باشگاه ورزشی کارشی یاکا ازمیر

تاریخچه

کارشی یاکا نام یکی از بخش های ازمیر است که در شمال خلیج ازمیر واقع شده است. این منطقه تا حد زیادی با بافت شهری ای که بین دامنه کوه یامانلار و دریا قرار گرفته، تلفیق شده است. کارشی یاکا دارای دو روستا با نام های یامانلار و سانجاکلی بوده که بورنُوا در شرق، بایراکلی درجنوب، چیلی در غرب و مِنه و مَن در شمال آن، قرار دارند. در سال 1865 با افتتاح راه آهن ازمیر-منه من، کارشی یاکا تبدیل به منطقه مسکونی شد و از سال 1874 به بعد به دنبال آغاز سفرهای دریایی «واپور» (تاکسی دریایی)، بین مرکز ازمیر (کوناک)، با این بخش تبدیل به منطقه توسعه یافته گردید. این منطقه به دلیل قرار گرفتن در روبروی مرکز ازمیر، نام کارشی یاکا (بخش روبرویی)، را به خود اختصاص داده است.

آنگونه که از خاطرات «کادی زاده زوهدو ایشیل» از قهرمانان قوای ملی ازمیر و از نخستین موسسین تیم ورزشی کارشی یاکا برمی آید، جوانانی که برای تاسیس این تیم زیر یک درخت زیتون گردهم آمده بودند، در آن زمان برای مقابله علیه تیم های: یونان، روم، انگلیس و ارمنی، عهد کردند. در سال 1900 که ازمیر به عنوان یک شهر مستعمره ای تحت حاکمیت خارجی بوده، میل جوانان ترک به ایجاد تشکل های ملی در باشگاه های ورزشی، منجر به ظهور این تیم گشته است. لیگ فوتبال ازمیر از تیم های این بیگانگان سرسخت پر شده بود. پانیانیوس، آپولون، پِلپوس، اِوانگِلیدیس، اسکاتلند، کاراکوویری و میدیلی، تیم های تلفیقی از یونان و انگلیس و ارمنستان به همراه تیم ایتالیایی گاریبالدی، در نبرد تنگاتنگی با یکدیگر بودند. اسقف اعظم «کریسوستوموس» که بعدها ازمیر را به یونانی ها فروخت، به هر مسابقه ای آمده و تیم های یونانی را تقدیس می کرد و با کاهنان خود، سرودهایی را برای تماتشاگران می خواندند. با توجه به چنین شرایط و محیطی بود که ترک ها را به تاسیس یک باشگاه فوتبال سوق داده و در پی آن، دو واکنش بزرگ به وقوع پیوست؛ نخستین واکنش، طلوع باشگاه ورزشی کارشی یاکا در سال 1912 و دومین آن، برداشتن گام های بزرگ در حوزه فوتبال برای ترک ها باتوجه به اوضاع و شرایط حاکم بوده است.

به نقل از موسس:

تاریخ تاسیس «کاف سین کاف» (به اختصار باشگاه ورزشی کارشی یاکا)، مربوط به سال 1912 می باشد. من  ابتدا سعی خواهم کرد کارشی یاکای آن دوران را بازگویی کنم؛ در سال 1908 زمانی که انقلاب مشروطه رخ داد، نسل ما 15-10 ساله بود. آن زمان چهار اعتقاد تحت عناوین: آزادی، عدالت، برابری و برادری، ظهور پیدا کرده بودند. مملکت مال ما بود اما حاکمان آن غیر ترک ها بودند. در چنین جوی، روح ورزش تدریجا در ما بیدار و ورزشی که در آرزوی آن بودیم، تا به آن روز در انحصار غیر ترک ها قرار داشت. در ازمیر، رومیان تیم های ورزشی مختلفی داشتند و در بورنوا نیز انگلیسی ها اجتماع هایی بین خود داشتند. آن زمان ما با جمع کردن پول بین خودمان، توپ خریدیم و شروع به توپ بازی در زمین مجاور مسجد «عثمان پاشا» کردیم. صاحب ملک، شخصی با اصلیت روسی به نام «اُمیروس» بود که همسری انگلیسی داشت. در یک روز بارانی زیر یکی از درختان زیتون با جمعی 6-5 نفره تصمیم به تاسیس یک باشگاه ورزشی گرفتیم. پس از آن، سیل عظیمی از جوانان به ما پیوستند. سپس همان تیم خودمانی ای که تشکیل داده بودیم، به کمیته «اتحاد و پیشرفت» مراجعه و درخواست حمایت و تشکیل باشگاه را داد. آنها به این درخواست پاسخ مثبت داده و پیشنهاد تخصیص اتاق و ثبت باشگاه را به ما دادند که امیدی بزرگ برایمان بود. چند روز از هفته را در این مکان جمع شده و طرح های خود را به اطلاع بزرگترهایمان می رساندیم. پس از مدتی، باشگاه ما با نام «باشگاه بدنی مُمارِسه کارشی یاکا» تشکیل و تیم ورزشی کارشی یاکا طلوع کرد.

آتاترک و کارشی یاکا

ادعای طرفداری آتاترک از تیم های ورزشی مختلف نه تنها در ازمیر بلکه از سوی باشگاه های مختلف در سراسر ترکیه بیان شده است. در این رابطه برخی متون در رسانه های مختلف به چشم می خورد. ما به عنوان باشگاه ورزشی کارشی یاکا بدون وارد شدن در این مبحث که آتاترک طرفدار چه تیمی بود، با پایبندی به اصول و انقلاب آتاترک راه خود را ادامه می دهیم.

از سوی دیگر، اگر بخواهیم به بازدید تاریخی آتاترک از کارشی یاکا و باشگاه ورزشی آن اشاره کنیم، باید بگوییم: “باشگاه ورزشی کارشی یاکا در تاریخ 1 نوامبر 1912 با نام «باشگاه بدنی مُمارِسه کارشی یاکا» توسط «زوهدو ایشیل »قهرمان قوای ملی و همرزمانش تاسیس شد که رنگ های تشکیل دهنده آن از دو رنگ اصلی قرمز (برگرفته از پرچم ترکیه)، و سبز (رنگ دین اسلام)، می باشد”

در زمان مبارزه ملی، طی هر سفر آتاترک به ازمیر، وی بازدیدی از این باشگاه ورزشی داشته و بارها تمرین های آن را مشاهده کرده است. همچنین، شخصا دستور استفاده از آرم ماه و ستاره برای باشگاه را صادر نمود.

نخستین باشگاه ورزشی که مصطفی کمال آتاترک به عنوان رئیس جمهور دولت نوپای ترکیه، از آن بازدید کرده، باشگاه کارشی یاکا می باشد.

دیدگاه بگذارید