فرهنگ و آداب و رسوم مردم ترکیه

نوسازی سریع کشور همراه با ارزش های سنتی آن، ترکیه را به مکانی جذاب برای بازدید، کار و حتی زندگی، تبدیل کرده است. از این رو، برای داشتن درکی درست از جنبه اجتماعی این کشور، باید از ویژگی های فرهنگی و آداب و رسوم آن، آگاه باشید.

اطلاعات کلی:

  • نام رسمی کشور: جمهوری ترکیه
  • پایتخت: آنکارا
  • آب و هوا و اقلیم: متنوع (ترکیه دارای هفت آب و هوای جغرافیایی و اقلیمی گوناگون است)
  • موقعیت جغرافیایی: عمدتا در شبه جزیره آناتولی در آسیای غربی که بخش کوچکی از آن در شبه جزیره بالکان در جنوب شرقی اروپا می باشد.
  • مساحت: 783,562 کیلومتر مربع (302,535 مایل مربع)
  • پیش شماره بین المللی: + 90
  • کد ISO 4217: TRY
  • جمعیت: 75 میلیون نفر
  • شهرهای اصلی: استانبول، آنکارا، ازمیر، قاضی تپه، آدانا
  • دین غالب: اسلام
  • زبان غالب: ترکیه ای
  • میزان امید به زندگی: 75 سال
  • شماره های ضروری: 112 (اورژانس)، 110 (آتش نشانی)، 155 (پلیس)، 158 (گارد ساحلی)
  • بانک مرکزی: بانک مرکزی جمهوری ترکیه
  • ارز رایج: لیر ترکیه (Lira)
  • نمادها ارزی: TL
  • واحدهای فرعی ارزی: Kuruş = 1/100 یک لیر
  • اسکناس: 5، 10، 20، 50، 100، 200 TL – سکه: 1، 5، 10، 25، 50 1 TL

فرهنگ محلی

در طی قرن گذشته، فرهنگ مردم کشور ترکیه دستخوش تحولات گسترده ای شده است. از این رو، شاید ترکیه تنها کشوری باشد که آمیزه ای از فرهنگ شرقی و غربی می باشد. تا پیش از سال 1923، امپراتوری عثمانی کشوری چند قومیتی بود که اجازه زندگی اقوام مختلف را در کنار یکدیگر نمی داد.؛ این بدین معنا بود که آنها، هویت های قومی و مذهبی مخلف را جدا از یکدیگر نکه می داشتند. پس از سقوط امپراتوری عثمانی، جمهوری ترکیه رویکردی متفاوت را اتخاذ كرده کلیه فرهنگ های موجود در مرزهای خود را با هدف هویت ملی و فرهنگی یکسان، مجبور به زندگی در کنار یکدیگر نمود. به موجب این تصمیم، آنچه درنتیجه برخورد فرهنگ سنتی اسلامی و مدرنیته و بین المللی استانبول بوجود آمد، فرهنگی با طیف گسترده خاکستری بود.

طرز پوشش و لباس

در ترکیه لباس زنان شامل: شلواری گشاد (موسوم به Şalvar)، دامنی بلند، لباسی بلند و گشاد، پیراهن، ژاکت، کمربند پهن یا پارچه ای به همین منظور، روسری یا سایر سربندها، جوراب و کفش، می باشد؛ همانند سایر نقاط ترکیه، در آناتولی شرقی نیز زنان لایه های زیادی از لباس می پوشند. مردان در ترکیه نیز: شلوار ترکیه ای و کت گشاد سنتی به نام Jubba، بپوشند.

آیین و مذهب

اسلام، دین تقریبا 98% مردم و عمده ترکیه بوده که به دو مذهب شیعه و سنی، تقسیم می شود. از جمله آیین ویژه مسلمانان، نماز خواندن در پنج نوبت از روز می باشد (صبح سحر، ظهر، عصر، مغرب و عشا). با وجودیکه برای مسلمانان جمعه روزی مقدس به شمار می آید، اما در ترکیه تعطیل نمی باشد. در ماه مبارک رمضان نیز تمام مسلمانان باید از سپیده دم تا غروب، روزه می گیرند که شامل پرهیز از: خوردن غذا ، نوشیدن، استعمال سیگار و حتی جویدن آدامس، می شود.

نام کامل و نحوه خطاب در ترکیه

یک نام ترکیه ای، مشتمل بر نام تعیین شده در هنگام تولد (معمولا یک یا دو بخشی)، و یک نام خانوادگی است. زنان متاهل ممکن است هر دو نام خانوادگی خود و همسرشان خود را به همراه داشته باشند؛ از سال 2014 زنان در صورت تمایل، می توانند نام خانوادگی همسر یا خودشان را در اختیار داشته و استفاده کنند. در سال های اخیر، بسیاری از نام ها در ترکیه، قابل استفاده هم برای زنان و نیز مردان می باشد. نام های ترکیه ای اغلب کلماتی با معانی خاص، در زبان ترکیه ای هستند که می توانند امروزی یا اصیل و برگرفته از اساطیر باستانی ترکیه ای باشند.

مردم ترکیه هنگام استقبال رسمی، از فرم های رسمی جهت خطاب یکدیگر استفاده می کنند. از این رو، هرگز نام اول هرگز به تنهایی استفاده نشده و عناوینی چون: Bey (آقا)، Bayan (خانم)، Efendi، Hanmefendi و …، به نام اول یا خانوادگی شخص، اضافه می شود.

آداب و رسوم

مردم ترکیه به داشتن رفتارهایی دوستانه، مودب و مهمان نواز، شهره بوده و به افراد مسن بسیار احترام می گذارند؛ معمولا جوانان در وسائل نقلیه عمومی به نشانه احترام، جای خود را به افراد بزرگ و مسن تر می دهند.

معمولا در ترکیه ایجاد رابطه بصورت فردی یا خانوادگی، با دعوت به صرف غذا یا گشت و گذار بجای بردن هدایا، صورت می گیرد. اگر به خانه یک خانواده ترک دعوت شدید، حتما با خود هدیه ای را نیز همراه ببرید (چون: شکلات، گل یا سوغاتی از کشورتان). بردن نوشیدنی الکلی مطلقا کاری عاقلانه نیست، زیرا بسیاری از ترک ها بنا به دلایل مذهبی، نوشدنی های الکلی نمی نوشند. هدیه دادن هیچ جایگاهی در روابط کاری-تجاری، ندارد.

  1. آداب دیدار و خوشامدگویی
  • خوشامدگویی نزد مردان: هنگامی که دو مرد برای اولین بار باهم ملاقات می کنند، با هم دست به سادگی و آرام داده و تماس مستقیم چشم برقرار می کنند. در میان دوستان نزدیک و اعضای خانواده، آغوش یا آرام به شانه هم زدن، بسیار متداول می باشد. سایر مردان ممکن است روی یکدیگر را از گونه ببوسند که در نزد همکاران و روابط کاری-تجاری، غیرمرسوم می باشد.
  • خوشامدگویی نزد زنان: در برخوردهای اولیه، دست آرام و معمولی، بسیار رایج می باشد. با این حال، اگر زنان یکدیگر را کاملا بشناسند، معمولا در حالی که به آرامی همدیگر را در آغوش می گیرند، گونه های هم را می بوسند.
  • خوشامدگویی بین زنان و مردان: بهترین توصیه، توجه به واکنش و برخورد زنان می باشد. اگر آنها دست یا صورتشان را جلو آورده باشند، دست تکان دادن ساده یا روبوسی از روی گونه مشکلی نخواهد داشت؛ در غیر این صورت، بهتر است مودبانه یا سری به نشانه احترام تکان بدهید یا فقط بگویید Merhaba (سلام). ممکن است برخی از زنان یا مردان، بنابه دلایل دینی از تماس با مرد یا زنی دیگر، ممانعت کنند.
  1. آداب غذاخوردن

ترک ها بسیار از غذا خوردن لذت می برند و وعده غذایی، برایشان زمانی مناسب جهت استراحت و سرگرم شدن به گفتگوهای دوستانه می باشد. تشریفات و آداب و رسوم مهمان نوازی ترکیه ای ها، حاکی از پرداخت هزینه های صرف غذا در رستوران یا بیرون، توسط میزبان است. واژه پرداخت اشتراکی، مفهومی کاملا بیگانه در این فرهنگ می باشد. ممکن است شما به نشانه ادب، سعی یا پیشنهاد کنید که هزینه صرف غذا را بپردازید، اما هرگز این اجازه به شما داده نمی شود. بهترین سیاست در این خصوص، سپاسگزاری از میزبان و دعوت وی در چند روز بعد به یک رستورانی برای صرف غذا می باشد. شاید ایده خوبی باشد که مدیر رستوران را نیز آگاه کنید که تحت هیچ شرایطی از مهمان های شما مبلغی دریافت نکنند.

وعده های شام ممکن است همراه با نوشیدنی الکلی باشد که معمولا نوع محلی آن یعنی Raký (تلفظ Rak-Uh)، سفارش داده می شود. معمولا نوشیدنی های الکلی همراه با غذای اصلی که گوشت، ماهی یا ترکیبی از آنها می باشد، با نان و سالاد ارائه می شود.

  1. نوشیدن چای و قهوه

نوشیدن چای یا قهوه ترک، در پایان غذا و گاه همراه با شیرینی آورده می شود. قهوه ترک یک نوشیدنی ملی است و شما باید حداقل یک بار کمی از آن را به عنوان نمونه امتحان کنید. این نوع قهوه بصورت: شیرین (با شکر)، کم شکر و بدون شکر نیز، نوشیده می شود. قهوه ترک را پس از ریختن، اجازه می دهند کمی بماند تا ته نشین بشود، پس بهتر است سعی نکنید سریع آن را بنوشید؛ همچنین، هرگز ته فنجان را سر نکشید چراکه مملو از تفاله و ته نشین قهوه بوده و بسیار تلخ و بدمزه می باشد.

آداب و معاشرت اجتماعی

  1. ارتباط چشمی

بهتر است در صورت امکان، تماس چشمی مستقیم خود را حفظ کنید، چراکه نشانه توجه شما بوده و از طرف فرد مقابل بسیار مورد استقبال و قدردانی قرار می گیرد. در عین حال، ممکن است مواردی نیز وجود داشته باشد که زنان تمایلی به برقراری تماس مستقیم چشمی با مردان نداشته و از آن خودداری کنند.

  1. مکالمه و گفتگو
  • نوع مکالمه وگفتگو، تا حد زیادی وابسته به موضوع و شرایط می باشد.
  • معمولا وقتی فردی تمایل به برقراری ارتباط با شخص دیگری را دارد، معمولا آنها از شیوه مکالمه غیرمستقیم استفاده می کنند. ممکن است در چنین شرایطی، زمان زیادی برای پرداختن به اصل موضوع صرف شود، پس صبور باشید.
  • از طرف دیگر، هنگامی که صحبت بر سر موضوعاتی چون سیاست باشد، ممکن است مردم بسیار رک یا حتی جدی صحبت کنند.
  • برخی از مردم نیز اباعی از بیان آنچه در ذهن می گذرد، ندارند.
  1. عجله ای در کار نیست
  • ترکیه ای ها در رابطه با زمانشان، بسیار دست و دلباز و سخاوتمند می باشند.
  • در بین مردم ترکیه، هیچ تعریف واحدی برای زمان وجود ندارد. همانند شیوه مکالمه و گفتگو در بین آنها، مفهوم زمان نیز وابسته به موضوع صحبت و شرایط موجود می باشد.
  • اگر در یک موقعیت اجتماعی قرار گرفته و برای روقت رسیدن تاخیر کرده اید، بهتر است رفتارتان گستاخانه به نظر نیاید. درحالت کلی، نتیجه چنین رفتاری ممکن است موجب دیگر از دیگران نتوانید توقع سروقت رسیدن به قرار یا موضوعی را داشته باشید.
  • معمولا وسائل نقلیه عمومی چون: اتوبوس، قطار شهری و مترو، به موقع در ایستگاه حاضر می باشند. هرچند، روزهایی که عجله داشته باشید، آنها هیچ وقت طبق برنامه عمل نمی کنند.
  1. روابط اجتماعی صمیمیانه
  • ترکیه ای ها علاقه زیادی به روابط اجتماعی صمیمانه دارند؛ اما در این رابطه، اصول مهمی نیز وجود دارد.
  • ممکن است گاهی در ترکیه زنانی را ببینید که دت یکدیگر را گرفته اند، موضوعی که در بین مردان نیز رایج می باشد.
  • گاهی برخی از زنان هنگام راه رفتن با یکدیگر، دست خود را دور کمر هم دیگر انداخته یا دست یکدیگر را می گیرند.
  • اگرچه می توان در برخوردهای دوستانه، ترکیه ای ها را مردمی صمیمی درنظر گرفت، اما توجه داشته باشید که همین موضوع نیز شامل قوانین مهمی چون قرار گرفتن دست بالاتر از کمر می باشد. از این رو، گذاشتن دست بر روی پای دوست یا فرد دیگر، حرکتی بسیار ناشایسته و توهین آمیز تلقی می شود.
  • معمولا در ملاء عام، به ندرت می توان شاهد چنین روابط و تماس هایی در بین یک زن و مرد بود؛ مگر در مواقعی که آنها به عنوان دوست صمیمی یکدیگر شناخته می شوند.
  1. سیگار کشیدن

ترکیه ای ها عادت به کشیدن سیگار هنگام غذا دارند و اغلب در بین خوردن وعده غذایی (پیش غذا، غذای اصلی و دسر)، زمانی را به این امر و همچنین نوشیدن اختصاص داده و پس از آن، به خوردن ادامه غذا مشغول می شوند.

  • توجه: درصورتی که این مقاله نظر شما را جلب نموده باشد، ما همچنین به شما توصیه می کنیم نگاهی به مقاله: ساختار، قوانین و رفتارهای اجتماعی در ترکیه، بیندازید تا با آداب و رسوم مردم ترکیه، بیشتر آشنا شوید.

دیدگاه بگذارید