غذاهای سنتی ترکیه، ضمن ادغام تمام فرهنگ های رنگین خود در یک جا، با ارائه یک منوی خوشمزه و به یاد ماندنی به مهمان هایش، تجربه ای فراموش نشدنی را برایشان رقم می زند. در این مقاله 8 عدد از غذاهای محبوبِ گردشگران خارجی که به ترکیه می آیند و نیز اتباع خارجیِ مقیم ترکیه را گرد آورده و به شما معرفی می کنیم.
- کباب (KEBAP)
هر چند دونر کباب به دلیل نوع پختش یعنی چرخش حین پخت، نامش را از گردشگران خارجی گرفته (دونر: به معنای چرخیدن)، اما کسانی که با غذاهای ترکیه آشنایی دارند قطعا می دانند هنگام گفتن نام کباب، انواع مختلفی از آن به ذهن خطور می کند. معروف ترین نوع کباب ها عبارتند از:
- «آدانا کباب – Adana Kebabı» که میزان تندی آن زیاد است و نیز ورژن ملایم تر آن یعنی «اورفا کباب – Urfa Kebabı» شناخته می شود. این غذای لذیذ که خواستگاه آن جنوب شرق ترکیه است، از به سیخ کشیدن گوشت چرخ کرده گوساله، تهیه و در صورت تمایل، با انواع سبزیجات و پیچیده شده در نان لواش سرو می شوند.
- «بِیتی – Beyti» نیز نام نوع دیگری از کبابِ تهیه شده از گوشت گاو و گوساله می باشد که در لواش پیچیده و برش داده می شود؛ سپس با ریختن سس گوجه فرنگی و ماست روی آن، سرو می گردد.
- «اسکندر کباب – İskender Kebabı» که متعلق به شهر بورسا، نحوه تهیه آن بدین صورت است که روی تکه های پیده (نوعی نان)، گوشت دونَر و تکه های گوجه فرنگی چیده و به همراه ماست، سرو و در آخر کره ذوب شده روی آن ریخته می شود.
- لاه معجون (LAHMACUN)
لاه معجون که به دلیل شکل ظاهری آن به عنوان پیتزای ترکیه ای نیز شناخته می شود، از جمله غذاهای محبوب اتباع خارجی در ترکیه به شمار می رود. لاه معجون با یک نان بسیار نازک تهیه و به معنای واقعی، نوعی «گوشت خمیری – Hamurlu Et» به حساب می آید. این غذا در اساس از: گوشت چرخ کرده، سبزیجات متنوع و چاشنی، تهیه می شود و همراه با: جعفری، پیاز، گوجه فرنگی، لیمو و ادویه جات، در یک تکه نان گرد و صاف سرو می شود؛ ترد بودن این غذا، لذت آن را چندین برابر می کند.
- دلمه (DOLMA)
کلمه «دلمه» به بیانی ساده، به معنی «پر کردن» می باشد و یکی از غذاهای محبوب اتباع خارجی است که با توجه به مناطق مختلف آناتولی، با مخلفات متنوعی پر می شود. معمولا برای تهیه دلمه از سبزیجاتی نظیر فلفل دلمه ای یا کدو استفاده می شود که به همراه موادی چون: برنج، ادویه و حتی میوه های خشک شدهء کوچک، برای پر کردن آنها استفاده می کنند؛ این غذا را با ماست سرو می کنند.
در شهرهای ساحلی ترکیه و نیز کوچه های واقع در مرکز شهر استانبول، دلمه متفاوتی به نام «دلمه میدیه» را می توان دید. طرز تهیه آن چنین است که صدف های صید شده از دریا را پخته و داخل آنها را با برنج پر می کنند. در واقع میدیه دلمه، نوعی غذای خیابانی محسوب می شود که توصیه می کنیم حتما آن را با ریختن کمی آبلیمو، امتحان کنید.
- مانتی (MANTI)
مانتی که در واقع غذایی مشابه «راویولی» ایتالیایی می باشد، نوعی غذای ترکیه ای است که با مخلوط گوشت چرخ کرده، ادویجات گوناگون و قرار دادن آنها داخل تکه های کوچک خمیر، در آب جوش طبخ می شوند. این غذا را پس از پخت، با ریختن سس ماستِ سیردار و کره آب شده بر روی آن، سرو می کنند.
- کارنی یاریک (شکم پاره – KARNIYARIK)
کارنی یاریک که یکی از رایج ترین غذاها در منوی بسیاری از رستوران های بازاری است، از دیگر غذاهای خوشمزه ترکیه ای به شمار می رود که از پر کردن بادمجان با: گوشت چرخ کرده، جعفری و اضافه کردن سس گوجه روی آن، تهیه و در فر پخته می شود. این غذا درکنار برنج و گوجه فرنگی، بسیار خوشمزه تر خواهد شد.
- امام باییلدی (İMAM BAYILDI)
بی شک بادمجان توانسته جایگاه ویژه ای در سفر غذای ترکیه ای ها برای خود باز کند. از این رو، «امام باییلدی» که ماده اصلی و اولیه آن بادمجان می باشد، نزد گردشگران خارجی نیز، جایگاه ویژه ای دارد. در واقع این غذا را می توان ورژن گیاهی «کارنی یاریک: دانست که به جای گوشت، به میزان زیادی: پیاز، سیر و گوجه فرنگی، داخل آن پر و روغن زیتون نیز به عنوان بخش جدایی ناپذیر غذاهای ترکیه، به آن اضافه می شود.
- کوزو تاندیر (بره کباب شده – KUZU TANDIR)
بره کبابی (تنوری)، یکی از غذای سنتی قدیمی ترکیه است که در قدیم، گوشت بره را داخل تنورهای خشتی که در درون زمین قرار داشتند، می پختند؛ امروزه که این غذت همچنان طرفداران زیادی دارد، از جمله غذاهای محبوب گردشگران خارجی به شمار می رود. بره کبابی که از گوشت گوساله باکیفیت تهیه می شود، دارای محتویات مغزی چون: آجیل، جگر خرد شده و مویز، می باشد.
- کونِفه (KÜNEFE)
کونفه که دسری مشهور متعلق به منطقه هاتای در جنوب ترکیه می باشد، دارای شهرت جهانی و نقطه پایان پس از صرف غذاهای خوش طعم ترکیه ای می باشد که بسیاری ترجیح می دهند غذای خود را با خوردن کونفه، به پایان برسانند. اساسا کونفه، از پنیر آب شده و بدون نمکی که بین ورقه های کادایف ریخته می شود، با افزودن شربت داغ روی آن، تهیه و خورده می شود. در تهیه این دسر، از پنیرهای بدون نمک طبیعی از مناطق: هاتای، اورفا و آنتِپ، که طعمی مشابه شیر دارند، استفاده می گردد.
غذاهای محبوب و معروف ازمیر
مطمئنا شما نیز می دانید هر نقطه از هر کشور همانند ترکیه، دارای غذاها و آشامیدنی های مختص به خود می باشد که در برخی موارد، حتی می تواند طعمی متفاوت از غذایی یکسان و مشترک به سایر نقاط را در اختیار شما بگذارد. از این رو، با توجه به آب و هوای بسیار مطلوب ازمیر در حاشیه دریای مدیترانه، ترکیب غذاهای مدیترانه ای با بومی ترکیه و نیز محصولات کشاورزی و دامی منحصر به فردی که در تمام ترکیه زبان زد می باشند، ناگفته پیداست این ویژگی ها طعم متفاوتی به غذاهای ویژه ازمیر می دهد که ما به شما توصیه می کنیم حتما آنها را امتحان نمایید.
تهیه و تنظیم: فرناز ممقانی