طی سال های اخیر، ترکیه شاهد تحقق بسیاری از پروژه های حمل و نقل و زیرساخت خود بوده که در عرصه بین المللی نیز بسیار تاثیرگذار بوده اند؛ در چنین شرایطی و با افزایش تعداد موفقیت های روزافزون ترکیه در این مسیر، هر ساله این کشور قدم های محکمی را جهت تبدیل شدن به یکی از کشورهای معدود جهان با چنین شرایطی، بر می دارد.
در سپتامبر سال جاری و سیزدهمین مجمع جهانی «پیشگامان حوزه زیرساخت ها» که در آن بهترین پروژه های زیرساختی از سراسر جهان معرفی شدند، ترکیه جایگاه خود را در حوزه پروژه های مرتبط با زیرساخت حمل و نقل، مستحکم تر نمود. در این رویداد که 100 پروژه برتر بین المللی ساخت و ساز و زیرساخت معرفی شدند، به اهمیت و کارا بودن آنها برای اهداف استراتژیک کشورها نیز، توجه گردید. در این انجمن، به غیر از ترکیه بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا و سایر کشورهای جهان نیز، شرکت داشتند.
بر این اساس، هر ساله در «مجمع جهانی پیشگامان حوزه زیرساخت» پروژه های بزرگ زیرساختی که در کشورهای مختلف به اجرا درآمده اند، با جزئیات کامل مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار می گیرند. ترکیه نیز در مجمع سال جاری توانست با پروژه های برجسته زیرساختی خود در حوزه حمل و نقل، بسیار مورد توجه سرمایه گذاران خارجی قرار بگیرد. با افزایش تعداد اقدمات زیرساختی انجام شده در حوزه های مختلف، حضور قاطعانه ترکیه با وجود رکود اقتصادی ناشی از بیماری کووید-19 که تاثیرات منفی خود را در سراسر جهان نشان داده، صورت گرفته و با پروژه های زیربنایی که یکی پس از دیگری به بهره برداری رسیده اند، این کشور توانسته در کانون توجه سرمایه گذاران خارجی در سراسر جهان قرار بگیرد. ترکیه که به ویژه در رابطه با امکان سرمایه گذاری های کلان حمل و نقل مورد توجه قرار گرفته، موفقیت و توانایی برتر خود را در این بخش ها نیز به سطح بین المللی می رساند.
در رابطه با مجمع پیشگامان حوزه زیرساخت
مجمع پیشگامان حوزه زیرساخت که برای سیزدهمین بار در سال 2020 برگزار شد، میزبان 88 سخنران برجسته صنعت از 6 قاره و بیش از 20 کشور جهان و ارائه زنده بیش از 46 پروژه با ارزش کلی بیش از 175 میلیارد دلار بود. هنگام تعیین پروژه های شرکت کننده در مجمع جهانی پیشگامان زیرساخت، ابتدا فهرستی از 250 پروژه از کشورهای مختلف جهان مورد ارزیابی قرار می گیرد. سپس با استفاده از یک سیستم امتیازدهی که شامل معیارهای مختلفی است، 100 پروژه برتر از بین این 250 پروژه انتخاب می شود. این مجمع پروژه هایی را شامل می شود که از 10 بخش مختلف زیرساخت شامل: حمل و نقل، انرژی، فناوری، معدن و گردشگری انتخاب شده اند.
تمرکز سرمایه گذاران خارجی به پروژه های حمل و نقلی و متمایز ترکیه
در مجمع جهانی «پیشگامان حوزه زیرساخت» که بهترین پروژه های زیرساختی در آن معرفی شدند، پروژه های زیرساخت حمل و نقل ترکیه بسیار مورد توجه سایر شرکت کنندگان و نیز سرمایه گذاران خارجی قرار گرفته بود. در این مجمع که پروژه های زیرساختی کشورها مورد بحث و بررسی قرار گرفت، برای نخستین بار به دلیل اپیدمی کرونا، به صورت مجازی برگزار شد. موضوع این مجمع، که نمایندگان بخش ساخت و ساز و زیرساخت در سطح بین المللی در آن شرکت داشتند، «فرصت های واقعی، بهبود جسورانه» برای سال 2020 انتخاب شده بود. دفتر سرمایه گذاری ترکیه در ریاست جمهوری نیز با معرفی انواع پروژه های حمل و نقل و زیربنایی در این کشور برای سرمایه گذاران بین المللی، تلاش های موثری را جهت جذب سرمایه گذاران خارجی در این رویداد به سوی کشور انجام داد.
مطرح شدن نام ترکیه با پروژه های استراتژیک خود
در این مجمع، عمدتا نام ترکیه در حوزه سرمایه گذاری زیرساخت ها و توانایی های بالقوه استراتژیکی، مطرح شد. پروژه هایی کلان از قبیل: فرودگاه جدید استانبول، پروژه های انرژی تجدید پذیر YEKA، بیمارستان های شهر، خطوط لوله BTC و راه آهن کارس-تفلیس-باکو، موفقیت و توانایی ترکیه را در حوزه سرمایه گذاری های حوزه استراتژیک نشان می دهند. از سوی دیگر، شرکت های ساختمانی ترکیه در سال های اخیر در حال افزایش تعاملات اقتصادی خود به جز چین با کشورهای: هند، ویتنام، تایلند، بنگلادش، اندونزی و مالزی بوده و پروژه های خود را در این کشورها نیز ادامه می دهند. بخش ساخت و ساز و زیربنایی که دارای نیروی انسانی متخصص، مهارت های ساخت و مهندسی است، خواهان توسعه و اجرای پروژه های جدید در این کشورها بوده و هیچ مانعی برای این کار وجود ندارد.
تحسین از پروژه های زیربنایی ترکیه
نمایندگان بخش های مختلف که ارزیابی هایی را در مورد پروژه های زیربنایی ترکیه انجام دادند، معتقدند این کشور دارای برخی: شرکت ها، سیاست ها و پروژه های پیشرفته زیرساختی در جهان می باشد؛ همچنین، آنها اظهار داشتند در دهه گذشته این کشور در بخش زیرساخت ها به سطح یک «ابرقدرت» رسیده و اطمینان دارند دستیابی به این موفقیت طی سال های آینده، به سطح بالاتری نیز خواهد رسید. بنابراین، پروژه های زیرساختی ترکیه در «مجمع جهانی پیشگامان زیرساخت» به عنوان پروژه های «سطح 1» در نظر گرفته می شوند. برای بهبود هر چه سریع تر اقتصاد جهانی بعد کووید-19، سرمایه گذاری در پروژه های زیربنایی از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین دلیل انتظار می رود با همکاری کشورهای جهان در پروژه های سرمایه گذاری زیرساختی، در جهت منافع مشترک همه کشورهایی که از این تشکل حمایت می کنند، حمایت شود.