درخصوص مالیات های قابل پرداخت برای سرمایه گذاران خارجی در ترکیه، نکات مهمی وجود دارد که خصوصا سرمایه گذاران در حوزه املاک و صاحبان مشاغل، باید از آنها آگاه باشند. ترکیه همگام با رشد پایدار خود، همچنان به پیشگامی در عرصه جهانی به عنوان یکی از اقتصادهای پیشرو، ادامه داده و روز به روز سرمایه گذاران خارجی بیشتری را به خود جلب می کند.
به نظر می رسد مخصوصا در سال ها اخیر، سودآوری سرمایه گذاری در حوزه ملک افزایش داشته است. موضوع مهم دیگری که سرمایه گذاران خارجی باید به آن دقت کنند، مالیات هایی است که به آنها تعلق می گیرد. سرمایه گذاران خارجی که در ترکیه اقامت نمی کنند، برای فروش و درآمد حاصل از اجاره املاک خود، موظف به پرداخت مبلغ اندکی به عنوان مالیات هستند. همچنین، اجاره ملک و فروش آن نیز در برخی موارد ممکن است تابع مالیات بر ارزش افزوده گردد. در زیر به هزینه ها و مالیات هایی که سرمایه گذاران بخش مسکن ملزم به پرداخت آن می باشند، اشاراتی شده است.
هزینه سند
این هزینه هنگام انتقال سندِ ملک، محاسبه و پرداخت آن به عهده خریدار می باشد. همچنین، درصورت توافق طرفین می توان آن را به طور جداگانه یا سهم برابر، از هر دو طرف دریافت کرد در حدود 4% از مبلغ فروش خواهد بود؛ حقیقی یا حقوقی بودن شخص خریدارِ خارجی، ارتباطی با میزان این هزینه ندارد. هزینه انتقال سند برای تمامی ملک ها (مسکن، محل کار، زمین، زمین کشاورزی و …)، مطابق قانون می باشد.
مالیات بر املاک و مستغلات
مطابق قانون املاک و مستغلات، هر نوع ملک اعم از: مسکن، محل کار یا زمین واقع در داخل مرزهای ترکیه، مشمول مالیات بوده و دارنده ملک، مسئول پرداخت این مالیات می باشد. از این رو، اتباع خارجی که اقدام به خرید ملک از ترکیه می کنند، موظف به پرداخت مالیات آن نیز هستند. این مالیات برای بناهای واقع در مناطق عادی به میزان 1 در 1000، برای مکان های تجاری 2 در 1000 و برای زمین ها نیز 3 در 1000، اعمال می گردد. چنانچه این املاک در محدوده شهرداری کلانشهرها و مناطق مجاور باشند، نرخ اعمال شده 2 برابر می گردد. نکته مهم دیگر اینکه، الزام پرداخت مالیات بر دارایی، یک سال پس از خرید ملک آغاز می شود.
مالیات بر درآمد
از املاک خریداری شده توسط اتباع خارجی به دو شکل می توان کسب درآمد نمود: درآمد حاصل از اجاره و درآمد حاصل از فروش ملک. در چنین حالتی، مسائل مربوط به محاسبه مالیاتی، متاثر از حقیقی بودنِ فرد مالک یا حقوقی بودنِ شرکت خارجی خواهد بود.
- درآمد حاصل از اجاره ملک
اگر دریافت کننده اجاره، یک شخص خارجی حقیقی باشد، مشمول مالیات بر درآمد (اجاره)، خواهد شد. درصورتیکه توافق مالیاتی دوجانبه بین کشور ترکیه با کشور فرد سرمایه گذار وجود نداشته باشد، ملک خریداری شده مشمول پرداخت مالیات در ترکیه و احتمالا در کشور خود نیز، خواهد بود؛ اما چنانچه این توافقنامه وجود داشته باشد، فرد صرف ملزم به پرداخت مالیات به یکی از این کشورها خواهد بود (فقط لازم است سند پرداخت مالیاتی را به کشور دیگر ارائه نماید).
- درآمد حاصل از فروش ملک
چنانچه یک شخص حقیقیِ خارجی، دائما در حال خرید و فروش ملک باشد، در این صورت درآمد وی به عنوان تجارت محسوب شده و مشمول مالیات بر سود سرمایه خواهد شد.
- درآمد حاصل از اجاره توسط شرکت ها
اگر درآمد حاصل از اجاره ملک، توسط شرکتی که در ترکیه تاسیس شده، مستقیما به عنوان درآمد تجاری محسوب شود، مشمول مالیات بر درآمد اجاره می گردد. مالیات مربوطه پس از کسر هزینه پرسنل در حدود 20% مشمول مالیات شرکتی خواهد شد.
- درآمد حاصل از فروش ملک توسط شرکت ها
همانطور که گفته شد، درآمد موسسات مطابق با ضوابط درآمدهای تجاری محاسبه می گردد. همچنین، هزینه های ذکر شده در بالا، از سود فروش ملک کسر می شود.
- درآمد حاصل از اجاره ملک توسط شرکت های خارجی
شرکت های خارجی فعال در ترکیه، به عنوان مالیات دهندگان محدود در نظر گرفته می شوند. بدین طریق که صرفا درآمد حاصل از اجاره دریافت شده در داخل ترکیه مشمول مالیات بر توقیف می شود. برای پرداخت اجاره توسط مشمولین مالیات محدود، درخواست کسری از مالیات الزامی می باشد. این نرخ کسری به میزان 20% تعیین شده که باید با اظهارنامه مالیاتی از سوی پرداخت کننده اجاره، به اداره امور مالیاتی اطلاع داده شود.
- درآمدهای حاصل از فروش ملک توسط شرکت های خارجی
چنانچه ملک، متعلق به شرکت های خارجی بودهو توسط مشمولین مالیات دهندگان محدود در ترکیه به فروش برسد، درآمد حاصل از آن در محدوده مالیات شرکت ها ارزیابی می گردد. همانطور که گیش از این اشاره شد، تجاری بودن یا نبودن این درآمد یا سود آوری یا عدم سودآور بودن سرمایه، ممکن است متفاوت باشد. درآمد حاصل از خرید و فروش ملک، مشمول 20% مالیات شرکت ها خواهد بود.
- مالیات وراثت و انتقال
اگر مالکیت یک فرد حقیقیِ خارجی در ترکیه از طریق وراثت یا انتقال مجدد به یک فرد خارجی انجام شود، مالیات وراثت و انتقال، صرف نظر از کشور محل اقامت شخص، اعمال خواهد شد. از آنجایی که عملیات انتقال، داخل مرزهای ترکیه انجام می گیرد، لذا کشور خارجی در اینجا اهمیت ندارد. اینکه طرفین انتقال، اشخاص حقیقی یا حقوقی باشند، تاثیری روی مالیات اعمال شده نخواهد داشت. مالیات وراثت و انتقال، تابع نرخ افزایش سیستم مالیات می باشد.