گردشگری سلامت که اخیرا در ترکیه همانند سایر نقاط جهان رواج یافته، سفرهایی را شامل می شود که فرد عموما به دلایل پزشکی و برای درمان، به کشور دیگری سفر می کند تا از خدمات با کیفیت و کم هزینه تری، بهره مند شود. ترکیه با به روز کردن سیستم درمانی خود و نیز فذاهم آوردن بسترهای لازم در این حوزه، مورد توجه بسیاری در گردشگری سلامت قرار گرفته است.
گردشگری سلامت که نوعی از گردشگری به منظور بازیابی سلامت در مراکز درمانیِ کشوری دیگر است، امروزه به یکی از مهمترین انواع گردشگری تبدیل شده است. این نوع گردشگری که عموما برای: تحت درمان قرار گرفتن، استفاده از چشمه های آبگرم و …، می باشد، بیشتر مورد توجه سالمندان و افراد کم توان است. در همین راستا، کشورترکیه با توجه به ظرفیت های بالای خود در زمینه: گردشگری سلامت و چشمه های آب گرم، اقدام به سرمایه گذاری در این حوزه کرده و قصد دارد با اولویت قرار دادن آن، اتباع خارجی بیشتری را به خود جذب نماید.
گردشگری سلامت در ترکیه و مزایای آن
ترکیه بواسطه زیبایی های طبیعی، جاذبه های تاریخی و فرهنگی خود که در جهان شناخته شده می باشند، همچنین دارای: آب و هوای متنوع و مطلوب، خطوط ساحلی متعدد و شگفت انگیز، غذاهای خوش طعم و عالی، و میراث تاریخی و فرهنگی فراوان است، که در سال های اخیر نیز توانسته در حوزه گردشگری سلامت، بسیار مورد توجه قرار بگیرد. این کشور با درا بودن: حمام های گِل و مراکزی که دارای چشمه های طبیعی آبگرم می باشند، از سوی گردشگران خارجی که در پی یک زندگی سالم هستند، به عنوان مقصدی محبوب شناخته می شود. همچنین، با به روز شدن سیستم پزشکی، توسعه آن و نیز پزشکان متخصص، توانسته نه تها جایگاه مناسبی را در جهان بدست آورد، بلکه در چارچوب آخرین برنامه توسعه این حوزه، از سوی مسئولین این کشور تاکید به تنوع لازم، افزایش کیفیت و خدمات و اقدامات لازم شده است.
با توجه به اقدامات صورت گرفته، امروزه ترکیه دارای جایگاه ویژه ای در صنعت گردشگری سلامتی و خدمات بهداشتی بوده و طیف گسترده ای از خدمات پزشکیِ به روز به اتابع خارجی ارائه می دهد. از مهمترین مزایای ترکیه در حوزه گردشگری پزشکی، می توان علاوه بر تعداد بالای بیمارستان های معتبر در درمان و جراحی بیماری های: چشم، چاقی و متابولیک، جراحی پلاستیک، پیوند اعضا و آنکولوژیکی، قابلیت ارائه این خدمات با قیمت مناسب و با کیفیت می باشد.
حضور یک میلیون گردشگر در سال
در طی سال گذشته (2018)، حدوا 700 هزار گردشگر با اهداف پزشکی به ترکیه آمده و عمده ترین به دلایل آن برای این منظور: کم بودن هزینه، کیفیت بالای خدمات و مدت زمان کم انتظار بوده است. در همین راستا، موسسه بین المللی بهداشت و آژانس اعتباربخشی برنامه های درمانی (JCI)، که در آمریکا واقع شده، اشاره داشته که تعداد مراجعه کنندگان بین المللی ترکیه در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی که برای استفاده از خدمات درمانی به این کشور آمده اند، طی ده سال گذشته، 10 برابر و در سال 2019 تقریبا به 1 میلیون نفر رسیده است. بر همین اساس، در حالی که جراحی آنژیو در: آمریکا 47000 دلار، سنگاپور 13000 دلار، هندوستان 11000 دلار و تایلند 10000 دلار می باشد، این هزینه در ترکیه تنها 5000 دلار است (به طور مشابه، جراحی دریچه قلب در آمریکا 150000 دلار و در ترکیه 17000 دلار می باشد). علاوه بر این، مدت انتظار برای هر یک از این عمل ها بطور متوسط، حداکثر دو هفته (به غیر از عمل های پیوند)، و در سایر کشورهای غربی ممکن است تا 18 ماه نیز طول انجامد.
همین مسائل موجب شده تا ترکیه در رتبه بندی صورت گرفته در حوزه گردشگری سلامت، از سوی مجله مسافرتی بین المللی پزشکی (IMTJ)، در رتبه سوم در سطح جهانی قرار بگیرد؛ در این فهرست، کشورهای: آمریکا در رتبه اول، کره جنوبی در رتبه دوم، تایلند در رتبه چهارم و آلمان در رتبه پنجم قرار داراند. همچنین، علاوه بر دریافت اعتبار توسط مراکز درمانی ترکیه، برخی بیمارستان های آن تحت نظارت یا همکاری مستقیم با بهترین بیمارستان آمریکا نظیر جان هاپکینز و مرکز پزشکی هاروارد می باشند. در این مراکز که پزشکان مسلط به زبان انگلیسی و دارای تجربه آموزش در غرب هستند، فعالیت کرده و این قبیل بیمارستان ها دارای امکانات اقامتی در هتل های 5 ستاره برای بیمارن و همراهانشان می باشند.