ترکیه دارای یکی از پرکارترین صنایع خرده فروشی در جهان می باشد که گواه این امر نیز، تعدد کالاهایی تولید و صادر شده ترکیه در این بخش است. از این رو، راه اندازی شرکت هایی که سرمایه گذاران می توانند بواسطه آنها محصولات مختلفی را بفروشند، شروع خوبی برای ورود به بازار ترکیه می باشد.
ترکیه به دلیل جای داشتن در بین بزرگترین صادرکنندگان در سطح جهان، دارای یکی از توسعه یافته ترین صنایع بخش خرده فروشی در سطح کشور و اقتصادِ خود به حساب می آید. در همین راستا، دولیت ترکیه به منظور بهبود توسعه این بخش، اقدام به اصلاح قوانین حوزه خرده فروشی در سال 2015 نمود. بدین ترتیب، مقررات سختگیرانه تری برای كسانی كه قصد افتتاح شركت در این بخش دارند، اعهمال گردید؛ هرچند مراحل ثبت و صدور مجوز، ساده و تسهیل گشته است.
دلایل راه اندازی کسب و کار خرده فروشی در ترکیه
ترکیه کشوری است که حدود 80 میلیون جمعیت داشته و به همین دلیل، راه اندازی یک کسب و کار در رابطه با فروش: مواد غذایی، آشامیدنی و دخانیات، ایده بسیار مناسبی خواهد بود. این موضوع موجب شده تا مغازه و فروشگاه های کوچک، فرصت توسعه کسب و کار خود و تبدیل شدن به فروشگاه هایی نسبتا بزرگ یا زنجیره ای را بدست آوردن؛ گواه این امر، آماره ثبت شده زیر می باشد:
- در سال 2017، مردم ترکیه بالغ بر 8 میلیارد دلار صرف خرید کرده اند
- در همین سال، 8 میلیارد دلار صرف مواد غذایی و نوشیدنی شد که 55% آن از خرده فروشی ها صورت گرفت
- تقریبا 23% از درآمد سالانه مردم ترکیه به خرید مواد غذایی اختصاص پیدا می کند
- پیش بینی می شود تا سال 2021 نیز سوپر و هایپر مارکت ها، 57% از کل بازار خرده فروشی مغازه های سنتی، 47% بازار را در این بخش به خود اختصاص بدهند
انواع فروشگاه های مصوبِ قانون خرده فروشی در ترکیه
ترکیه به دلیل تنوع کالاهای سریعِ مصرفی (اساسی و پرمصرف)، که در داخل کشور نیز تولید می شوند، بواسطه شبکه های فروشگاهی در سراسر کشور یا صادرات، در دسترس مصرف کنندگان قرار می گیرند. در این رابطه، قانون تجارت خرده فروشی موارد زیر را در دسته فروشگاه درنظر می گیرد:
- فروشگاه های کوچک و بزرگ
- هایپر مارکت ها
- فروشگاه های زنجیره ای
- شعب فروشگاهی
- نمایندگی های خرده فروشی
- مغازه ها (آنهایی که به عنوان کاسب و بازرگان ثبت گردیده اند)
از این رو، اندازه محل کسب و گستره فعالیت شما هیچ اهمیتی نداشته و صرفا لازم است ابتدا شرکتی را در این رابطه به ثبت برسنید و پس از آن، بسته به کالاها و اقلامی که در محل کسب خود به فرش می رسانید، مجوز خرده فروشی و سایر مجوزهای لازم را دریافت نمایید.
دریافت مجوز خرده فروشی در ترکیه
سرمایه گذاران خارجی که در ترکیه اقدام به افتتاح فروشگاه می کنند (با توجه به موارد فوق، در هر اندازه و وسعت کاری)، می بایست ابتدا از طریق سیستم PERBIS (Perakende Bilgi Sistemi – سیستم اطلاعات خرده فروشی)، اقدام به ثبت درخواست مجوز خرده فروشی کنند. از این رو، آنها باید اطلاعات مربوط به تولیدکنندگان اقلام و کالاهایی که قصد فروش آنها محصولات را در محل کسب خود دارند، ارسال تا پس از بررسی توسط مراجعه ذی ربط، مجوزهای مورد نیاز صادر و فعالی خود را آغاز نمایند. با توجه به مجوزهای ویژه ای که باید برای فروش کالاهای خاص همچون: محصولات آرایشی و داروییِ بدون نسخه وجود دارد، سرمایه گذاران درصورت تمایل به فروش چنین اقلامی، حتما باید نسبت به دریافت مجوزهای آنها نیز اقدام نمایند.
وقتی صحبت از دریافت مجوزهای لازم جهت فروش: محصولات غذایی، آشامیدنی و دخانیات در یک فروشگاه/مغازه در ترکیه به میان می آید، مجوزهای مختلفی را شامل می شود که یکی از مهمترین آنها، پرواه بهره برداری است و باید آن را از وزارت گمرک و بازرگانی دریافت نمود. درخصوص فروش دخانیات و مشروبات الکلی نیز شرکت به ثبت رسیده (فروشگاه/مغازه)، ملزم به دریافت مجوزهای دیگری از سازمان تنظیم مقررات بازارِ دخانیات و مشروبات الکلی است که برای دریافت آن، می بایست درخواستی را به سازمان مربوطه ارسال نماید. لازم به ذکر است، بازرسی های مختلفی نیز توسط شهرداری از شرکت به ثبت رسیده (فروشگاه/مغازه)، بطور غیرمنظم صورت می گیرد.
بهترین محصولات خوراکی و نوشیدنی فروخته شده در ترکیه
بازار خرده فروشی ترکیه به دلیل جمعیت بالای آن، بسیار فعال و پرجنب و جوش می باشد که بیانگر میزان و گستردگی بازار مصرفی آن می باشد. از این رو، اقلام زیر در رده پرفروش و سودآورترین کالای مصرفی در این حوزه می باشند:
- فروش محصولات کشاورزی مانند سبزیجات (قابل یافت در بیشتر فروشگاه های مواد غذایی کوچک و بزرگ)
- گوشت و غذاهای دریایی
- مواد غذایی کنسرو شده و شیرینی و شکلات (دارای سهم مهمی از محصولات غذایی در فروشگاه های ترکیه می باشند)
- مشروبات الکلی (در فروشگاه های بزرگ زنجیره ای به فروش نمی رسند)
- سایر آشامیدنی های چون: آب میوه و نوشیدنی های غیرالکلی (دارای سهم قابل توجهی هستند)
لازم به ذکر است، فروشگاه های بزرگی که اقدام به فروش: مواد غذایی، آشامیدنی و دخانیات می کنند، در شهرهایی چون: استانبول، ازمیر و آنکارا، یافت می شوند. همچنین، این فروشگاه ها بسیاری از محصولات وارداتی را نیز به فروش می رسانند. در شهرهای کوچکتر و در روستا ها نیز، مغازه های سنتی به نام «Bakkal» دارای سهم بیشتری در فروش هستند.
قوانین فروش دخانیات در ترکیه
همانگونه که پیش از این نیز گفته شد، فروش دخانیات درمقایسه با سایر موارد چون مواد غذایی و آشامیدنی، دارای معیارهای متفاوتی است. شما می توانید اقلامی مانند: توتون و تنباکو (در کل، محصولاتی دخخانیاتی)، را در کلیه فروشگاه/مغازه های کوچک و بزرگ خریداری نمایید. با این حال، کلیه شرکت ها (در قالب فروشگاه/مغازه)، مطلقا مجاز به تبلیغ و فروش چنین کالاهایی به افراد زیر سن قانونی نمی باشند.