از زمان اصلاح آیین نامه اجرای قانون حقوق شهروندی ترکیه طی یک سال گذشته، در حالی که 2,611 نفر سرمایه گذار خارجی از کشورهایی نظیر: آمریکا، روسیه، کانادا، جمهوری دومنیکن، برزیل و اتحادیه کومور (قمر)، و بسیاری دیگر کشورها، تابعیت ترک را کسب کرده اند، تعداد سرمایه گذاران خارجی که همراه خانواده خود تابعیت ترکیه را اخذ کرده اند، به 9,962 نفر رسید.
بر اساس داده های اداره کل امور جمعیت و شهروندی وزارت کشور، به دنبال اصلاح آیین نامه اجرای قانون شهروندی ترکیه طی یک سال گذشته، 2,611 سرمایه گذار خارجی تابعیت ترک کسب کرده اند که تعداد درخواست های صورت گرفته طی مدت مذکور نیز، به 3,859 افزایش یافته است. شهروندان بسیاری از کشورها چون: آمریکا، روسیه، کانادا، جمهوری دومنیکن، برزیل و اتحادیه کومور (قمر)، به ترتیب در این فهرست قرار دارند. با انتشار اصلاحیه آیین نامه اجرای قانون شهروندی ترکیه در 19 سپتامبر 2018 در روزنامه رسمی، میزان سرمایه گذاری لازم برای کسب تابعیت ترک تغییر یافته بود. بر این اساس، شروط پیشین با کاهش محسوب جهت تسهیل این روند، به شکل زیر تغییر کردند:
- کاهش حداقل میزان سرمایه ثابت لازم جهت سرمایه گذاری از 2 میلیون دلار به 500 هزار دلار
- کاهش ارزش ملک خریداری شده از 1 میلیون دلار به 250 هزار دلار
- کاهش مدت زمان عدم امکان فروش ملک خریداری شده به 3 سال
- کاهش میزان رقم اشتغال زایی برای شهروندان ترکیه ای از 100 به 50 نفر
- کاهش مبلغ سپرده بانکی به 500 هزار دلار (برای 3 سال)، در یکی از بانک های فعال ترکیه
- کاهش پرداخت حداقل 3 میلیون دلار از بدهی های دولت به 500 هزار دلار (مدت 3 سال)
کسب تابعیت ترکیه (به همراه خانواده)
به دنبال انتشار این تغییرات در روزنامه رسمی ترکیه (در 19 سپتامبر 2018)، سرمایه گذاری در حوزه مسکن از سوی اتباع خارجی به میزان قابل توجهی افزایش یافت. از همین رو، در ماه هشتم سال2019 میزان فروش ملک به اتباع خارجی نسبت به مدت مشابه در سال قبل، افزایش 50 درصدی داشته که توانست به رقم 27,748 دست پیدا کند که می توان نتیجه گرفت، تمایل به کسب شهروندی ترکیه بواسطه خرید ملک یا روش های موجود همچون سرمایه گذاری، رشد داشته است. از این رو، پس از اجرای تغییرات مذکور از 19 سپتامبر 2019 (طی مدت 1 سال)، 2,611 سرمایه گذار خارجی، شهروند ترکیه شده اند که با احتساب آن دسته از اتباع خارجی که همراه خانواده خود شهروندی ترکیه را کسب بدست آورده اند، این رقم به 9,962 نفر می رسد؛ در مدت زمان مذکور، تعداد سرمایه گذاران خارجی که درخواست شهروندی داده اند، برابر با 3,859 نفر می باشد که با درنظر گرفتن تعداد اعضای خانواده آنها، درمجموع 14,876 نفر اعلام شده است.
افزایش 10 برابری توجه سرمایه گذاران خارجی نسبت به سال های پیش
بنا به اظهارات «علیرضا بابا اوغلان» یکی از بنیانگذاران شرکت مشاوره سرمایه گذاری «Grow in EMEA»، در گفتگو با خبرنگار «آژانس خبری آناتولی»: “برنامه اعطای شهروندی در قبال سرمایه گذاری، در بسیاری از کشورهای سراسر جهان از قبیل آمریکا و اسپانیا نیز اجرا می شود.” وی با بیان جذاب بودن تغییرات اخیر در قانون، در این خصوص می گوید: “با کاهش مقادیر سرمایه گذاری، تقاضا نیز به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. همپنین، در مقایسه با سال قبل نیز توجه سرمایه گذاران حداقل 10 برابر بیشتر شده و همانطور که می بینید، این برنامه مزایای قابل توجهی برای اقتصاد کشور به ارمغان آورده است.” بابا اوغلان در ادامه اذعان می دارد: “با اطمینان می توان گفت برای سرمایه گذاری یک سرمایه گذار در ترکیه، حضور وی در ترکیه کفایت می کند.” وی همچنین تاکید دارد که اجازه ترکیه برای شهروندی دوگانه، یک مزیت به شمار می رود.
علاقه مندی به سرمایه گذاری به سایر حوزه ها همچون ملک
علیرضا بابا اوغلو با بیان این مطلب که، اتباع خارجی نه تنها در حوزه ملک در ترکیه، بلکه به بسیاری در حوزه های دیگر چون شرکت های: فناوری، انرژی، بهداشت، کشاورزی و …، نیز جلب شده و می افزاید: “حتی برخی موضوعات در حوزه سرمایه گذاری تعجب ما را برمی انگیزد، بطوریکه اخیرا 2 تبعه خارجی به منظور سرمایه گذاری درخصوص احداث بیمارستان و مزرعه با آنها تماس گرفته و دو فرد تبعه خارجی اهل کره و چین نیز پیش از آمدن به ترکیه، تصمیم به سرمایه گذاری گرفته اند که پس از آمدن به این کشور، به شدت علاقه مند به افزایش سرمایه گذاری های خود در ترکیه گرفته اند.”
بابا اوغلان همچنین اظهار داشت: ” با راه اندازی پلتفرم آنلاین «growinema.com»، آماده پاسخگویی به تمام سوالات سرمایه گذاران از سراسر دنیا هستیم. همچنین برای آن دسته از علاقه مندان به سرمایه گذاری در ترکیه که خارج از این کشور زندگی می کنند و علی رغم تمایلشان، فرصت زیادی ندارند، سعی خواهیم کرد شرایط مطلوبی را نیز برای آنها فراهم کنیم؛ کسانی که می خواهند درباره قانون شهروندی ترکیه اطلاعات کسب کنند، با مراجعه به ایین وب سایت م توانند اطلاعات موردنیاز را بدست آورند.”