
ترکیه به دلیل جمعیت جوان در حال رشد، نیروی کار متخصص و موقعیت جغرافی-سیاسی خویش در صدر کشورهای مورد انتخاب سرمایه گذاران خارجی قرار گرفته است. با قانون «سرمایه های خارجی مستقیم» که از سال 2003 به اجرا درآمد، تعداد شرکت ها و سرمایه گذاران خارجی در ترکیه افزایش یافته و همچنان نیز در حال رشد می باشد. به کمک این قانون، موانع سر راه سرمایه گذاران خارجی برداشته و مزایای بسیار دیگری برای اتباع خارجی به ارمغان آورده است. علاوه بر این، ترک های مقیم خارج کشور نیز می توانند از این مزایا بهره مند شوند. ما نیز به همین دلیل، برای شما مزایای سرمایه گذاری در ترکیه را برای سرمایه گذاران خارجی و ترک های مقیم خارج از کشور گردهم آوردیم.
آن دسته از اتباع خارجی که در ترکیه سرمایه گذاری مستقیم انجام بدهند، می توانند از امکانات فراهم شده برای آنها به طور مساوی بهره مند شوند. سرمایه گذاری مستقیم از طریق تاسیس شرکت، شعبه یا شراکت با یک شرکت موجود ممکن می باشد. از سوی دیگر، در سرمایه گذاری های غیرمستقیمی که با خرید سهام یا اوراق بهادار صورت می گیرد، از سوی دولت هیچگونه حمایتی برای سرمایه گذاران خارجی تعلق نمی گیرد. از این رو، تنها سرمایه گذراری طولانی مدت و مستقیم می تواند در ترکیه از مزایای دولتی بهره مند شود. علاوه بر این، سرمایه گذاران خارجی خواهند توانست درآمدهای حاصل از فعالیت های انجام یافته در ترکیه از قبیل: سود، فروش، انحلال، جبران خسارت، دریافت مجوز یا گواهینامه ها، مدیریت شرکت خود و توافقنامه های مشابه را، آزادانه به خارج از کشور ببرند. علاوه بر تمامی موارد مذکور اتباع خارجی که خواهان سرمایه گذاری در ترکیه هستند، خواهند توانست از: کسر مالیات، تخصیص محل سرمایه گذاری، حق بیمه و حمایت های دولتی مشابه، بهره مند شوند.
به منظور جلوگیری از پرداخت همزمان مالیات در کشور مبدا و ترکیه توسط سرمایه گذاران خارجی، توافقنامه های مختلفی با کشورها صورت گرفته است. برای مثال، یک شهروند فرانسوی سرمایه گذار در ترکیه، به دلیل فعالیت هایش، فقط در ترکیه مالیات پرداخت می کند و در فرانسه ملزم به پرداخت مالیات نمی باشد. تحت پوشش توافقنامه ممانعت از پرداخت مالیات دوگانه، برخی کشورهایی که ترکیه در این رابطه با آنها قرارداد بسته، عبارتنداز: آمریکا، آلمان، آذربایجان، چین، فرانسه، کره جنوبی، گرجستان، ایران، قطر، قبرس شمالی، مالزی، پاکستان، روسیه، سنگاپور، اردن.
سرمایه گذاران خارجی می توانند در ترکیه شرکت مختلط سهامی، شرکت با مسئولیت محدود و شرکت شراکتی تاسیس کنند. با وجودی که شرکت های شراکتی ساختار نهادی نداشته و شخصی می باشند، به دلیل کم هزینه و آسان بوددن تاسیس آنها، دارای مزایایی نیز می باشند؛ اما در ترکیه سرمایه گذاران خارجی بیشتر شرکت های مختلط سهامی و مسئولیت محدود را برای تاسیس انتخاب می کنند. ضمن تاسیس شرکت، باید عنوان آن، مرکز، مدیر و ساختار سرمایه نیز تعیین شود. سپس، لازم است مدارک تایید شده شرکت توسط دفتر اسناد رسمی در سیستم مرکزی ثبت و به دفتر ثبت تجاری مراجعه شود. مدارک تهیه شده در خارج از ترکیه نیز باید از سوی دفترخانه یا کنسولگری تایید شنود. همچنین، برای شرکای بدون تابعیت ترک نیز باید شماره مالیاتی بالقوه دریافت شود. بدین ترتیب شرکت های خارجی می توانند در ترکیه شعبه و دفاتر ارتباطی تاسیس نمایند؛ این نمایندگی ها (Franchise)، موظف به سرمایه گذاری در محل تاسیس نیستند اما شعبه (Branches)، می بایست به ثبت تجاری برسد. در پایان باید گفت، سرمایه گذاران خارجی برای این که با کارهای مربوط به تاسیس شرکت درگیر نشوند، انتقال شرکت های آماده را ترجیح می دهند.
مالیات برای شرکت های سهامی عام و شرکت های مسئولیت محدود (limited)، بیست درصد می باشد. علاوه بر این، سرمایه گذاران می بایست از سودی که در طول سال کسب کرده نیز مالیات درآمد پرداخت نمایند. نرخ درآمد شخصی بین 15 تا 35 درصد است. ترکیه کشوری موافق با عدم پرداخت مالیات دوگانه برای سرمایه گذار در کشور مبدا خویش و ترکیه می باشد. کشورهای تابع این توافقنامه روز به روز بیشتر شده و سرمایه گذاری در ترکیه راحت تر می شود. علاوه بر این موارد، در دوره های مختلف نیز از سوی دولت به سرمایه گذاران خارجی معافیت های مالیاتی تعلق می گیرد.
با قانون جدیدی که در 12 ژانویه 2017 به اجرا درآمد، اتباع خارجیِ سرمایه گذار در ترکیه می توانند تابعیت این کشور را کسب کنند. طبق این قانون، به اتباع خارجی که بالاتر از حد مشخصی سرمایه گذاری، اشتغال زایی یا سپرده گذاری کنند، حق تابعیت ترک اعطا خواهد شد. چنانچه سرمایه گذاران خارجی شرایط مذکور زیر را فراهم نمایند، خواهند توانست تابعیت دریافت کنند:
سرمایه گذاران خارجی که هر یک از شرایط مذکور را بتوانند فراهم کنند، با پیشنهاد وزرات خانه مربوطه و تصمیم شورای وزیران خواهند توانست تابعیت ترک را کسب نمایند. منبع: atakurumsal.com