به لطف استفاده دولت ترکیه از سامانه اسناد الکترونیکی (e-Belge)، تا به امروز بیش از 28 میلیارد برگه و سند در محیط الکترونیکی تنظیم شده است. بدین ترتیب، تقریبا 2.8 میلیارد لیر صرفه جویی در هزینه هایی از قبیل: کاغذ، پست و بایگانی کردن، صورت گرفته است.
طبق اطلاعات بدست آمده از «اداره درآمد» وابسته به وزارت خزانه داری و دارایی، سامانه اسناد الکترونیکی که از سال 2010 توسط موسسه مربوطه و تحت برنامه «e-Belge» اجرا گردید، طی سال ها با استفاده از این سامانه در بکارگیری بسیاری از اسناد از قبیل: بایگانی الکترونیکی (e-Arşiv)، صورت حساب، رسید خود اشتغالی الکترونیکی (e-SMM)، رسید تولیدکننده الکترونیکی (e-MM)، ارسال الکترونیکی و بلیط های الکترونیکی، همچنان به رشد خود ادامه می دهد.
درحالیکه مشارکت درخصوص سامانه اسناد الکترونیکی به دلیل مقررات وضع شده توسط «اداره درآمد» و مزایایی که برای مودیان مالیاتی فراهم ساخته، روز به روز در حال افزایش است، در این مرحله تقریبا 300 هزار نفر از: برنامه فاکتور الکترونیکی، 281 هزار نفر از فاکتور بایگانی الکترونیکی، 80 هزار نفر از بارنامه الکترونیکی، 185 هزار نفر از رسید خود اشتغالی الکترونیکی و 24 هزار نفر از رسید تولید کننده الکترونیکی، استفاده کرده اند. با استفاده از سامانه مذکور و انتقال اسناد تهیه شده از محیط کاغذی به محیط الکترونیکی، علاوه بر اینکه مودیان در هزینه هایی از قبیل: کاغذ، لوازم تحریر، پست و بایگانی صرفه جویی می کنند، با کاهش نیاز به مواد مصرفی از طبیعت و محیط زیست نیز محافظت به عمل می آید.
بر این اساس و از ابتدای استفاده از این سامانه، بیش از 28 میلیارد سند به صورت الکترونیکی تنظیم و به کاربران ارسال شده است. بدین ترتیب و با احتساب 10 کروش هزینه برای تنظیم هر سند کاغذی، به لحاظ مراحل نیاز به استفاده از كاغذ چون: چاپ، انتقال، بایگانی و حسابداری، حدودا 2.8 میلیارد لیر صرفه جویی در این هزینه ها حاصل شد. همچنین، با این صرفه جویی برای حفظ زمینی سرسبزتر برای نسل های آینده، از قطع 380 هزار درخت نیز جلوگیری و زین پس، مودیان می توانند از این سامانه متناسب با نیازهای کاری خود استفاده کنند.
برنامه های جدید در راه است
افراد و موسساتی که دارای زیرساخت های فناوری های اطلاعات مناسبی هستند، می توانند با یکپارچه سازی سیستم های خود از طریق شرکت های خصوصی فعال در این حوزه و استفاده از سیستم های مورد نیاز، با کمک پورتال های اسناد الکترونیکی که کاملا رایگان نیز هستند، از سامانه مربوطه اسنادی چون فاکتورها را به راحتی در منازل یا دفاتر کاری خود تنظیم و آنها را به صورت الکترونیکی به مخاطبان خود ارسال نمایند. همچنین، این اسناد می توانند به صورت الکترونیکی ذخیره و در صورت درخواست مجدد، به صورت الکترونیکی ارائه شوند. علاوه بر این، مقررات اداری و فنی مربوط به اسنادی: مانند راهنمای هزینه های الکترونیکی، سند خرید و فروش ارز الکترونیکی، صورت حساب الکترونیکی، سند هزینه کمیسیون بیمه الکترونیکی و بیمه نامه الکترونیکی نیز، به پایان رسید. در واقع هدف استفاده از از چنین برنامه های کاربردی برای مودیان، افزایش کاربری و ترویج سامانه اسناد الکترونیکی مورد بحث و گسترش فعالیت های اقتصادی در محیط الکترونیکی است.
دستیابی تنوع خدمات اداره مالیات تعاملی به 163
در 28 فوریه 2018 و با افتتاح دفتر مالیات تعاملی از سوی «اداره درآمد»، مودیان و متخصصان از همان روز اول بطور گسترده ای از آن استفاده نموده اند. همچنین، با افزایش استفاده و حجم کاربرد طی دوره همه گیری کرونا، اداره مالیات تعاملی بواسطه پرهیز از محیط های شلوغ، به ابزاری مهمی تبدیل شد. بدین صورت که برای ورود به اداره مالیات تعاملی که نیاز به رمز e-Devlet می باشد، مودیان مالیاتی می توانند جزئیات بدهی های مالیاتی خود را مشاهده و پرداخت هایشان را به سرعت انجام دهند. علاوه بر این، اداره مالیات تعاملی که در آن می توان عملیاتی از قبیل: ارائه دادخواست، بازپرداخت/درخواست جبران، درخواست تخفیف و سازش انجام داد، به دور از محدودیت مکان و ساعت کاری، می تواند به عنوان یک اداره مالیات مجازی، معاملات واقعی را در آن انجام داد. خدمات اداره مالیات تعاملی که در زمان افتتاح شامل 50 مورد می شد، از سپتامبر 2020 تعداد خدمات خود را به 163 مورد افزایش داده که بر این اساس، امکان اجرای %95 معاملات بصورت آنلاین وجود دارد.
لازم به ذکر است با توجه به استقبال کاربران، از همان روزهای نخستین، بیش از 25 میلیون عملیات انجام شده است. همچنین، اپلیکیشن «GİB Mobil» که دسترسی به خدمات ارائه شده توسط اداره مالیات تعاملی را به راحتی و از طریق تلفن همراه امکان پذیر می کند نیز، بیش از 1 میلیون و 250 هزار بار نصب شده است.