همیشه یکی از معیارهای پیشرفت و توسعه هر کشور و نیز افزایش کیفیت کار، تحصیل، زندگی و غیره در آن، حضور اتباع خارجی به عنوان سرمایه گذار یا افرادی است که تمایل به بهره مندی از برخی مزایای کشوری مانند ترکیه دارند. در همین راستا، هر ساله درخواست های متعدد ارائه شده به دانشگاه های این کشور توسط دانشجویان خارجی جهت دریافت بورسیه کامل در دانشگاه های ترکیه، گواه کیفیت بالای تحصیل در این کشور می باشد.
بورسیه کامل یا تمام وقت (Full-Time/Ride Scholarships)
یکی از انواع بورسیه که دانشجویان بسیاری علاقه مند به دریافت آن می باشند، بورسیه کامل یا تمام وقت بوده که نوعی کمک هزینه تحصیلی یا پاداش مالیِ تحصیلی به دانشجویان مستعد است تا آنها بتوانند به راحتی به تحصیلات خود ادامه دهند؛ این نوع بورسیه که هزینه هایی مانند: شهریه، مسکن، غذا، کتاب، زندگی، رفت و آمد، دوره یادگیری زبان ترکیه ای (درصورت نیاز)، بیمه سلامت، بلیط پرواز یکباره (در ابتدای تحصیل و هنگام فارغ التحصیلی)، و …، را دربرمی گیرد، یکی فرصت عالی به شمار رفته و در تعداد معدودی به دانشجویان داخلی و خارجی اعطا می گردد.
از اصلی ترین شروط دریافت بورسیه کامل تحصیلی، کسب نمرات عالی و یک رزومه مناسب از مهارت ها و استعدادهای شماست که نشان دهد چرا بیش از سایر متقاضیان، مستحق دریافت این بورسیه هستید. انواع دیگری نیز از بورسیه های تحصیلی وجود دارد که هرساله در ترکیه هم به دانشجویان خارجی متقاضی ارائه می شوند و عبارتند از: بورسیه تحصیلی بورسیه تحصیای کوتاه مدت (Short-Term Scholarships)، و بورسیه تحصیلی مشترک (Joint Scholarship).
بورسیه کامل تحصیلی در ترکیه و نکات مرتبط با آن
برنامه بورسیه تحصیلی در مقطع کارشناسی (Undergraduate Scholarship Program)
این بورسیه که رشته هایی مانند: مهندسی، علوم اجتماعی، علوم بهداشتی و علوم پایه را دربرمی گیرد، هرگونه ارائه درخواست برای آن به دانشگاه های ترکیه، باید بین ماه های در ژانویه تا فوریه و از طریق سیستم درخواست بورسیه ترکیه (TBBS)، صورت بگیرد. به بیان دیگر، می توان گفت بورسیه کامل تحصیلی در مقطع کارشناسی، تمامی رشته های به جز مقاطع کاردانی و مدارس حرفه ای را شامل شده و علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر، می توانند به وب سایت دانشگاه های موردنظرشان مراجعه و از طریق تماس تلفنی یا ارسال ایمیل، سوالاتشان را بپرسند.
برنامه بورسیه تحصیلی در مقطع تحصیلات تکمیلی (Graduate Scholarship Program)
از جمله رشته هایی که تحت پوشش این بورسیه هستند، می توان به رشته های: علوم اجتماعی، علوم انسانی، علوم طبیعی و مهندسی، اشاره داشت که مشمول گروه های بهداشتی، نمی شود. هرگونه اقدام نیز جهت ارائه درخواست برای بورسیه کامل تحصیلی در مقطع تحصیلات تکمیلی، همانند مقطع کارشناسی می باشد.
برنامه بورسیه تحصیلی برای رشته های هنر (Art Scholarship Program)
فارغ از اینکه دانشجویان خارجی قصد ارائه درخواست خود را برای چه مقطعی در نظر دارند (تمامی مقاطع: کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری را دربرمی گیرد)، برای رشته های: علوم موسیقی، هنرهای نمایشی و هنرهای زیبا، در دسترس بوده و مشخصا موارد زیر را در مقاطع مختلف، شامل می شود:
- هنرهای نمایشی
- آموزش سازهای موسیقی (کارشناسی)
- آموزش آواز (کارشناسی)
- علوم و فنون موسیقی
- فناوری های موسیقی (کارشناسی)
- تئوری موسیقی (کارشناسی)
- موسیقی و هنرهای زیبا
- آموزش سازهای موسیقی (فارغ التحصیلان کارشناسی)
- علوم موسیقی (فارغ التحصیلان کارشناسی)
- فناوری های موسیقی (فارغ التحصیلان کارشناسی)
- تئوری موسیقی (فارغ التحصیلان کارشناسی)
- موسیقی شناسی (فارغ التحصیلان کارشناسی)
- آموزش آواز (فارغ التحصیلان کارشناسی)
برنامه بورسیه تحصیلی شایسته محور (Merit Scholarship Program)
برنامه بورسیه تحصیلی شایسته محور که یک نوع بورسیه خاص برای دانشجویان داخلی و خارجی می باشد، با حمایت مالی و از طریق: سازمان ها، کالج ها، دانشگاه ها و برخی موسستا دولتی یا خصوصی، به افرادی که شایستگی لازم برای ادامه تحصیل از خود نشان دهند، اعطا می گردد تا بتوانند از فرصت های پیش رو استفاده کنند؛ معمولا اهدافی که این نوع بورسیه تحصیلی در ترکیه در پی آنها می باشد، عبارتند از:
- تشویق دانشجویان واجد شرایطی که دارای مدارک دانشگاهی بین المللی و مهارت زبانی برای تحصیل در ترکیه هستند،
- طراحی برنامه های اجتماعی-فرهنگی ویژه برای نیازهای خاص دانشجویان واجد شرایط،
- الهام بخشیدن به افرادی که بورسیه های تحصیلی ترکیه به آنها اعطا شده،
- و نیز دانشجویان بسیار مستعد.
مشمولین دریافت بورسیه تحصیلی شایسته محور در ترکیه
- متقاضیانی که حائز شرایط بوده و مدارک آموزشی و مهارت های دانشگاهی آنها مورد تایید ریاست جمهوری قرار گرفته است (SAT، GRE، TOEFL، IELTS و غیره).
- کسانی که در آزمون های سراسری ترکیه امتیازهای برتر را کسب کرده اند،
- کسانی که اقدام به برخی پروژه های تحقیقاتی در راستای: پروژه های تحقیقاتی علمی (BAP)، TÜBİTAK یا با تایید ریاست جمهوری کرده یا انجام می دهند،
- کسانی که موفق به انتشار مقالات علمی خود در مجلات مورد تایید: Science Citation Index (SCI)، Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)، Social Science Citation Index (SSCI)، Art and Humanities Citation Index (AHCI)، کرده اند.
- کسانی که موفق به دریافت مجوز ثبت اختراع شده اند،
- و آن دسته از دارندگان بورسیه تحصیلی ترکیه در سطح لیسانس که معدل بالای 3.50 از 4 را بدست آورده اند.
نکته: دولت ترکیه به آن دسته از دانشجویان بورسیه که در برنامه بورسیه تحصیلی شایسته محور شرکت کرده اند، ماهیانه کمک هزینه ای 2 برابر هزینه بورسیه های معمولی، پاداش درنظر گرفته است.