اقامت موقت ترکیه

اقامت موقت ترکیه

اقامت کوتاه مدت یا موقت ترکیه که یکی از رایج ترین انواع مجوزهای اقامت این کشور می باشد، بیشتر برای کسانی صادر می گردد که قصد دارند برای بازه ای حداکثر یک ساله، در این کشور اقامت داشته باشند؛ بر این اساس، آنچه طول مدت اعتبار مجوز اقامت کوتاه مدت ترکیه را تعیین می کند، هدف و دلیل اتباع خارجی از سفر به ترکیه است. نکته مهمی که باید در این رابطه به آن اشاره داشت، انواع و موارد صدور این نوع از مجوز اقامت، توسط ترکیه می باشد که عبارتند از:

  1. با هدف گردشگری (حداکثر مدت اعتبار: 90 روزه)
  2. با هدف درمان (حداکثر مدت اعتبار: مبتنی بر دوره درمانی)
  3. اتباع خارجی که دارای امواع غیرمنقول در ترکیه هستند (حداکثر مدت اعتبار 1 ساله)
  4. اتباع خارجی که اقدام به سرمایه گذاری در ترکیه کرده اند (حداکثر مدت اعتبار: 5 ساله)
  5. اتباع خارجی که با هدف شرکت در دوره های یادگیری زبان ترکیه ای، آموزش های ضمن خدمت، انجام تحقیقات علمی، برقراری روابط تجاری و حضور در دوره های آموزشی/کارآموزی/پژوهشی برای کارمندان دولت، به ترکیه می آیند (حداکثر مدت اعتبار: مبتنی بر دوره های ذکر شده)
  6. دانشجویان خارجی که در راستای توافق نامه دوجانبه، برنامه های تبادل دانشجو و حضور در برنامه های آوزشی، به ترکیه آمده اند (حداکثر مدت اعتبار: مبتنی بر دوره مورد نظر)
  7. دانشجویان خارجی که حداکثر تا 6 ماه پس از فارغ التحصیلی خود، لزوم به اقامت در ترکیه را دارند (حداکثر مدت اعتبار: 1 ساله)
  8. اتباع خارجی که باید به درخواست یا تصمیم مقامات قضایی یا اداری ترکیه و در بازه زمانی تعیین شده، در این کشور حضور داشته باشند (حداکثر مدت اعتبار: مبتنی بر تصمیم مقامات ذی ربط و شرایط)
  9. اتباع خارجی که پیش تر موفق به دریافت مجوز اقامت خانواده شده و حال قصد تغییر آن به مجوز اقامت کوتاه مدت دارند (حداکثر مدت اعتبار: 1 ساله)
  10. شهروندان جمهوری قبرس شمالی

نکه مهم: لازم به ذکر است، یکی از آسان و بهترین روش های دریافت مجوز اقامت کوتاه مدت این کشور (اقامت موقت ترکیه)، خرید ملکی به ارزش حداقل 200000 هزار دلار می باشد که تمدید آن نیز، بسیار راحت و قطعی تر از سایر روش هاست؛ همچنین، درصورت تمدید مداوم این نوع از مجوز اقامت در ترکیه برای 5 سال پیاپی، امکان تغییر آن به «مجوز اقامت بلند مدت ترکیه (اقامت دائم)» مقدور خواهد بود.

 

مزایای اقامت موقت ترکیه

همانگونه که اشاره شد، اقامت موقت ترکیه با اهداف خاصی امکان پذیر بوده که این اقدام، همراه با مزایایی برای اتباع خارجی نیز می باشد؛ بر این اساس، به دلیل آنکه ترکیه کشوری مهاجرپذیر و همچنین محبوب نزد گردشگران خارجی است، لذا به راحتی می توان خانه، آپارتمان یا ویلاهای مجلل و مقرون به صرفه ای را در شهرهای مختلف این کشور، یافت. بدین ترتیب، اتباع خارجی می توانند به منظور کاهش هزینه های اقامت خود در ترکیه و نیز متناسب با نیاز و اهدافشان از سفر به این کشور، ملکی را برای مدت مورد نظرشان اجاره کنند.

در چنین شرایطی، مهمترین مزایای اقامت موقت در ترکیه را می توان در این موارد خلاصه کرد:

  • بازدید از انواع جاذبه های تاریخی، طبیعی، گردشگری و …، به عنوان گردشگر
  • آشنایی با فرهنگ و ویژگی های مشهور و محبوب ترکیه
  • بهره مندی از خدمات درمانی، اجتماعی، فرهنگی، علمی، تحصیلی و …
  • بهره مندی از انواع فرصت های سرمایه گذاری در ترکیه در حوزه هایی چون: گردشگری، املاک و مستغلات، انرژی های پاک و تجدیدپذیر، خدمات مالی، استارت آپ ها و …
  • شرکت در دوره های مختلف آموزشی و علمی
  • و بسیاری موارد دیگر

نکته مهم: اتباع خارجی به هیچ وجه نمی توانند بواسطه دریافت مجوز اقامت کوتاه مدت ترکیه (اقامت موقت)، در این کشور به کار مشغول شوند، چراکه برای این منظور آنها ملزم به دریافت «مجوز اقامت کاری یا مجوز کار» در ترکیه هستند.

 

 

نحوه اخذ اقامت موقت ترکیه

در حالت کلی، نحوه اخذ مجوز اقامت موقت ترکیه تا حد زیادی بستگی به دلایل و هدف شما از سفر به ترکیه دارد؛ به عنوان مثال، اگر شما صرفا قصد بازدید از جاذبه های گردشگری ترکیه را داشته یا می خواهید تعطیلاتتان را در یکی شهرهای گردشگری این کشورمانند آنتالیا یا ازمیر بگذرانید، لذا کافی است با در اختیار داشتن یک پاسپورت معتبر، به یکی از آژانس مسافرتی در شهر خود مراجعه کرده و نسبت به دریافت مجوز اقامت گردشگری و رزرو بلیط هواپیما و هتل خود، اقدام کنید. بدین ترتیب، شما به راحتی می توانید به ترکیه سفر کرده و برای مدت مشخصی که معمولا بین 30 تا 90 روز می باشد، اقامت داشته باشید.

اما درصورتی که شما بواسطه موسسه یا یک شرکت خصوصی یا دولتی برای اهدافی چون: شرکت در دوره های ضمن خدمت، مشارکت در پروژه های علمی، تحصیل و آموزش و …، یا از طرف یک مرکز درمانی یا پزشک جهت ادامه درمان بیماری خود به ترکیه فرستاده شوید، مراحل و نحوه دریافت مجوز اقامت کوتاه مدت ترکیه، متفاوت خواهد بود؛ چراکه به دلیل برخی توافقات دو جانبه بین کشور تبعه خارجی با ترکیه یا شرایط اضطراری برای بیماران و مسائلی مانند این، نحوه اخذ اقامت موقت ترکیه، مراحل آن و حتی در برخی موارد، مرجعی که باید از طریق آنها نسبت به دریافت این نوع از مجوز اقدام کرد، متفاوت می باشد.

از این رو، اگر قرار است شما از سوی موسسه یا نهادی به ترکیه اعزام شوید، مراحل دریافت اقامت موقت از طریق مراجع ذی صلاح و گاها دولتی انجام خواهد شد؛ اما اگر قرار باشد شما جهت درمان به ترکیه بروید و این موضوع به تشخیص پزشک یا مسئولین بیمارستان باشد، در نتیجه آنها برای این منظور اقدام می کنند. همچنین، در رابطه با دوره های آموزشی و تحصیل نیز، دانشگاه ها و موسسات آموزشی خود راهکارها و روش های مختص به خود را دارا هستند.

 

 

شرایط دریافت مجوز اقامت موقت ترکیه

اصلی ترین شرایط اقامت موقت ترکیه، عبارتند از همان 10 مورد اشاره شده در فوق تحت عنوان «انواع مجوز اقامت کوتاه مدت ترکیه»، چراکه وقتی فرد متقاضی، مشمول هر یک از شرایط ذکر شده گردد، می تواند برای دریافت این نوع از اقامت، اقدام کنند؛ همچنین، مواردی چون: عدم سوءپیشینه، ممانعت قضایی در ورود به ترکیه، عدم ابتدا به بیماری واگیردار (که سلامت عمومی را در این کشور به خطر بیندازد)، در اختیار داشتن بیممه درمانی معتبر، سابقه خوب مسافرتی (مانند ویزاهای اخذ شده در سفرهای قبلی)، و …، تاثیر زیادی در این رابطه داشته و جزو شرایط اقامت موقت ترکیه محسوب می شوند.

مدارک لازم برای اخذ اقامت موقت ترکیه

  1. دریافت و تکمیل فرم درخواست مجوز اقامت کوتاه مدت ترکیه از وب سایت: https://e-ikamet.goc.gov.tr/
  2. اصل و کپی گذرنامه معتبر
  3. گواهی تولد از کشور مبدا (به همراه ترجمه ترکیه ای آنها)
  4. سند رسمی ملک خریداری شده (درصورت اخذ مجوز اقامت کوتاه مت ترکیه از طریق خرید ملک)
  5. ویزای اخذ شده از کنسولگری ترکیه در کشور خود
  6. فرم پذیرش مرکز تحصیلی/درمانی/آموزشی/قضایی/یا …
  7. 4 قطعه عکس 6×4 که طی 6 ماه اخیر گرفته شده
  8. گواهی عدم سوء پیشینه از کشور ترکیه
  9. رضایت نامه والدین برای افراد زیر 18 سال (اگر ساکن خارج از ترکیه هستند)، یا قیم قانونی آنها (به همراه تعهدنامه قانونی در ترکیه که نام قیم در رضایت نامه قید شده باشد و نیز کپی ترجمه شده شناسنامه وی)
  10. ترجمه ترکیه ای: شناسنامه، سند ازدواج و تعهدنامه برای فرزندان بالای 18 سال (که قصد زندگی با والدین خود را دارند)، و اخذ تایید وزارت امور خارجه و کنسولگری ترکیه
  11. بیمه معتبر پزشکی که می بایست در طول اقامت همچنان معتبر باشد
  12. گواهی تمکن مالی یا اظهارنامه دریافت حمایت مستمر مالی در طول اقامت
  13. تاییدیه محل اقامت در ترکیه (ووچر هتل، آدرس محل اقامتی مانند پانسیون یا خوابگاه، اجاره نامه ملکی در ترکیه، یا آدرس و مشخصات فردی که قصد اقامت نزد وی را دارید)

 

 

کیملیک ترکیه چیست؟

کارت اقامت ترکیه یا کیملیک «Kimlik Card» که با حروف اختصاری «TC» نیز شناخته می شود، نوعی کارت شناسایی برای اتباع خارجی و حاوی اطلاعاتی چون آدرس محل اقامت فرد دارنده کارت و یک کد یا شماره ای 11 رقمی با سرشماره 99 می باشد. این کارت که مطابق قوانین ترکیه، باید همیشه همراه دارندگان آن باشد، زمانی صادر می گردد که یک تبعه خارجی، خواستار اقامت بیش از مدت زمان تعیین شده در این کشور است. گفتنی است، کارت کیملیک ترکیه دارای 2 نوع بوده که عبارتند از: کارت اقامت موقت (کوتاه مدت)، و کارت اقامت دائمی (بلند مدت)، و گاهی به آن «نوماراسی کارت (Numarasi Card)» نیز گفته می شود.

مراحل دریافت کارت کیملیک

  • ورود به خاک ترکیه
  • خرید یا اجاره ملک
  • تهیه یک بیمه نامه معتبر
  • ثبت نام در وب سایت اداره مهاجرت ترکیه برای تعیین وقت مصاحبه موسوم به «راندِوو (Randevoo)»

اقامت موقت ترکیه با اجاره خانه

همانگونه که پیش تر اشاره شد، یکی از روش های رایج اخذ مجوز اقامت کوتاه مدت ترکیه (اقامت موقت)، خرید ملکی به ارزش حداقل 75 هزار دلار می باشد؛ این روش که مطمئن ترین و آسان ترین راه قانونی برای دریافت اقامت یک ساله در ترکیه به شمار می آید، به دارنده خود اجازه می دهد درصورت تمدید پیاپی آن برای 5 سال، بتواند مجوز اقامت بلند مدت ترکیه (دائمی)، را نیز بدست آورد؛ اما، نکته مهمی که در این رابطه وجود دارد (و گاها نیز به اشتباه گفته می شود)، عدم امکان دریافت اقامت موقت ترکیه با اجاره خانه است.

دلیل این امر نیز، برداشت نادرست از پیش شرط گزینه «ارائه تاییدیه محل اقامت در ترکیه» برای کسانی است که قصد سفر به ترکیه به عنوان گردشگر، بیمار، دانشجو، شرکت کنندگان در دوره ها و برنامه های آموزشی، سرمایه گذار یا موارد اشاره شده در انواع مجوز اقامت کوتاه مدت این کشور را دارند. در حقیقت، به دلیل آنکه افراد متقاضی اخد اقامت موقت ترکیه، باید پیش از سفر به این کشور نسبت به مشخص نمود محل اقامتشان در ترکیه اقدام کنند، لذا ارائه ووچر هتل (تاییدیه رزرو اتاق)، برگه تایید رزرو اتاق در پانسیون، آدرس و مشخصات فردی که قرار است نزد وی بمانید یا اجاره نامه ملک موردنظر جهت اقامت، الزامی است. به بیان دیگر، صرف اجاره کردن ملکی در ترکیه به هیچ عنوان منجر به صدور اقامت موقت ترکیه نشده، لذا این افراد، به هیچ عنوان نمی توانند از طریق اجاره خانه یا ملک در ترکیه، مجوز اقامت کوتاه مدت این کشور را دریافت کرد.

تبدیل اقامت موقت به دائم ترکیه

به طور معمول و صرف نظر از نوع مجوز اقامت کوتاه مدت شما در ترکیه، به همه اتباع خارجی حاضر در این کشور که قصد تبدیل اقامت موقت خود به بلند مدت/دائمی را دارند، توصیه می شود حدودا از 60 روز قبل از پایان مدت اعتبار مجوز اقامت کوتاه مدتشان، نسبت به گذراندن مراحل موردنظر، اقدام کنند. در همین راستا، این افراد می بایست ابتدا به صورت آنلاین درخواستی مبنی بر تمایلشان به تغییر نوع مجوز اقامت خود از کوتاه مدت به بلند مدت، در سامانه e-ikamet، پر کرده تا پس از بررسی مدارک و شرایط فرد متقاضی، با درخواست وی موافقت شود (باید درنظر داشت ک تضمینی برای این موضو وجود ندارد).

قانون جدید اقامت ترکیه برای ایرانیان

در این رابطه، باید اشاره داشت به موجب قانون تصویب شده در 12 آوریل 2023 در ترکیه، تمامی اتباع خارجی که قصد اخذ مجوز اقامت کوتاه مدت این کشور را دارند (اقامت موقت)، صرفا می توانند ملکی به ارزش حداقل 75 هزار دلار را برای این منظور، خریداری کنند. همچنین، این افراد نمی توانند تا 3 سال، ملک خریداری شده خود را به فروش رسانده (چراکه مجوز اقامت موقتشان لغو می گردد)، و اگر تا 5 سال پیاپی، این مجوز خود را تمدید کنند، می توانند نسبت به دریافت مجوز اقامت بلند مدت ترکیه (اقامت دائمی)، اقدام کنند.

تهیه و تنظیم: تایماز گلزار

دیدگاه بگذارید