وکلا و ساختار حقوقی ترکیه

گاهی به نظر می رسد، حتی هنگامی که از قوانین پیروی می کنید، برخی اقدامات ناخواسته و غیرعمدی از سوی از شما یا سایرین، موجب برخورد شما با مراجع قضایی می گردد. حال اگر در یک کشور خارجی مانند ترکیه، درحال کار یا زندگی هستید، به عنوان یک تبعه خارجی و به دلیل عدم آشنای کافی به ساختار حقوقی و روند آن، ممکن است کمی کار برای شما سخت شود.

ساختار حقوقی ترکیه

اصطلاح عمومی برای اعضای حرفه حقوقی در ترکیه «Hukukçu» می باشد. در ترکیه، هر مرد یا زنی پس از فارغ التحصیل شدن از دانشکده حقوق در یکی از دانشگاه های حقوقی ترکیه، می تواند پس از گذراندن شرایط کارآموزی، به عنوان: وکیل دادگستری «Avukat»، قاضی «Hâkim یا Yargıç»، دادستان «Savcı»، یا دفتر اسناد رسمی «Noter»، فعالیت کنند.

حقوق قضایی در ترکیه

سیستم قضایی ترکیه متشکل از: دادگاه های عمومی، دادگاه های جزایی سنگین، دادگاه های نظامی، دادگاه قانون اساسی، دادگاه عالی کشور و سه دادگاه عالی دیگر شامل: دادگاه استیناف در رسیدگی به پرونده های کیفری، شورای رسیدگی به پرونده های اداری یا پرونده های مربوط به نهادهای دولتی و امورخارجه و در آخرف دادگاه های حسابرسی موسسات دولتی، می باشد.

اغلب پرونده ها در دادگاه های عمومی مورد رسیدگی قرار می گیرند که شامل: دادگاه های مدنی، اداری و کیفری، می شوند. در سال 2004، مجلس ترکیه قانونی مبنی بر تشکیل دادگاه های استیناف منطقه ای جهت تسهیل در رسیدگی به این قبیل پرونده ها در دادگاه عالی، تصویب كرد كه به موجب آن، قوه قضاییه ترکیه توانست كارآمدتر عمل كند.

وکلا/وکالت در ترکیه

درکشور ترکیه، اصلی و دردسترس ترین کمک حرفه ای در مسائل حقوقی، وکلای دادگستری (Avukat)، می باشند که تقریبا 90% آنها، در اغل یا تمام زمینه های حقوقی فعالیت می کنند. تمامی وکلا در ترکیه، از سوی اتحادیه کانون وکلای ترکیه (Türkiye Barolar Birliği یا TBB)، واجد شرایط بوده و وظایف اصلی حرفه ای آنها عبارتند از:

  • برقراری عدالت در زندگی عموم اقشار جامعه
  • حمایت از منافع موکلین خود
  • ممانعت از هرگونه اقدام علیه منافع موکلین

مگر در مواردی که پرونده موجود کم اهمیت بوده و نیاز به برآورد هزینه تقریبی از سوی وکیل بابت وکالت باشد. با این حال باید درنظر داشت که برآورد کلی هزینه، تقریبا غیرممکن و نامعقول خواهد بود، مگر آنکه اطلاعات کاملی درمورد پرونده موردنظر در دسترس باشد. در چنین مواردی، بهتر است در این مرحله توقع یک مبلغ کلی همراه با حق الوکاله جهت مشاوره یا رسیدگی به پرونده را، داشته باشید.

موسسات حقوقی در ترکیه

معمولا موسسات حقوقی در ترکیه کوچک و فقط دو یا سه نفر در آن مشغول به فعالیت می باشند؛ این درحالی است که بسیاری از وکلا، مستقلا خدماتشان را ارائه می کنند. همچنین، هرچند اکثر آنها دارای وب سایت های مجللی نیستند، اما بیشترشان دارای سایتی حاوی مطالبی مفید برای شما می باشند. نکته مهم اینجاست که اگر نتوانید از چنین مطالبی سر درآورید، درنتیجه هنگام دریافت مشاوره یا بیان مسائلی درخصوص پرونده شما نیز، مطلب زیادی متوجه نخواهید شد.

با این حال هنگامی که وکیلی به شما توصیه یا به عنوان یک گزینه درنظر گرفته می شود، از تماس با دفتر وی و صحبت با آنها نهراسید. درصورتی که با آنها احساس راحتی کردید و مطمئن شدید اطلاعات خوبی در خصوص پرونده های مشابه شما دارند و همچنین می توانند به شکلی قابل فهم با شما ارتباط برقرار کنند، می توانید از خدماتشان بهره ببرید؛ همین اقدام را نیز می توانید از طریق ارسال ایمیل نیز، انجام دهید. معمولا در این مرحله نوعی پرداخت اولیه نیز انتظار می رود.

نکته: درحالی که توانایی مکالمه و گفتگو نیاز اساسی در برقراری روابط با وکیل می باشد، لذا بهترین گزینه اجتناب از وکلایی است که چنین توانایی دراختیار ندارند.

حق وکاله

در بسیاری از موارد، کمترین هزینه درخصوص حق الوکاله، از سوی کانون وکلای منطقه ای، تعیین می گردد. این مبلغ که معمولا برحسب درصدی از ارزش پرونده تعیین می گردد (بطور مثال: 10%). بسته به نوع پرونده و تجربه وکیل، متفاوت می باشد. به طور معمول این مبلغ به ازای هر ساعت بین TRY 500-1000 متغیر می باشد (150-250 دلار آمریکا، 125-225 یورو، 110-200 پوند انگلیس).

هزینه های مربوط شامل مالیات بر ارزش افزوده (درحال حاضر 18%)، نیز می گردد که می بایست آن را به همراه سایر هزینه هایی که احتمال از جانب شما توسط وکیلتان پرداخت شده، بپردازید. این موارد شامل: هزینه های ثبت زمین، هزینه های دادگاه و ایاب و ذهاب وکیل. شما می توانید بابت چنین هزینه هایی، مبلغی مشخصی را با وکیل خود به توافق برسید که هیچ ارتباطی به مدت زمانی که وکیل برای انجام کار صرف می کند، ندارد.

کمک یارانه ای یا حقوقی در سیستم قضایی ترکیه

در ترکیه سیستمی تحت عنوان «کمک های حقوقی» (Legal Aid – استفاده از کمک های همگانی برای هزینه های حقوقی)، وجود دارد که در پرونده های کیفری (Criminal Case)، هنگامی که شما قادر به پرداخت هزینه های وکیل نیستید، وکیلی را با استفاده از این بودجه برایتان انتخاب می کنند. معمولا این قبیل وکلا، از وکلای جوان مندرج در فهرست چنین خدماتی، انتخاب و هزینه هایشان (با نرخی متوسط)، از سوی دلت پرداخت می گردد.

در پرونده های حقوقی (Civil Case)، جهت استفاده از کمک های قانونی، شما می بایست به کانون وکلای ترکیه درخواستی ارسال نمایید که ندرتا مورد تایید قرار می گیرد. علاوه بر این، برخی وکلا نیز چنین پرونده هایی را بصورت «Pro Bono» (عام المنفعه و بدون دریافت هزینه)، انجام می دهند که بسیار به ندرت پیش می آید.

انتخاب وکیل در ترکیه

اگر به یک وکیل نیاز دارید، که بهتر است فردی باتجربه باشد، لازم است ابتدا کمی تحقیقات کنید. بنابراین، اگر مورد پرونده شما اهمیت بالایی دارد، پس صرف چنین زمانی ارزش این کار را خواهد داشت. در وب سایت کانون وکلای ترکیه (TBB)، فهرست کاملی از وکلای مجرب وجود دارد اما با این حال، بهتر است وکلتان را براساس توصیه فردی که پیش از این پرونده مشابه شما داشته و به موفقت رسیده، انتخاب نمایید.

اگر شما با چنین فردی آشنایی ندارید یا وکیلی در این رابطه نمی شناسد، در این صورت می توانید به با مراجه به وب سایت سفارت یا کنسولگری کشور خود در ترکیه، وکیل مطمئن و مجربی را پیدا کنید. مزیت چنین وکلایی، آشنایی کامل به زبان شما و کشور ترکیه و نیز تجربه پرونده های مشابه می باشد.

همچنین، دفتر امور خارجه و مشترک المنافع ایران (FCO – Foreign and Commonwealth Office)، جهت کمک به موکلین ایرانی مقیم ترکیه، فهرستی از وکلای ثبت شده در فهرست خود را به متقاضیان ارائه می دهد که این فهرست به دلیل تغییراتی که در زمان های مختلف اعمل می گردد، جامع نمی باشد. همچنین، لازم به ذکر است این دفتر صرفا اقدام به معرفی این وکلا نموده و هیچ یک از آنها را مطلقا توصیه یا تایید نمی نماید. از این رو، به موکلین توصیه اکید می شود پیش از هرگونه مراجعه به این وکلا، حتما تحقیقات لازم خود را درخصوص مناسب بودن خدماتشان این افراد به عمل آورند.

توصیه به موکلین خارجی

برای موکلین خارجی، وجود تجربه بین المللی وکیل بسیار مهم می باشد؛ چراکه این موضوع به وکیل شما اجازه می دهد تا روش های متفاوتی را درخصوص پرونده شما مورد توجه قرار دهد.

نکته: اگر قصد خرید ملکی را دارید، هرگز وکیل خود را براساس توصیه بنگاه ملکی که قصد فروش ملک به شما دارد، انتخاب نکنید؛ چراکه هرگز نمی توان مطمئن شد آیا وکیل منافع شما را درنظر خواهد گرفت یا از پیش به دلیل نسب فامیلی یا دوستی با فروشنده ملک، صرفا به دنبال دریافت سود خود از فروش ملک به شما می باشد.

وب سایت های اصلی قضایی در ترکیه

وزارت دادگستری ترکیه (Ministry of Justice of Turkey)

دیدگاه بگذارید