رشد و شکوفایی ترکیه در سال های اخیر، توانست مورد توجه بسیاری از سرمایه گذاران داخلی و خارجی قرار گرفته و آنها را برای سرمایه گذاری در ترکیه، بیش از پیش ترغیب کند. در چنین شرایطی، هرچند بیشتر بخش های مختلف این کشور به موفقیت و سودآوری های قابل توجهی دست یافته اند، اما برخی از حوزه های آن مانند گردشگری و املاک و مستغلات، به موتور نیرومحرکه اقتصاد ترکیه شهرت پیدا کنند.
ترکیه و ویژگی های اقتصادی آن
ترکیه کشوری زیبا و منحصر به فرد است که دارای تاریخ، فرهنگ و میراث بسیار کهن از دوره های پیش از یونان باستان بوده و همواره نیز جزو مناطق مهم و تاثیرگذار در تمدن بشری بوده است. این کشور که در نقطه اتصال آسیا به اروپا قرار گرفته، همیشه مرکز تبادلات مهم مالی-تجاری، واردات و صادرات اقلام مختلف از آسیا به اروپا و بالعکس و جریانات مهم سیاسی بوده که تا به امروز نیز بدین منوال می باشد. این موضوع در کنار ایجاد زیرساخت های لازم، سیاست گذاری های درست، وجود منابع طبیعی موردنیاز و …، همگی موجب شده اند ترکیه بتوان از موقعیت ها و فرصت های متعدد جهت رشد و پیشرفت خود استفاده بهینه کند.
از این رو، جذب سرمایه های داخلی و خارجی در کنار سایر امتیازاتی که دولت ترکیه برای سرمایه گذاران، بویژه اتباع خارجی درنظر گرفته، از دیگر عوامل مهم و تاثیرگذار در این رابطه هستند؛ همچنین، خاک حاصلخیز، آب و هوای متنوع و گرم و معتدل در غرب کشور، همجواری با 3 دریای مهم (مدیترانه، اژه و سیاه)، منابع زیرزمینی مانند سنگ های معدنی، دستیابی به فناوری های دیجیتالی و بکارگیری موثر آنها، دستیابی به پیشرفت های چشمگیر در حوزه های مختلف (مانند: آموزشی، علمی، درمانی، صنعتی)، و …، همگی از دلایل مهم و تاثیرگذار شرایط ایده آل جهت سرمایه گذاریهای امن و سودآورد در ترکیه هستند؛ از این رو، اقتصاد ترکیه بسیار پویا، پرسود، امن، مطابق با استانداردهای جهانی و با آینده بسیار درخشان می باشد.
دلایل سرمایه گذاری در ترکیه
همانگونه که پیش تر اشاره شد، می توان دلایل متعدد و موجه بسیاری را به عنوان دلایل سرمایه گذاری در ترکیه ذکر کرد که در یک نگاه کلی، می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- موقعیت استراتژیک (واقع شدن در نقطه اتصال آسیه و اروپا به هم)
- آب و هوای مطلوب و متنوع بویژه در غرب ترکیه
- فراهم آوردن زیرساخت های لازم برای توسعه و پیشرفت
- تصویب قوانین کارآمد و اجرای صحیح آنها
- تعدد نیروی کارآفرینی موثر
- در اختیار داشتن نیروی کار ماهر و رقابت پذیر
- ارائه انواع طرح های تشویقی برای سرمایه گذاران خارجی
بهترین سرمایه گذاری ها در ترکیه
- حوزه املاک و مستغلات
به جرات می توان حوزه املاک و مستغلات در ترکیه را از سال 2018، یکی از پویاترین و سودآورترین حوزه های سرمایه گذاری در این کشور معرفی کرد. این حوزه که بواسطه منافع بسیار برای سرمایه گذاران و خریداران خارجی، یکی از جذاب ترین حوزه های سرمایه گذاری در ترکیه به شمار می آید، در سال های اخیر به عنوان موتور نیرو محرکه اقتصاد ترکیه شناخته شده و از عمده ترین دلایل آن نیز، موارد زیر می باشند:
- اخذ شهروندی/پاسپورت ترکیه با خرید ملکی به ارزش حداقل 400 هزار دلار
- دریافت مجوز اقامت کوتاه مدت ترکیه با خرید ملکی به ارزش حداقل 75 هزار دلار
نکات بسیار مهم در رابطه با خرید ملک در ترکیه
نکته مهم 1: آن دسته از خریداران که هدفشان از خرید ملک در ترکیه یا سرمایه گذاری در حوزه املاک این کشور، موارد فوق می باشد، نمی توانند تا 3 سال پس از خرید، آن را به فروش برسانند. هرچند این موضوع شاید در ابتدا کمی ناخوشایند بنظر آید، اما با درنظر گرفتن سود و ارزشی که طی این مدت روی ملک شما اضافه می گردد، هرگونه ضرر احتمالی جبران می گردد.
نکته مهم 2: درصورتی که هدف شما از خرید ملک در ترکیه، صرفا کسب درآمد و سرمایه گذاری باشد نه اخذ پاسپورت/شهروندی ترکیه یا مجوز اقامت (یا پیش تر موفق به دریافت آنها شده باشید)، در آن صورت می توانید ملک یا املاک خود را در هر زمان پس از خرید، به فروش رسانید.
نکته مهم 3: منظور از خرید ملک در ترکیه، شامل مواردی چون: خانه، واحد آپارتمانی، ویلا، مغازه، واحد تجاری یا اداری، مزرعه و زمین، می گردد.
نکته مهم 4: درصورتی که هدف شما از خرید ملک در این کشور، اخذ مجوز اقامت ترکیه یا دریافت شهروندی/پاسپورت آن باشد، می توانید به جای خرید یک ملک به حداقل ارزش های تعیین شده، چندین ملک را در بازه های مختلف زمانی خریداری کرده و هر وقت مجموع ارزش آنها به حداقل مبلغ های تعیین شده رسید، آن زمان برای دریافت مجوز اقامت کوتاه دت ترکیه یا دریافت پاسپورت/شهروندی این کشور اقدام کنید.
- حوزه گردشگری
از دیگر حوزه های سودآور سرمایه گذاری در ترکیه، حوزه گردشگری می باشد و گواه آن نیز، جای داشتن این کشور جزو 10 مقصد محبوب گردشگری طی چندین دهه اخیر است؛ چرا که با توجه به قدمت ترکیه و انبوهی از آثار تاریخی بجامانده مربوط به دوره های یونان و روم باستان و امپراطورهای ایران، بیزانس و عثمانی و نیز جاذبه های فراوان طبیعی که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد، همگی باتوجه به تنوع آب و هوایی و گرم و معتدل مدیترانه ای در غرب، برگزاری رویدادها و جشنواری های مفرح در طول سال، انواع غذاهای خوش طعم و معروف و بسیاری موارد دیگر، این کشور را جزو اصلی ترین مقاصد گردشگری قرار داده است.
- سواحل بسیار زیبا بویژه همجوار با دریاهای اژه و مدیترانه جهت انجام انواع ورزش های آبی و استفاده از تورهای کشتی های کروز
- چشمه های آب گرم درمانی و معروف
- دشت ها و جنگل های سرسبز (ایده آل برای طبیعت گردی، پیاده روی در طبیعت، کمپینگ و پیکنیک)
- رودهای خروشان برای رفتینگ
- مناطق مرتفع برای پاراگلایدر
- کوه های پوشیده از برف برای اسکی
- جاذبه های متعدد شهری برای بازدید و عکاسی (موزه، پارک، مراکز خرید مدرن و …)
در همین راستا، دولت ترکیه برای بهره برداری درست از جاذبه های گردشگری خود و نیز فراهم آوردن شرایط مناسب برای سفر و اقامت گردشگران در این کشور، اقدام به ساخت انواع هتل ها (لوکس و معمولی)، راه اندازی سیستم حمل و نقل متنوع و پیشرفته، بهبود کیفیت خدمات مختلف (درمانی، شهری و …)، ارائه غذاهای متنوع و باکیفیت (در رستوران ها، دکه های خیابانی و فست فودها)، و …، موجب شده این صنعت بسیار پرسود برای این کشور و سمایه گذاران باشد؛ عمده ترین سرمایه گذاری ها در این حوزه، مربوط به احداث یا مشارکت در ساخت انواع هتل یا خدمات مرتبط با مسافران (مانند کرایه خودرو در ترکیه)، است.
- حوزه فناوری اطلاعات و راه اندازی استارت آپ ها
با توجه به همگامی ترکیه با سایر کشورهای توسعه یافته جهان در پیشرفت و استفاده از فناوری های نوین دیجیتالی و نیز حمایت از کسب و کارهای جدید و مرتبط با آندر غالب «استارت آپ ها (Startup)»، امروزه این کشور به یکی از پیشگامان در حوزه فناری اطلاعات بدل شده است. به بیان دیگر، رشد و پیشرفت ترکیه در این حوزه به گونه ای است که امروزه بیش از 70 درصد از سهم کارشناسان حوزه IT و CT در اروپا، از ترکیه به سایر کشورهای این قاره آمده و تخصص های خود را در شاخه های چون: نرم افزار، سخت افزار و سایر خدمات مرتبط با آن، ارائه می دهند.
از استارت آپ های معروف ترکیه که در سال های اخیر که توانسته اند به ارزش و موفقیت های زیادی دست پیدا کنند، می توان به این موارد اشاره داشت: Trendyol، Getir، Peak Games، Dream Games، Insider و …
- حوزه خدمات مالی و بانکی
پر واضح است هیچ کشوری بدون وجود قوانین صحیح و کارآمد بویژه در حوزه امور مالی، نه تنها نمی تواند به رشد، توسعه و امنیت تجاری-اقتصادی دست یابد، بلکه قادر نخواهد اعتماد سرمایه گذاران داخلی و خارجی را نیز به خود جلب کند. لذا، با توجه به 3 حوزه سودآور سرمایه گذاری در ترکیه که پیش تر اشاره شده است، کاملا مشخص است که حوزه امور بانکی و مالی در این کشور بسیار توانمند و قابل اعتماد بوده و توانسته نقش مهمی را در این خصوص ایفا کند. همچنین، در نتیجه تصویب قوانین شفاف مالی و اجرای صحیح آنها، بانک ها و موسسات مالی بین المللی زیادی تصمیم به تاسیس شعب یا دفاتر نمایدگی در این کشور گرفته که به موجب آن نیز، راه اندازی موسسات ارائه دهنده خدمات مالی و فعالیت آنها، توانسته اند به رشد، موفقیت و سودآوری قابل توجهی دست پیدا کنند.
- حوزه محصولات کشاورزی و غذایی (بازار آگروفود)
موقعیت جغرافیایی ترکیه بویژه در بخش های غرب و جنوب غربی بواسطه همجواری با دریاهای اژه و میدیترانه، آب و هوای گرم و مطلوب و بارش باران، موجب شده اند زمین های این مناطق بسیار سرسبز و حاصلخیزتر از سایر بخش های ترکیه باشند؛ در نتیجه این موضوع، صنعت کشاورزی و تولید محصولات تازه مانند انواع میوه و سبزی، به قدری پیشرفت و باکیفیت شده که علاوه بر تاثیر مستقیم آنها در طعم و تنوع غذاهای ترکیه ای، مشتریان زیادی را نیز در خارج از مرزهای ترکیه یافته و این کشور سهم قابل توجهی از محصولات مختلف کشاورزی در اروپا را تامین می کند. امروزه، ترکیه در تولید محصولاتی چون: زردآلو، گیلاس، انجیر، فندق و به، رتبه های بسیاری خوبی داراست.
مزایای سرمایه گذاری در ترکیه
- اخذ پاسپورت ترکیه در کمترین زمان ممکن، یعنی 3 الی 6 ماه و به شرط خرید ملکی به ارزش حداقل 400.000 دلار
- وجود انواع توافقات دوجانبه و بین المللی با بیشتر کشورهای جهان جهت همکاری و مشارکت در پروژه های مختلف
- بهره مندی از انواع خدمات رفاهی، شهری، درمانی و تحصیلی پیشرفته مطابق با استاندارهای روز دنیا
- دریافت مجوز اقامت کوتاه مدت ترکیه با خرید ملکی به ارزش حداقل 745.000 دلار
- هزینه های پایین زندگی در مقایسه با بیشتر کشورهای اروپایی، امریکایی و آسیایی
- تعامل با شرکت های بین المللی و دادوستد با آنها به دور از انواع تحریم ها
- سودآوری بالا در سرمایه گذاری د ر بخش های مختلف مانند انرژی
- دسترسی آسان و سریع به مناطق مخلف ترکیه و کشورها
- آب و هوای مطلوب و دسترسی به سواحل زیبا
- و …
معایب سرمایه گذاری در ترکیه
- بالا بودن نرخ مالیات نسبت به برخی از کشورها
- ملی گرایی شدید مردم ترکیه با وجود مهمان نوازی آنها
- پایین بودن نرخ تولید ناخالص ملی درمقایسه با اکثر کشورهای اروپایی
- عدم امکان رقابت در برخی صنایع و حوزه های تولید (به دلیل فعالیت کسب و کارهای خانوادگی)
حداقل سرمایه گذاری در ترکیه
پیش از هر چیز، باید تاکید داشت تنها روش سرمایه گذاری در ترکیه که از طریق آن می توانید مجوز اقامت این کشور یا شهروندی/پاسپورت آن را دریافت کنید، سرمایه گذاری در حوزه املاک و مستغلات ترکیه و رعایت حداقل ارزش های تعیین شده برای املاک می باشد. بر این اساس، درصورتی که هدفتان دریافت پاسپورت/شهروندی ترکیه یا مجوز اقامت کوتاه مدت این کشور نباشد، می توان گفت بطور مشخص، حداقلی برای میزان سرمایه گذاری در ترکیه وجود ندارد (هرچند در برخی مورد، مبلغی به عنوان پایه سرمایه گذاری تعیین می گردد)؛ جدول زیر، برخی از حداقل سرمایه گذاری در ترکیه را برای شما مشخص کرده است:
هزینه های سرمایه گذاری در سال 2023 | نوع سرمایه گذاری در ترکیه |
حداقل 400.000 دلار | خرید ملک برای اخذ شهروندی |
حداقل 75.000 دلار | خرید ملک برای اخذ مجوز اقامت |
حداقل 500.000 دلار | سپرده گذاری نقدی در بانک های ترکیه |
در حدود 500.000 دلار | خرید اوراق بهادار دولتی |
از حدود 550 تا 6.000 دلار | ثبت شرکت تجاری |
در حدود 1.200 دلار | راه اندازی استارتاپ |
روش های سرمایه گذاری در ترکیه
در ترکیه نیز همانند بیشتر کشورها، روش های مختلفی برای سرمایه گذاری وجود دارد که برخی از آنها به عنوان سودآورترین، برخی به عنوان آسان ترین، برخی به عنوان محبوب و رایج ترین و برخی نیز به عنوان کم هزینه ترین روش ها شناخته می شوند؛ در چنین شرایطی، تنها 5 روش سرمایه گذاری در ترکیه وجود دارند که شما صرفا از طریق آنها، می توانید پاسپورت ترکیه یا همان شهروندی این کشور را دریافت کنید؛ این پنج روش سرمایه گذاری در ترکیه، به شرح زیر می باشند:
- سرمایه گذاری از طریق خرید ملک در ترکیه
یقینا، خرید ملک در ترکیه آسان ترین و سریع ترین راه برای سرمایه گذاری در این کشور و اخذ شهروندی/پاسپورت ترکیه یا مجوز اقامت آن بوده که تنها شرط آن نیز، رعایت حداقل ارزش تعیین شده برای ملک مورد نظر می باشد. از دیگر مزایای این روش، امکان بهره مندی اعضای خانواده شما یعنی: همسر و فرزندان زیر 18 سال شما از امتیازات کسب شهروندی و مشمولیت برای مجوز اقامت است؛ به یاد داشته باشید، شما تا 3 سال نمی توانید ملک خریداری شده خود را بفروشید، چراکه شهروندی یا اقامت ترکیه خود را بواسطه آن اخذ کرده و درصورتی که اقدام به چنین کاری کنید (پیش از پایان سه سال)، مجوز اقامت یا پاسپورت/شهروندی ترکیه شما فسخ می گردد.
نکات مهم پیش از سرمایه گذاری در حوزه املاک و خرید ملک در ترکیه
- تعیین دقیقا هدف خود از خرید ملک یا سرمایه گذاری در حوزه املاک ترکیه
- مشخص نمودن معیارها، توقعات و ویژگی های ملک مورد نظر جهت سرمایه گذاری یا خرید
- مشاوره رایگان با چندین مشاور و بنگاه ملکی معتبر
- تامین بودجه لازم برای خرید ملک یا سرمایه گذاری
- آگاهی کامل از قوانین مربوطه، شرایط، مراحل و هزینه هایی که در این رابطه باید بپردازید
- بررسی گزینه های پیشنهادی و انتخاب مناسب ترین آنها
- کمک گرفتن از یک مترجم رسمی و معتمد در رابطه با ترجمه مدارک یا همراهی شما هنگام مذاکره (اگر تسلط کافی به زبان ترکیه ای ندارید)
- سرمایه گذاری از طریق ثبت شرکت در ترکیه
گاهی، هدف اتباع خارجی از سرمایه گذاری در ترکیه، صرفا ثبت شرکت و راه اندازی کسب و کار جهت درآمدزایی یا گسترش حرفه خود در یک کشور دیگر می باشد. نکته مهمی که باید در این رابطه مدنظر داشت (اگر هدف شما کسب شهروندی/پاسپورت ترکیه است)، ضرورت استخدام رسمی حداقل 50 نیروی کار ترکیه می باشد. از سوی دیگر، پرواضح است آگاهی از قوانین ثبت انواع شرکت، روند و شرایط فعالیت هر یک از آنها، قوانین مالیاتی و …، بسیار حیاتی بوده و سرمایه گذارن می بایست چنین مواردی را از طریق مشاوره با چندین افراد متخصص، وکیل و شرکت هایی معتبر فعال در این حوزه، جویا شد؛ انواع شرکت های رایجی که سرمایه گذاران خارجی در ترکیه می تواند راه اندازی کنند، عبارتند از:
- شرکت های سازمانی با حداقل سرمایه 100 هزار لیر (Organizational Companies)
- شرکت های سهامی عام با حداقل سرمایه 50000 لیر (Anonim/Anonymous Companies)
- شرکت های با مسئولیت محدود با حداقل سرمایه 10 هزار لیر (Limited Liability Companies)
- شرکت های غیرانتفاعی (Non-Organizational Companies)
- شرکت های تعاونی (Kooperatif/Cooperative Companies)
- شرکت های مشارکتی (Kolektif/Collective Companies)
- شرکت های بازرگانی (Komandit/Commodity Companies)
نکات مهم
- صرف نظر از نوع کسب و کاری که قصد راه اندازی آن را در ترکیه دارید (حتی آرایشگری، کافی شاپ، لباس فروشی و …)، باید آن را به عنوان شرکت ثبت کنند.
- اگر قصد شما از راه اندازی کسب و کار در ترکیه، اخذ پاسپورت/شهروندی ترکیه نباشد، نیازی به استخدام حداقل 50 شهروند ترکیه نیست.
- ثبت شرکت در مناطق آزاد ترکیه نیز، یکی از موقعیت های خوب و سودآور سرمایه گذاری در این کشور بوده که عمدتا مناسب برای شرکت های چند ملیتی، شرکت های واردات و صادرات، شرکت های ترابری و …، بوده که گاهی نیز می توانند از برخی معافیت های مالیاتی یا طرح های تشویقی دولت، استفاده کنند.
- درصورتی که هدف شما از راه اندازی کسب و کار و ثبت شرکت در این کشور، دریافت تابعیت ترکیه باشد، بهتر از قبل از هر اقدامی، یک برنامه مستدل، واقع گرایانه و قوی، در این رابطه تنظیم کنید.
- سرمایه گذاری از طریق سپرده بانکی در ترکیه
یکی دیگر از روش های اخذ شهروندی/پاسپورت ترکیه، افتتاح حساب در یکی از بانک های معتبر این کشور و سپرده گذاری به مبلغ حداقل 500.000 دلار می باشد (در حال حاضر، صرفا «بانک زراعت (Ziraat Bank)» در ترکیه چنین خدماتی را به اتباع خارجی می دهد). لازم به ذکر است، امکان برداشت وجه از این سپرده تا 3 سال امکان پذیر نبوده و اما به شرط آنکه موجودی این حساب از 500 هزار دلار کمتر نگردد، امکان مراودات و تراکنش های مالی با آن وجود دارد.
- سرمایه گذاری از طریق خرید سهام در ترکیه
در صورتی که شما صرفا قصد سرمایه گذاری در ترکیه جهت کسب سود بیشتر را داشته و قصد درگیر کردن خود با دردسرهای راه اندازی کسب و کار و سایر موراد مرتبط با آن را ندارید، سرمایه گذاری از طریق خرید سهام در ترکیه، گزینه مناسبی است. این سرمایه گذاری که مبلغ آن نباید کمتر از 500 هزار دلار باشد، مالکیت آن تا 3 سال باید در اختیار شما بوده و از طریق صندوق های سرمایه گذاری یا بانک های ترکیه، قابل خریداری هستند؛ چنین سرمایه گذاری هایی، عمدتا زیر نظر وزارت صنعت و فناوری ترکیه می باشند.
- سرمایه گذاری از طریق خرید اوراق قرضه دولتی در ترکیه
روش آخری که در رابطه به شما معرفی خواهیم کرد، سرمایه گذاری در ترکیه از طریق خرید اوراق قرضه و بهادار دولتی می باشد. این روش که در بین سرمایه گذاران خارجی کمتر شناخته شده است، توسط دولت و بانک مرکزی ترکیه در اختیار عموم مردم جهت پرداخت بدهی ها و تعهداتشان، منتشر می گردند؛ بدین ترتیب، اتباع خارجی می توانند با خرید این اوراق که همانند سرمایه گذاری در ترکیه می باشد، مورد حمایت دولت قرار گرفته و از ریسک کمی نسبت به سایر انواع سرمایه گذاری در این کشور، بهره مند شوند.
نکته مهم: حداقل مبلغ سرمایه گذاری از طریق خرید اوراق قرضی و بهادار در ترکیه، 500.000 دلار بوده و تا 3 سال باید در اختیار خریدار جهت اخذ تابعیت ترکیه، بماند.
سرمایه گذاری در ترکیه برای اخذ تابعیت
بنا بر آنچه تاکنون گفته شد، به دلیل سودآوری حوزه های مختلفی چون: تجاری، اقتصادی، صنعتی، مالی و سرمایه گذاری در ترکیه، اتباع خارجی و سرمایه گذران زیادی این کشور را جهت دستیابی به درآمد بالاتر و سرمایه گذاری های امن و سودآورتر انتخاب می کنند؛ در چنین شرایطی، آنچه این اقدام را برای این افراد جذاب تر می کند، تصویب قوانین حمایتی از سرمایه گذاران در ترکیه و کارآمدی آنهاست که اعتماد و اطمینان لازم را این رابطه به اتباع خارجی می دهد؛ نمونه بارز چنین قوانینی، عبارتند از:
- اخذ مجوز اقامت کوتاه مدت ترکیه با خرید ملکی به ارزش حداقل 75 هزار دلار.
- دریافت شهروندی ترکیه با خرید ملکی به ارزش حداقل 400 هزار دلار (بهترین و ارزان ترین روش برای دریافت پاسپورت ترکیه).
- اخذ شهروندی و پاسپورت ترکیه با افتتاح حساب بانکی به مبلغ حداقل 500 هزار دلار در یکی از بانک های ترکیه (عدم امکان برداشت از این مبلغ تا 3 سال).
- دریافت پاسپورت ترکیه یا همان شهروندی ای کشور با راه اندازی کسب و کار و استخدام حداقل 50 شهروند ترکیه ای به عنوان نیروی کار.
کسب و کار در ترکیه برای ایرانیان
اگر شما هم جزو آن دسته از اتباع خارجی هستید که به منظور بهبود شرایط زندگی خود و خانوادیشان، علاقه مند به زندگی یا کار در ترکیه هستند، آگاهی از مشاغل مجاز برای اتباع خارجی در ترکیه، بسیار مهم می باشد؛ چرا که بر اساس قوانین این کشور و به منظور حمایت از حقوق شهرواندن ترکیه، برخی مشاغل که در ادامه به آنها اشاره خواهند شد، صرفا در دسترس مردم ترکیه بوده و برخی دیگر، برای اتباع خارجی دردسترسی هستند.
نکته مهم: درصورتی که شما صرفا قصد کار در ترکیه را دارید، پس ملزم به دریافت «مجوز کار یا چالیشما ایزنی (Çalışma İzni)» هستید. برای این منظور، شما می بایست در سفارت یا کنسولگری ترکیه در کشور خود، اقدام به ثبت درخواست مجوز کار کرده و در انتظار دعوت به همکاری از یک کارفرمای ترکیه ای بمانید؛ پس از بررسی مدارک طرفین، دولت ترکیه مجوز کار را برای شما و برای مدت مشخص، صادر خواهد کرد. بدین ترتیب، شما نه تنها می توانید قانونی در ترکیه مشغول به کار شوید، بلکه تمامی حق و حقوق شما مانند بیمه درمانی و ..، نیز درنظر گرفته می شود.
مشاغل ممنوع برای اتباع خارجی در ترکیه | ||
حوزه پزشکی و سلامت | حوزه صنایع دریایی | حوزه دولتی و دادگستری |
پرستاری | کاپیتان کشتی و قایق های مسافرتی | وکالت |
دندان پزشکی | خدمت در کشتی (خدمه و منشی) | قضاوت |
دامپزشکی | غواصی، کاوشگری و ماهی گیری | دادستان |
مامایی | صید صدف و مروارید | مسئول دفتر اسناد رسمی |
داروسازی | صید اسفنج و مرجان | کارگزاری گمرکی |
مسئول داروخانه | – | مشاور و دستیار گمرک |
مدیریت بیمارستان دولتی و خصوصی | – | نهاد های امنیت عمومی (نگهبانی، پلیس و …) |
– | – | صنایع دفاعی |
محبوب ترین مشاغل نزد ایرانیان در ترکیه
- در واحد پشتیبانی و خدمات پس از فروش به مشتریان (به شرط تسلط به زبان ترکیه و اگلیسی برای شرکت های چند ملیتی).
- مدرس زبان های خارجی مانند: انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، اسپانیانی، عربی و …
- پرستار کودکان یا افراد سالمند (به شرط داشتن مدارک و تخصص موردنیاز).
- کارمند فروش یا متخصص واردات و صادرات (بویژه در شرکت های چند ملیتی).
- طراح وب، برنامه نویس یا متخصص علوم کامپیوتری.
- ویراستار و مترجم (به شرط آشنایی کامل حداقل به زبان ترکیه ای و انگلیسی).