در سال های اخیر، با افزایش تعداد اتباع خارجی که در ترکیه به دلایل مختلفی چون: کار، زندگی، تحصیل و …، اقامت دارند، گاهی لازم می گردد برای برخی موارد که حتما باید به صورت قانونی نیز انجام گیرند، به فرد مورد اعتمادی وکالت بدهند. این اقدام که طبیعتا باید در راستای قوانین ترکیه باید، اطلاع از آن جهت تنظیم درست و قانونی وکالت نامه، بسیار مهم می باشد.
در حالت کلی، دو نوع اعطای وکالت نامه در ترکیه وجود دارد که عبارتند از: عمومی یا محدود (اعطا به شخص دیگر)، و ویژه یا مخصوص (اعطا به وکیل)؛ این اقدام که فارغ از اینکه آن را در چه کشوری انجام می دهید، بسیار مهم بوده و ناآشنایی به قوانین و خطرات آن می تواند به لحاظ قانونی و مالی ضرر بسیاری به شما برساند، زمانی که قصد اعطای وکالت نامه در کشوری دیگر مانند ترکیه را دارید، باید آن را با اطلاع کامل از قوانین و نکات حقوقی مربوطه، انجام دهید.
یکی از نکات مهم، تنظیم و اعطای وکالتنامه در دفترخانه اسناد رسمی ترکیه یا کنسولگری های آن در خارج از کشور می بااشد؛ همچنین، این موضوع شامل نکات مهم دیگری است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم داشت.
آشنایی با وکالت نامه و کاربردهای آن
وکالتنامه، سندی مکتوب و قانونی است که به شخص اجازه می دهد تا برخی اقداماتی خود به دلایل مختلف امکان انجام آنها را دارد، توسط فرد دیگری انجام گیرد. به بیان دیگر، وکالت نامه قراردادی دو طرفه است که به صورت عمومی یا با مسئولیت محدود، اختیاراتی را به یک شخص معمولی یا نماینده قانونی مانند وکیل می دهد.
مسلما از شرایط لازم و اولیه اعطای وکالت به شخص دیگر، داشتن عقل سلیم و بالای 18 سال بدن فرد مورد نظر می باشد؛ هزینه وکالت نیز بسته به موضوع وکالت، اقداماتی که باید صورت بگیرد و نیز توافقات انجام شده بین طرفین (که باید در متن وکالتنامه نیز به آنها اشاره شود)، تعیین می گردد. به طور معمول، موضوع وکالت نامه در ترکیه، مواردی چون: سند مالکیت، میراث، انتقال سهام در شرکت ها، امور حسابداری، خرید و فروش وسیله نقلیه یا ملک، طلاق و …، هستند.
موارد مشمول در وکالت نامه عمومی و ویژه
معمولا وکالتنامه عمومی یا محدود در ترکیه، برای موارد: برای انجام بیش از یک کار توسط نماینده قانونی، فقط برای انجام یک کار مشخص که پس از اتمام کار نیز وکالت نامه منقضی می شود، صدور از سوی سازمان دفاتر اسناد رسمی ترکیه و بر اساس یکسری اسناد ارائه شده و نهایتا، به دلیل تسریع در انجام اموری مشخص، صادر می گردد؛ در همین راستا، وکالتنامه ویژه که به یک وکیل ترکیه ای اعطا می شود، جهت رسیدگی به این امور می باشد: طلاق، رسیدگی به اموال، ارث و میراث، حق انتفاع (حق استفاده، اما نه به عنوان مالکیت)، دریافت حقوق بازنشستگی، برداشت پول، تغییر نام یا سن.
نحوه اعطای وکالت نامه توسط اتباع خارجی در ترکیه
اتباع خارجی مقیم ترکیه یا آنهایی که به عنوان گردشگر در ترکیه حضور دارند، می توانند با در اختیار داشتن پاسپورت یا اجازه اقامت ترکیه، به دفترخانه اسناد رسمی یا کنسولگری این کشور (در صورتی که در کشور دیگری هستند)، مراجعه کرده و در این رابطه اقدام نمایند.
نکات مهم در رابطه با اعطای وکالتنامه در ترکیه
- به یاد داشته باشید، اگر به زبان ترکیه ای آشنایی ندارید، حضور یک مترجم رسمی و قسم خورده، الزامی بوده و در صورتی که درخواست نمایید، وکالت نامه در دو ستون و به زبان ترکیه ای و زبان کشور شما، تنظیم خواهد شد.
- برای اینکه وکالتنامه صادر شده در خارج از کشور (در کنسولگری)، در ترکیه نیز معتبر تلقی گردد، باید دارای مهر آپوستیل (Apostille)، باشد.
- وکالتنامه ای که این مراحل ذکر شده را طی نکرده باشد، به لحظ نظر قانونی معتبر نخواهد بود.
- جهت یافتن نزدیکترین دفترخانه های اسناد رسمی در ترکیه به محل اقامت خود، می توانید به وب سایت: www.noterbul.com، مراجعه نمایید.
تهیه و ترجمه: فرناز ممقانی
منبع: atakurumsal.com