دانستنی های جالب درمورد ازمیر

هر شهر یا مکان، معمولا دارای تاریخچه و اسراری است که ممکن است همه از آن آگاه نباشند. شهرهایی مانند ازمیر با قدمتی طولانی، یکی از این موارد است. ما در این مقاله 10 نکته جالب در مورد ازمیر را که افراد زیادی از آن آگاه نیستند، به شما معرفی می کنیم؛ پس ما را تا پایان همراهی کنید!

1.     حقیقت درمورد قدیمی ترین برج ساعت در ازمیر

یکی از مهمترین نمادهای ازمیر برج ساعت در کوناک (Konak)، است اما این برج، قدیمی ترین برج ساعت شهر نیست؛ قدیمی ترین برج در بین چهار برج ساعتی که وجود دارند، برج ساعت ایستگاه راه آهن در آلسانجاک (Alsancak)، می باشد. این برج که پس از اتمامِ راه آهن آیدین (Aydın)- ازمیر توسط انگلیسی ها ساخته شده، عبارت «London 1890» روی آن نقش بسته است. از سوی دیگر، برج ساعت کوناک که در سال 1901 و برای ساخته شده، برای گرامی داشت 25 سالگرد به تخت نشستن عبدالحمید دوم بنا گردیده است.

2.     وجود یکی از سه جزیره قرنطینه جهان در ارولا

جزیره قرنطینه «اورلا کلازُمِن (Urla Klazomen)»، با 150 ساله قدمت، همچنان یکی از سه جزیره ثبت شده قرنطینه در جهان است که تا به امروز نیز پا برجاست. این مکان که در سال 1865 توسط فرانسوی ها ساخته شده، در جلوگیری و شیوع بیماری ها به خوبی عمل کرده و تا سال 1950 نیز همچنان مورد استفاده قرار می گرفته. مسیر منتهی به این جزیره در سال 1950 ساخته شد. اما با این حال، جاده مرمری که در دوره اسکندر بزرگ ساخته شده (قرن ششم پیش از میلاد)، همچنین به راحتی در زیر دریا قابل مشاهده است.

3.     زندگی بسیاری از فلاسفه مشهور در ازمیر

ازمیر که در عصر باستان بخشی از یونان بوده، زادگاه بسیاری از فلاسفه بزرگ بوده است؛ از جمله فیلسوفان مشهور عصر باستان که در ازمیر زندگی می کردند، می توان به: هومر (Homer)، نویسنده یکی از اولین و مهمترین حماسه های ادبیات غرب به نام «ایلیاد و ادیسه» اشاره داشت؛ اِکسنوفانس (Xenophanes)، فیلسوف و شاعر مشهور؛ هراکلیتوس (Heraclitus)، صاحب جمله معروف «هیچ کس هرگز دوبار به یک رودخانه پا نمی گذارد»؛ آناکساگوراس (Anaxagoras)، فیلسوف مهم یونانی و پیش از سقراط (Socrat)، و گالن (Galen)، پدر علم پزشکی که بنیانگذار فیزیولوژی تجربی و نخستین فیزیولوژیست بوده که به فلسفه نیز اشراف داشته، همگی در ازمیر می زیسته اند.

4.     وجود یکی از هفت شگفتی جهان در ازمیر

معبد آرتمیس (Artemis)، در شهر باستانی افسس (Ephesus)، که همچنان یکی از هفت شگفتی زمان خود محسوب می شود، طی 12 سال و به دستور کروسوس (Croesus)، پادشاه لیدیان (Lydian)، برای احترام به الهه آرتمیس و توسط معمار یونانی کرسیپرون (Chersiphron)، طراحی و ساخته شده است. متاسفانه، معبد آرتمیس که درحقیقت یک بنای هنری با ظاهری باشکوه و زیبا و تزئین شده  با مجسمه های برنزی به امضای بزرگترین مجسمه سازان عصر خود مانند: فِیدیاس (Pheidias)، پُلی سیلیتیوس (Polycleitus)، کرسیلاس (Kresilas) و فرادمون  (Phradmon)، است، تخریب شده و بقایای زیادی از آن بجا نمانده است.

5.     فعالیت قدیمی ترین کارخانه روغن زیتون جهان در ازمیر

قدیمی ترین کارخانه روغن زیتون آناتولی که قدمت آن به 6000 سال برمی گردد، در حفاری های انجام شده در کلوزمنای (Klozemenai)، کشف گردید که برای 2600 فعال بوده است. انبارهای این کارخانه به همراه دو چاه آبی که در این نزدیکی آن می باشند، اثباتی است بر رونق زیاد آن در قرن ششم پیش از میلاد مسیح. این کارخانه در سال 2005 بازسازی و تولید روغن زیتون مجددا در آن آغاز گردید.

6.     ازمیر مقصدی زیارتیِ مقدس برای مسیحیان

مسیحیان معتقدند پس از مصلوب شدن حضرت عیسی، مریم مقدس به همراه سنت ژان به سلجوك (Selçuk)، آمده و سال های آخر عمر خود را در اینجا گذرانده است؛ از این رو، از دیرباز خانه حضرت مریم یکی از اماکن مقدس زیارتی محسوب می شود. این خانه که در 1950 احیا و واتیکان آن را در سال 1952 به عنوان مکان زیارت مقدس نامگذاری کرد، امروزه متعلق به انجمن مادر مریم (Mother Mary Association)، می باشد. این خانه در سال 1967 توسط پاپ پل ششم و پاپ جان پل دوم در سال 1979 مورد بازدید قرار گرفته و موجب تقویت باور زندگی و مرگ حضرت مریم در افسس شداند.

7.     برپایی اولیل راهپیمایی زنانه در تاریخ

مطابق اسناد موجود در بایگانی و موزه متروپلیتن احمد پیریشتینا (Ahmet Piriştina)، متعلق به شهرداری ازمیر، زنان این شهر در سال 1828 در اعتراض به افزایش قیمت، اقدام به راهپیمایی کردند؛ این راهپیمایی اعتراضی که سه روز به طول انجامید، در تاریخ به عنوان اولین اعتراضات انجام شده توسط زنان به ثبت رسید.

8.     ثبت رکورد در بازی کارشی یاکا و گُزتپه (Karşıyaka-Göztepe)

در تاریخ 16 مه 1981، و در طی مسابقه ای نفسگیر بین دو رقیب دیرینه ازمیری یعنی: کارشی یاکا و گُزتپه، تعداد 67,696 نفر علاقه مند از این بازی در ورزشگاه آتاتورک (Atatürk)، این شهر دیدن کردند. در آن ایام که ورود به ورزشگاه آسان و بدون نیاز به خرید بلیط بود، روزنامه ها از حضور بیش از 80 هزار تماشاگر خبر دادند. این دربی، سال ها رکورددار حضور تماشاگران در ترکیه بود و همچنان نیز این رکورد را برای یک بازی لیگ دسته 2 حفظ کرده است.

9.     باداملی، اولین و تنها روستای دارای تئاتر در ترکیه (Bademli)

روستای بادِملِر (Bademler)، در سفرحیصار (Seferihisar)، اولین و تنها روستای ترکیه می باشد که دارای یک سالن تئاتر است. در ساختمان این تئاتر که در سال 1969 افتتاح گردیده، تا به حال ده ها نمایشنامه توسط روستاییان نوشته و روی صحنه رفته و توانسته تماشاگر زیادی نیز به خود جلب کند؛ همچنین، آثار بسیاری که رابطه روستا با تئاتر را بیان می کند، نیز به نمایش گذاشته می شوند.

10.ازمیر همیشه «زیبا» بوده است

در ترکیه همه ازمیر را با نام «ازمیر زیبا» می خوانند که این لقب بی ربط نیز نیست. ازمیر شهری است که از زمان های بسیار دور، همیشه مردم را مجذوب خود کرده است؛ به گفته هرودوت (Herodotus)، تاریخ نگار شهیر: «آنها شهر خود را در بهترین نقطه آب و هوایی و جایی که زیباترین آسمان در جهان را دارد، بنا کرده اند». همچنین، ارسطو (Aristotle)، در توصیف ازمیر به اسکند کبیر (Alexander the Great)، می گوید: «اگر آن را نبینی، هرگز کامل نمی شوی!».

دیدگاه بگذارید