اورلا گوشه ای بی نظیر در منطقه اژه با خط ساحلی به طول 40 کیلومتر، آبی بی کران دریا و طبیعت فوق العاده زیبا می باشد. اورلا با مناطق زیبایی که در انتظار کشف توسط بازدیدکنندگانش می باشد، از جمله مکان هایی است که سفری به یاد ماندنی و خاطره انگیز را برایتان رقم خواهد زد.
اورلا که در فاصله 35 کیلومتری از مرکز ازمیر قرار دارد، با نزدیکی به مراکز توریستی از قبیل: چشمه، سفرحیصار و کارابورون، شناخته می شود. در حفاری های صورت گرفته در اورلا که طبیعت و تاریخ آن در هم تنیده اند، ثابت شده قدمت تپه لیمان واقع در محله اسکله، به 4000 ق.م باز می گردد. کلوزومِنای واقع در منطقه ای که لیمان تپه یعنی یکی از قدیمی ترین بندرهای دریای اژه در آن واقع شده، در عصر باستان بواسطه تولید روغن زیتون مطرح بوده و از شهرهای ایونی به شمار می رفته که از مهمترین ارزش های این منطقه محسوب می شود.
اورلا که در طول تاریخ همواره منطقه مسکونی مهمی به شمار می رفته، با آثار بیشمار بجامانده از تمدن های مختلفی که میزبانشان بوده، یکی از مناطق تاریخی ازمیر می باشد. امروزه: مساجد، حمام ها و کاروانسراهای بجامانده از دوره عثمانی، همچنان پایدار بوده و ارزش بازدید دارند.
روستای بالیکلی اُوا
روستای بالیکلی اُوا که در 63 کیلومتری ازمیر و 30 کیلومتری اورلا قرار دارد، در جنوبی ترین بخش شبه جزیره کارابورون واقع شده است. این روستا که در نزدیکی آکداغ می باشد، حتی در فصل تابستان نیز دارای نسیمی خنک و ملایم می باشد. روستای بالیکلی اُوا علاوه بر دریای پاکیزه و رستوران های ماهی، به شیرینی و کلوچه هایش نیز معروف می باشد.
موزه زیردریایی اورلا
موزه زیردریایی اورلا که از سوی مرکز مطالعات و کاربرد باستان شناسی دریایی مصطفی و کوچ دانشگاهِ آنکارا، آثار بدست آمده حاصل از حفاری های صورت گرفته در منطقه لیمان تپه را به نمایش می گذارد، نخستین موزه زیر دریایی ترکیه می باشد. در این موزه: کتابخانه، سالن کنفرانس و آزمایشگاه نیز وجود دارد.
سواحل کلیزمان
سواحل کلیزمان که به عنوان محوطه های گشت و گذار و پیکنیک مورد استفاده قرار می گیرند، به ویژه در ایام تابستان از سوی گردشگران داخلی بسیار مورد توجه قرار می گیرد. سواحل کلیزمان دارای تعداد زیادی خلیج و متشکل از مثلث: دریا، ماسه و درختان، می باشند.
چشمه آلتی
چشمه آلتی که در فاصله 35 کیلومتری از مرکز شهر واقع شده، علاوه بر سواحل، به مراکز آب درمانی واقع در منطقه ایچمِلِر نیز معروف می باشد. خط ساحلی چشمه آلتی پس از ساحل ایچملر، تا کارابورون ادامه می یابد. جمعیت چشمه آلتی در فصل تابستان بدلیل حضور گردشگران، افزایش می یابد.
جزیره قرنطینه
اگر می خواهید همگام با کشف تاریخ گذشتگان، از هوای زیبای دریا نیز لذت ببرید، سری هم به جزیره قرنطینه بزنید. همانطورکه از نام آن نیز پیداست، این جزیره در دوره عثمانی با هدف پیشگیری از سرایت بیماری های واگیردار استفاده می شده که توسط فرانسوی ها ساخته شده است. این مجموعه که در سال 1865 تاسیس شده، با کشتی های تجاری و مسافرتی (به ویژه برای زائرانی که برای مسیر زیارتی شمالی می آمدند)، درنظر گرفته شده و تا سال 1950 فعال بوده است. بعدها این مجموعه به عنوان موسسه درمان «دریا و خورشید» به کار رفته و در سال 1960 تبدیل به بیمارستان بیماری های مفصل و استخوان گردید که در سال 1986 نیز عنوان بیمارستان دولتی را از آن خود کرد.
جزیره قرنطینه به ساحل باستانیِ بدون موج خود مشهور می باشد. راهی که این جزیرهء احاطه شده با درختان کاج و نخل را به خشکی متصل می کند، در سال 225 ق.م توسط اسکندر کبیر ساخته شده است. آمفی تئاتر 5000 نفره در گوشه شمالی جزیره انتظار کشف شدن را دارد.
جشنواره های معروف اورلا
جشنواره کنگر فرنگی
در هفته آخر ماه آوریل و هفته نخست ماه مه، شهرداری اورلا جشنواره کنگر فرنگی که برای کبد مفید و جزو اجتناب ناپذیری از غذاهای اژه می باشد را، برگزار می کند. در این جشنواره انواع غذاهای متنوع کنگر فرنگی تهیه شده با: روغن زیتون، گوشت و همچنین دسرهای تهیه شده از آن، بویوز، بورَک و سایر خوردنی های مختلف، برای بازدیدکنندگان عرضه می شود. در این جشنواره: همنشینی، کارگاه های آموزشی، محصولات هنری با تم این محصول، عکاسی و …، برگزار می شود.
جشنواره بادبادک
این جشنواره در روستای کوشچولار و در تپه شفا طی ماه ژوئن و با هدف فراهم آوردن روزی خوش برای کودکان یتیم و بی سرپرست، برگزار می شود. در ایم روز، کودکان به محل برگزاری جشنواره آورده و با توزیع بادبادک ها بین آنها، انواع غذا و نوشیدنی ها برایشان فراهم می شود.
جشنواره گیاهی 9 مارس اورلا
جشنواره نهم ماه مارس از سوی انجمن سفره های طبیعی اورلا با هدف تاکید دوباره به: تغذیه سنتی، برجسته کردن تولیدکنندگان محلی و اصناف و مصرف هر محصول در فصل تولید آن، برگزار می شود؛ این جشنواره همچنین رویدادی برای نوید آمدن بهار می باشد. طبق باور محلی، نهم مارس روز بیداری طبیعت است که در تاریخ 19-20 مارس جشن گرفته می شود. بازدیدکنندگانی که برای جشنواره گیاهان به اورلا می آیند، گنجینه های فرهنگی، اقتصادی و تاریخی آن را کشف می کنند. در این جشنواره به پیشگامی لیدرها، از مرکز «دریانوردی باستان انجمن پژوهش های تاریخی 360 درجه» بازدید می شود. همچنین، از کارگاه روغن زیتون گیری که یکی از 3 نمونه مشابه در جهان بوده و در سال 1865 در جزیره قرنطینه ساخته شده (و طی حفاری های قرنطینه و کلازومنا کشف شده)، نیز بازدید به عمل می آید. در این جشنواره مسابقات شناسایی و جشن جمع آوری گیاهان نیز برگزار می شود.
جشن های سنتی باغ بوزومی
جشن های باغ بوزومو که تصور می رودبرگزاری آن از 2600 سال پیش شروع شده، در حکم پلی فرهنگی برای ارتباط بین گذشته و حال می باشند. هر ساله در تاریخ 14 آگوست، اورلا میزبان این جشن است.
جشن های تئاتر روستایی
این جشن ها که در ماه جولای و میزبانی تئاترهای مختلف روستاهای: یاغجیلار، بالیک لی اُوا، بارباروس و بادِملَر، با هدف حمایت از تئاتر روستایی برگزار می شوند، برنامه های متنوع و گوناگونی در روستاها اجرا می شود.
مسابقات قایقرانی تانژو اوکان
از سال 2000 شهر اورلا در تاریخ های 6-7 ژوئن، سالانه میزبان مسابقات «قایقرانی تانژو اوکان» می باشد.
جاهای دیدنی اورلا
بازار تاریخی آراستا و مالگاجا
نظیر آنچه پیش از این در بسیاری از مناطق مسکونی آناتولی وجود داشته، بازارهای آراستا و مالگاجای اورلا نیز مرکز تجاری آن دوره محسوب می شده و نیاز های مردم را برآورده می کرده است. هر یک از مغازه های این بازارها که قدرت، اهمیت و ارزش اقتصادی منطقه را به نوعی بالا می برده اند، گنجینه ای تاریخی است که نسل به نسل تا به امروز انتقال یافته است.
خانه فرهنگ و یادبود نجاتی جومالی
خانه ای که در آن «نجاتی جومالی» یکی از مهمترین شخصیت های ادبیات ترکیه زاده شده و سپس همراه همسرش در آن زندگی کرده، با تبدیل به موزه، برای بازدید عموم باز شده است. در این خانه که بواسطه یک اتاق و کتابخانه شهر که در طبقه همکف برپا شده و فعالیت می کند، اشیای خصوصی، عکس ها و آثار نجاتی جومالی به نمایش گذاشته شده اند.
کارگاه روغن زیتون کلازومِن
کارگاه روغن زیتون کلازومن که زمانی در شهر باستانی کلازومنا مورد استفاده قرار می گرفته و اولین مرکز تولید روغن زیتون در آناتولی بوده، قدیمی ترین کارگاه روغن زیتون واقع در این منطقه می باشد. در منطقه اسکله اورلا و در نتیجه حفاری هایی که در سال 1992 آغاز شده، این کارگاه کشف و پس از بازسازی اصولی آن، در پایان سال 2005 برای بازدید عموم افتتاح شد.
ساختمان کارخانه گاز
کارخانه گاز که برای نگه داری گاز چراغ های خیابانی که نخستین بار در اوایل قرن بیستم به اورلا آمد، به کار می رفته، در سال 2006 بازسازی و برای خدمات فرهنگی مورد استفاده قرار می گیرد.
منطقه حفاری کلازومن و لیمان تپه
شهر باستانی کلازومن که یکی از 12 شهر باستانی ایونی می باشد، از لیمان تپه تا دامنه تپه های آی ییلدیز و جان کورتاران واقع در غرب، گسترش می یابد که بخشی از آن روی جزیره قرنطینه واقع شده است. در طول حفاری که به سطوحی از دوران: باستان، برنز اولیه و عصر کلاسیک برخورد شده، بخشی از یک ساختار کاخ بجا مانده از دوره برنز اولیه که همچون خانه دارای راهرو می باشد، کشف شده است. در نزدیکی همین نقطه: دیوارهای شهر با ارتفاع 6 متر، خانه های تک اتاقه مربوط به دوره برنز میانی، کوره و محل پخت نیز، کشف شده اند. اهمیت این شهر باستانی مربوط به وجود کارگاه تهیه روغن زیتون مربوط به قرن 6 پیش از میلاد می باشد که امروزه ثابت شده 2600 سال پیش روغن کشی از زیتون، برای نخستین بار از این منطقه در کل جهان گسترش یافته است.
از سویی دیگر، تپه «لیمان تپه» که در سال 1979 و در محل اسکله در بخشی جداگانه کشف شده، خود گنجینه جدیدی می باشد. از این رو، نخستین بررسی و حفاری های زیرآبی در ترکیه، در لیمان تپه صورت گرفته است. زندگی در لیمان تپه که یکی از مهمترین شهرک های ساحل غربی آناتولی است، از عصر مس-سنگی تا آخر دوره رومی به طور پیوسته ادامه داشته. براساس یافته ها و لایه های فرهنگی کهن، مشخص شده این منطقه یک شهر بندری قدرتمند بوده که به عنوان یک مرکز تجاریِ دریایی، فعالیت می کرده است. حفاری و بررسی هایی که از سال 2000 به بعد در لیمان تپه انجام می گیرد، امروزه در جهت بررسی تاسیسات بندریِ زیر آب مانده، همچنان ادامه دارد.
روستای بادَملَر
بادملر نخستین و تنها روستای دارای تئاتر در ترکیه می باشد. در ساختمان 140 نفری تئاتر که در سال 1969 تاسیس شده همه ساله اجراهای مختلفی برگزار و علاوه بر آثار ارزشمند، نمایش های نوشته شده از سوی اهالی روستا نیز به نمایش گذاشته می شود.