مهم ترین منابع زیرزمینی ترکیه

ترکیه به عنوان کشوری که دارای منابع زیر زمینی غنی می باشد، ذخایر و معادن مهمی را در خود جای داده است. از مهمترین منابع زیر زمینی این کشور می توان به: طلا، سنگ های طبیعی، بور، ترونا، اورانیوم و توریوم، اشاره کرد. در این مقاله، 5 عدد از اصلی ترینِ این منابع را به شما معرفی خواهیم کرد.

سرمایه گذاری در ترکیه

طی دهه های اخیر، بی شک ترکیه یکی از محبوب ترین مقاصد جهت سرمایه گذاری در حوزه های مختلف بویژه توسط اتباع خارجی بوده است. این موضوع که دلیل اصلی آن، محیا بودن زیرساخت های لازم، تدوین قوانین حمایتی از سرمایه گذاران داخلی و خارجی، سودآوری بالا و انواع طرح های تشویقی دولت برای سرمایه گذاران می باشد، تاثیر زیادی در این رابطه داشته است. در همین راستا، اصلی ترین حوزه های سرمایه گذاری در ترکیه، بویژه در را بطه با منابع زیرزمینی ترکیه، در ادامه برای شما ذکر می گردد.

مهمترین منابع زیرزمینی ترکیه جهت سرمایه گذاری

طلا

از دوران باستان، طلا همیشه فلزی با ارزش و یکی از معادن پرطرفدار بوده است. در ترکیه نیز آن دسته از معادن طلا که عملیات جستجو در آنها به اتمام رسیده یا همچنان در حال انجام می باشد، اکثرا در مناطق: اژه، آناتولی غربی، دریای سیاه شرقی و مناطق آناتولی شرقی، می باشند. براساس مدل های ساختاری و شکل گیری زمین شناسیِ طلا در جهان، تخمین زده می شود ترکیه دارای پتانسیل بالایی در حدود 6000-7000 تن و در مناطق: برگاما و اُواجیک-ازمیر، هاوران-بالیک اسیر، ماسترا-گوموش خانه، سارت و صالحلی-مانیسا، ایلیچ-اَرزینجان، سیوری حصار-اسکی شهیر، کوجاسینان-کایسِری و اِشمه و کیشلا داغی-اوشاک، است. برحسب میزان عرضه و تقاضای طلا در ترکیه، این کشور در رتبه پنجم جهانی قرار دارد.

سنگ های طبیعی

ترکیه به دلیل ساختار زمین شناسی، دارای ظرفیت بالا و غنی به لحاظ سنگ های طبیعی می باشد. براساس داده های موجود: 4 میلیارد متر مکعب سنگ مرمر، 2.8 میلیارد متر مکعب تراورتن و 1 میلیارد متر مکعب ذخایر گرانیت، در این کشور وجود داشته که بر این اساس، ترکیه حدود 40% از کل ذخایر سنگ طبیعی جهان را دارا است. همچنین، تحقیقات در ترکیه نشان می دهد نزدیک به 650 نوع مرمر با رنگ و بافت متفاوت در کشور وجود دارد. محصولات سنگ طبیعی اولیه شامل: سنگ آهک کریستالی (مرمر)، سنگ آهک، اونیکس، کنگلومرا، سنگ مرمر مصنوعی و سنگ هایی با منشا ماگمایی (گرانیت، سینیت، دیاباز، دیوریت، آنتیگوریت و غیره)، می باشد.

انواع سنگ مرمر تولید شده در ترکیه که در بازارهای بین المللی نیز بسیار شناخته شده هستند، عبارتند از: سوپرِن، اِلازیغ کیراز، آک شِهیر سیاهی، مانیاس بِیازی، بیلِجیک بِژ، کاپلان دِریسی، تراورتن دنیزلی، اژه بوردو، میلاس لِیلاک، گِملیک دیاباز و آفیون شکری.

بور

ماده معدنی بور حاوی ترکیبات طبیعی است که دارای مقادیر مختلفی از اکسید بوریک (B2O3)، در ساختار خود می باشد. مواد معدنی بور که بطور گسترده در ترکیه وجود دارند، عبارتند از: تینکال، کولمانیت و اُلکزیت. نخست برای بدست آوردن این مواد معدنی از محصولات غلیظ بور، تحت فرآیندهای فیزیکی قرار گرفته و غنی سازی می شوند؛ سپس با فرآیندهای شیمیایی تبدیل به محصولات مختلف بورِ تصفیه شده می شوند. ترکیبات بور در زمینه های مختلفی از قبیل: صنعت شیشه، کشاورزی، شیمی، صنایع سوخت و شوینده، مواد سرامیکی و پلیمری، متالورژی، نانو فناوری، بخش خودرو و انرژی، بخش های الکترونیکی و ارتباطی، وسایل نقلیه فضا و هواپیما، کاربردهای هسته ای و وسایل نقلیه نظامی، استفاده می شوند.

ترکیه دحالی بیشترین محصولات بورِ تصفیه شده در جهان را تولید می کند که مهمترین ذخایر بور جهان در به ترتیب عبارتند از: ترکیه، آمریکا، روسیه و آمریکای جنوبی. تمام ذخایر شناخته شده بور در ترکیه، در آناتولی غربی، به ویژه مناطق: اِسکی شِهیر-کیرکا، کوتاهیه-اِمِت، بورسا-کِستِلِک و بالیک اسیر-بیگادیچ، واقع شده اند. ترکیه در مجموع دارای ذخایر 3.3 میلیارد تنی بور می باشد که این میزان معادل 73% معادن بور در جهان است. در سال 2019، حدودا 60% تقاضای بور در جهان از سوی ترکیه تامین شده است.

اورانیوم و توریوم

همانطور که می دانید، امروزه اورانیوم (و در آینده نزدیک نیز توریوم)، جزو مواد اولیه انرژی هسته ای قرار دارند. جستجوی اورانیوم که تا اواخر سال 1990 همچنان در ترکیه ادامه داشت، وجب به ثبت رسیدن مجموعا 9,129 تن ذخیره اورانیوم در پنج حوزه مختلف شد که میانگین درجه خلوص و ذخایر آنها در چهارچوب معادلات اقتصادی، قابل توجه بوده است. اما امروزه، این مقدار به شکل قابل توجهی پایین تر از این حد می باشد که این امر نیز به دلیل تغییرات فراوان در برنامه ریزی نیروگاه هسته ای طی سال های اخیر و نیز یافتن ذخایر اورانیومی با درجه خلوص بالا با هزینه بسیار کم تولید در کانادا و استرالیا است.

در سال های گذشته و در نتیجه فعالیت های انجام شده از سوی اداره کل تحقیقات و اکتشاف مواد معدنی، سنگ معدنی پیچیده ای حاوی عناصر کمیاب خاک و توریوم، در حوزه ارضی: اِسکی شهیر-سیوری حیصار-کیزیلجا اورَن، که معدن 380 هزار تنی با میانگین با ThO2 0.2%، ثبت گردید. با این حال، مشکلات تکنولوژیکی مربوط به غنی سازی توریوم در منطقه مورد نظر، هنوز پابرجاست.

ترونا

سنگ معدن ترونا، رایج ترین مواد معدنی سودا (سدیم کربنات)، در طبیعت می باشد که ماده خام اصلی به کار رفته در تولید خاکستر سودا است که به عنوان «کربنات سدیم» یا «سودا طبیعی» نیز شناخته می شود. علاوه بر 250 میلیون تن ذخایر موجود در بخش «بِی بازاری» از توابع آنکارا در سال 2007، در بخش های کازان و سینجانِ آنکارا نیز حدودا 650 میلیون تن ذخایر کشف شده است. ترکیه با مجموع ذخایر 873 میلیون تنی ترونا در این زمینه، در جایگاه دوم جهانی قرار دارد.

دیدگاه بگذارید