بیمه شخص ثالث خودرو در ترکیه

بنا بر قوانین راهنمایی و رانندگی ترکیه، تمامی دارنده های خودرو در این کشور، ملزم به داشتن برخی بیمه نامه ها، تحت عنوان بیمه های اجباری هستند که شامل بیمه بدنه و مهمتر از همه، شخص ثالث می باشند. از این رو، درصورتی که راننده ای چنین بیمه نامه هایی را نداشته باشد، متخلف محسوب شده و مشمول پرداخت جریمه های سنگین و برخی اقدامات قانونی خواهند شد.

شاید بتوان «بیمه شخص ثالث» برای خودروها را اصلی ترین بیمه نامه در بین سایر انواع بیمه های اجباری و اختیاری در ترکیه دانست. این بیمه که فقط خسارت ناشی از تصادف به سرنشینان خودروی مقابل را پرداخت می کند (درصورتی که شما مقصر تصادف باشید)، هیچ یک از هزینه ها و آسیب های راننده متخلف را دربرنمی گیرد؛ از این رو، از دیگر بیمه نامه هایی که رانندگان ملزم به تهیه آن هستند، بیمه بدنه است تا بتوانند هزینه های ناشی از تصادف را (حتی اگر خودشان مقصر باشند)، دریافت کنند.

لازم به ذکر است، بیمه های دیگری نیز در ترکیه برای پوشش دادن انواع خسارات یا حوادث غیرمترقبه دیگر، وجود دارد که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:

انواع بیمه خودرو در ترکیه

  1. بیمه اجباری وسایل نقلیه (Zorunlu Trafik Sigortası): همانگونه که پیش تر نیز اشاره شد، این نوع بیمه الزامی بوده شامل بیمه شخص ثالث و بدنه می گردد؛ لذا، مالکان خودرو می بایست در اولین اقدام پس از خرید خودروی دلخواهشان، حتما این دو بیمه نامه را تهیه کنند تا علاوه بر تامین خسارات وارد شده به خودروی مقابل (درصورت مقصر بودن)، هزینه های ناشی از تصادف به خودشان نیز، تحت پوشش قرار گیرند.
  2. بیمه محدود برای وسایل نقلیه (Dar Kasko): این بیمه که یکی از کامل ترین انواع بیمه در ترکیه می باشد، شامل بیمه شخص ثالث نیز شده و مواردی مانند: صدمات وارده به سرنشینان خودروی مقابل، خسارات و آسیب های راننده متخلف و خودروهای دیگر، سرقت یا گم شدن خودرو، آتش گرفتن خودرو و غیره را، تحت پوشش قرار می دهد.
  3. بیمه واسط وسایل نقلیه (Genişletilmiş Kasko): این بیمه که از انواع بیمه های غیراجباری برای خودروها در ترکیه می باشد، صرفا برای مواقعی است که شما بخواهید بندهای جدیدی به بیمه نامه خود محدود اضافه کنید (مانند: بیمه کردن خودرو هنگام سفر به خارج از کشور با آن).
  4. بیمه کامل وسایل نقلیه (Tam Kasko): این بیمه علاوه بر پوشش تمامی موارد فوق، خسارات ناشی از حوادثی چون: بلایای طبیعی، اقدامات تروریستی و ​​آسیب حیوانات را نیز، شامل می گردد.

نکاتی که باید در مورد بیمه خودرو در ترکیه از آنها آگاه باشید

  • جریمهء نداشتن بیمه خودرو در ترکیه: بنا بر آنچه در سال 2022 به تصویب رسیده، مبلغ جریمه «همراه نداشتن بیمه نامه های اجباری برای خودرو» از 196 لیر شروع و درصورتی که فرد متخلف، جریمه خود را تا 15 روز از تاریخ صدور پرداخت نماید، مشمول 25 درصد تخفیف خواهد شد؛ در صورت عدم تمدید بیمه نامه اجباری و تردد با خودرو، راننده متخلف به ازای هر ماه، مشمول 5 درصد جریمه دیرکرد، می گردد.
  • مدت اعتبار بیمه خودرو در ترکیه: در حالت کلی، اعتبار بیمه نامه در ترکیه، یک ساله بوده، ولی در برخی موارد، بیمه نامه هایی با مدت اعتبار کمتر نیز صادر می گردد (معمولا هزینه این نوع بیمه نامه ها، بیشتر از بیمه نامه های یک ساله است).
  • نحوه مطالبه غرامت بیمه: پس از بروز تصادف، فرد متخلف می بایست با مراجعه به شرکت بیمه خود، درخواست جبران خسارت بدهد. معمولا، شرکت بیمه ظرف 30 روز از تاریخ ارائه درخواست، غرامت مربوطه را محاسبه و پرداخت خواهد کرد.
  • عوامل موثر در تعیین مبلغ نهایی بیمه خودرو: برخی از مهمترین آنها عبارتند از: مدل خودرو، سال تولید خودرو، نوع بیمه درخواستی شما، میزان پوشش بیمه، سابقه تصادفات خودرو، سن راننده و برخی موارد دیگر.

مدارک مورد نیاز برای دریافت بیمه خودرو در ترکیه

توجه داشته باشید، به دلیل آنکه هر شرکتی ممکن است بنا بر سیاسیت های داخلی خود، مدارک مختلفی را از شما بخواهد، اما اصلی ترین آنها شامل موارد زیر می گردند:

  • سند خودرو
  • پاسپورت و کارت کیملیک (Kimlik)
  • مدارک مربوط به بازرسی دوره ای وسایل نقلیه موتوری (معاینه فنی خودرو)

نکات مهم:

  • خودرویی که در کشور دیگری خریداری و به ثبت رسیده است، باید در همان کشور نیز بیمه و مدارک مربوطه صادر گردد.
  • در صورتی که شرکت بیمه به هر یک از تعهدات خود که در بیمه نامه نیز ذکر شده، عمل ننماید، شما می توانید قانونا از آنها شکایت نمایید.

 

دیدگاه بگذارید