمی که در این رابطه وجود دارند، عبارتند از: حداقل ارزش سرمایه گذاری شما در هر یک از روش های اشاره شده، باید 500 هزار دلار باشد؛ همچنین، سرمایه گذاران تا 3 سال می توانند از مبلغ سرمایه خود بکاهند، چراکه موجب لغو شهروندی آنها خواهد شد.
- اخذ شهروندی ترکیه از طریق تحصیل
با توجه به کیفیت بالای مراکز آموزشی در ترکیه بویژه در سطح دانشگاه ها، هر سال دانشجویان خارجی زیادی برای تحصیل به این کشور می آیند که بیشتر آنها پس از پایان تحصیلاتشان و به دلیل تعدد فرصت های شغلی در این کشور، علاقه مند به تداوم حضورشان در ترکیه می باشند. در همین راستا، آن دسته از فارغ التحصیلان که تصمیم به کسب شهروندی از این طریق را دارند، باید سابقه حداقل 5 سال اقامت در ترکیه را داشته باشند.
از این رو، اگر یک دانشجوی خارجی 4 سال را برای تحصیل در مقطع کارشناسی گذرانده و پس از فارغ التحصیلی، بتواند 1 سال دیگر نیز از طریق مجوز کار در ترکیه اقامت داشته باشد، می تواند پس از پایان این 5 سال برای اخذ پاسپورت ترکیه و شهروندی این کشور، اقدام کند.
- شهروندی ترکیه با ازدواج
از دیگر قوانینی که طی سال های اخیر در ترکیه دستخوش تغییر گردیده، موافقت با اخذ شهروندی ترکیه از طریق ازدواج تبعه خارجی با یکی از شهروندان ترکیه می باشد. بر این اساس، اگر از تاریخ ازدواج این زوج بیش از 3 سال گذشته باشد و در طی ای مدت در کنار یکدیگر زندگی کرده باشند، می توانند برای دریافت پاسپورت ترکیه و شهروندی این کشور، اقدام کنند.
شهروندی ترکیه با پاسپورت
همانگونه که تا بدین جای مقاله اشاره شد، عباراتی چون «کسب تابعیت ترکیه»، «اخذ شهروندی ترکیه» و «دریافت پاسپورت ترکیه»، مفاهیمی یکسان داشته و هنگامی که یک تبعه خارجی از روش های اعلام شده برای اخذ تابعیت این کشور اقدام می کند، متعاقبا می تواند پاسپورت ترکیه را نیز، بدست آورد.
اخذ پاسپورت ترکیه
پس از آنکه اتباع خارجی از روش های ذکر شده برای کسب شهروندی ترکیه یکی را انتخاب و نسبت به آن اقدام کردند (خرید ملک، سپرده گذاری در بانک، راه اندازی کسب و کار و …)، حال می توانند برای دریافت پاسپورت ترکیه، اقدام کنند؛ در همین راستا، این افراد ابتدا باید مدارک لازم را آماده کرده و علاوه بر آپلود آنها در سامانه: https://e-ikamet.goc.gov.tr/، هنگام مراجعه حضوری در روز ملاقات موسوم به «Randevu» با مامور اداره مهاجرت، آنها را ارائه دهید؛ این مدارک، عمدتا عبارتند از: تکمیل فرم درخواست شهروندی ترکیه، اصل و کپی پاسپورت معتبر، تاییدیه پایان مراحل سرمایه گذاری یا خرید ملک، گواهی عدم سوءپیشینه، عکس بیومتریک، کپی معتبر پاسپورت و …،
گفتنی است، این فرآیند که حداکثر 3 ماه به طول خواهد انجامید (بسته به شهری که در آن قصد اقدام دارید، مدت آن متفاوت می باشد)، دولت ترکیه تا زمان صدور پاسپورت و مدارک مربوط به شهروندی برای تبعه خارجی، اقدام به صدور مجوز اقامت کوتاه مدت خواهد کرد تا این شخص بتواند طی این مدت بدون مشکل، در این کشور اقامت داشته باشد؛ پاسپورت ترکیه، دارای اعتبار 10 ساله است.
مزایای پاسپورت ترکیه
با توجه به موقعیت کشور ترکیه در جهان و اعتبار و تاثیری که در صحنه بین المللی دارد، به همین دلیل نیز دارندگان پاسپورت این کشور به راحتی می توانند از آن برای سفر به اقصی نقاط جهان استفاده کنند؛ همین امر، موجب شده شهروندان ترکیه یا آن دسته از اتباع خارجی که موفق به کسب شهروندی این کشور شده اند، بتوانند از مزایای پاسپورت ترکیه استفاده کرده و به سفرهای خود بپردازند.
قدرت پاسپورت ترکیه
بنا بر آنچه در رابطه با مزایای دریافت پاسپورت ترکیه گفته شد، می توان متوجه شد که قدرت پاسپورت ترکیه، یکی دیگر از دلایل علاقه مندی سرمایه گذاران و اتباع خارجی به کسب شهروندی و پاسپورت این کشور بوده و در رابطه با توانمندی های آن، موارد زیر قابل اشاره می باشند:
- سفر به بیش از 70 کشور جهان بدون ویزا
- سفر به 49 کشور با شرایط آسان و سریع دریافت ویزا
- دریافت آسان برای دریافت ویزای شنگن
- دریافت آسان هر یک از ویزاهای امریکا
- تردد و سفر آسان به بیشتر کشورهای جهان از طریق پاسپورتی معتبر
- وجه خوب ترکیه در سطح بین المللی و شهروندان آن
کشورهای بدون ویزا برای پاسپورت ترکیه
در رابطه با این موضوع، یعنی کشورهایی که می توان بدون دریافت ویزا و با پاسپورت ترکیه به آنها سفر کرد، بیش از 70 کشور بواسطه جایگاه و اعتبار ترکیه در عرصه بین الملل، شرایط سفر بدون نیاز به دریافت ویزا را برای شهرودان ترکیه فراهم آورده اند که عبارتند از:
- در آسیا: آذربایجان، ایران، قطر، اردن، تاجیکستان، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان، مغولستان، فلسطین، تایلند، فیلیپین، فیجی و سنگاپور.
- در اروپا: گرجستان، مقدونیه شمالی، آلبانی، بلاروس، اوکراین، بوسنی و هرزگوین، کوزوو، صربستان، مولداوی و مونته نگرو.
- در امریکا: آرژانتین، برزیل، شیلی، کلمبیا، پاراگوئه، اروگوئه، پرو، اکوادور، ونزوئلا، السالوادور، باهاما، باربادوس، بولیوی، کاستاریکا، دومینیکا، جمهوری دومینیکن، گواتمالا، هائیتی، هندوراس، پاناما، آنتیگوا و باربودا، بلیز، ترینیداد و توباگو، سنت لوسیا، سنت کیتس و نویس.
- در افریقا: آفریقای جنوبی، مراکش، تونس، نیکاراگوئه، بوتسوانا، اسواتینی، گامبیا، سائوتومه و پرینسیپ و سنت، موریس وینسنت و گرنادین.
انواع پاسپورت ترکیه
در ترکیه نیز همانند تمامی کشورهای جهان، انواع مختلفی از پاسپورت وجود دارد که از طریق رنگ بندی مشخص شده و به 4 دسته بندی زیر، تقسیم می شوند:
- پاسپورت قرمز رنگ، ویژه شهروندان عادی ترکیه
- پاسپورت سبز رنگ، ویژه اساتید دانشگاه (با مدارک عالی)، نمایندگان مجلس، وزرا و مسولین دولتی (مانند کارمندان رده بالای دولت)
- پاسپورت خاکستری رنگ، ویژه مقامات شاغل در سفارتخانه ها و کنسولگری ها
- پاسپورت دیپلماتیک یا سیاه رنگ، ویژه مقامات عالی رتبه دولت ترکیه (مانند رئیس جمهور، معاونان عالی رتبه، رئیس دادگستری، مقامات رده بالای ارتشی، روسای پیشین مجلس، وزرای بازنشسته و …)
قیمت پاسپورت ترکیه
معمولا در رابطه با قیمت پاسپورت ترکیه، 2 مورد مدنظر قرار می گیرد که مورد اول، حداقل مبلغ تعیین شده برای اتباع خارجی جهت خرید ملک در ترکیه یا سرمایه گذاری می باشد (400 هزار دلار برای خرید ملک و 500 هزار دلار برای سرمایه گذاری)؛ مورد دوم نیز، مربوط به هزینه های فرآیند اداری صدور پاسپورت ترکیه بوده که هر ساله تغییر می کند (هزینه تقریبی آن در سال 2023، حدودا 1265 لیر اعلام گردیده است).