قوانین خرید ملک در کشور ترکیه
خرید ملک در ترکیه، از جمله اقدامات سودآوری است که در سال های اخیر مورد توجه سرمایه گذارن خارجی بسیاری قرار گرفته است. چنین سرمایه گذاری هایی زمانی بیشترین منفعت را به خریداران خارجی می دهد که آنها علاوه بر آشنایی با مراحل قانونی خرید ملک در ترکیه، با سایر هزینه هایی که باید پرداخت کنند، اطلاعات کافی را داشته باشند.
مزایای خرید ملک در ترکیه
شاید بتوان یکی از اصلی ترین دلایل جذابیت سرمایه گذاری در حوزه املاک و مستغلات ترکیه را علاوه بر سودآوری زیاد آن، امکان اخذ شهروندی ترکیه (پاسپورت)، با خرید ملکی به ارزش حداقل 400.000 دلار و دریافت مجوز اقامت ترکیه بواسطه خرید ملکی به ارزش حداقل 75.000 دلار دانست. همچنین، تعدد امکانات رفاهی-اجتماعی-آموزشی-درمانی و نیز شرایط خوب زندگی، اقتصادی و تجاری، موجب شده اند نه تنها فرصت های کاری زیادی برای مردم ترکیه و اتباع خارجی بوجود آید، بلکه هرگونه سرمایه گذاری در حوزه های مختلف تجاری-اقتصادی، منافع زیادی برای سرمایه گذران و دولت ترکیه داشته باشد.

مراحل خرید ملک در ترکیه
پیش از هرچیز، باید گفت اگر برای اولین بار است در ترکیه اقدام به خرید ملک می کنید، پس بهترین روش برای خرید ملک یا سرمایه گذاری در انواع پروژه های ساخت و ساز، مراجعه به شرکت هایی است که یا دارای نمایندگی فروش ملک از طرف شرکت های سازنده ملک در ترکیه هستند، یا نماینده رسمی بنگاه های ملکی معتبر می باشند یا خود رسما به عنوان یک شرکت فروش ملک در ترکیه در این کشور به ثبت رسیده و فعالیت می کنند. در چنین شرایطی، شما علاوه بر امکان بهره مندی از مشاوره رایگان از آنها، می توانید گزینه های متنوعی را که با شرایط و نیازهای شما مطابقت بیشتری دارند را، به راحتی یافته و بررسی نمایید.
لذا، اکیدا توصیه می شود هرگونه خرید ملک یا سرمایه گذاری در ترکیه در حوزه املاک و مستغلات را از این طریق انجام دهید؛ درصورتی که از این روش یا سایر روش های دیگر استفاده نمایید، مراحل کلی خرید ملک در ترکیه به شرح زیر می باشند:
- جستجو در اینترنت و کسب اطلاعات اولیه و لازم برای آشنایی کلی با فرایند خرید ملک یا سرمایه گذاری در ترکیه.
- یافتن چند شرکت، بنگاه یا مشاور ملکی معتبر و مطئن جهت مشاور رایگان.
- هماهنگی برای بازدید از پروژه هایی که متناسب با نیاز و شرایط شما می باشند.
- بررسی دقیق گزینه های موجود با توجه به شرایط پرداخت، امکانات ملک، دسترسی به مناطق مختلف شهر و سایر موارد.
- انتخاب گزینه نهایی و اقدام برای خرید ملک موردنظر با مراجعه طرفین معامله (یا نماینده رسمی آنها که دارای وکالتنامه هستند)، به یکی از دفترخانه های اسناد رسمی ترکیه برای امضای قرارداد خرید ملک.
- دریافت گزارش رسمی ارزیابی ملک توسط کارشناس معتبر.
- دریافت شماره مالیاتی برای خریدار جهت انتفال مبلغ خرید ملک.
- تهیه ترجمه رسمی مدارک خریدار خارجی مانند پاسپورت به ترکیه ای و حضور یک مترجم قسم خورده درصورتی که خریدار به زبان ترکیه ای آشنایی نداشته باشد.
- مراجعه به اداره ثبت املاک جهت دریافت «سند مالکیت» (در بیشتر موارد، مدارک به آدرس خریدار در ترکیه یا کشور خود، ارسال خواهد شد).
- پرداخت سایر هزینه های مانند مالیات مربوط به خرید ملک.
- اقدام برای دریافت مجوز اقامت ترکیه یا شهروندی این کشور (درصورتی که حائز شرایط ذکر شده در بالا باشند).

مالیات خرید ملک در ترکیه
در حالت کلی، تعیین مبلغ دقیق مالیات مربوط به خرید ملک در ترکیه، به دلیل عواملی دخیل در این رابطه، امکان پذیر نبوده و وابسته به عواملی چون: موقعیتی که ملک در شهر یا منطقه در آن قرار دارد، امکانات موجود در ملک، تفاوت قیمت خرید با فروش، ویژگی های ملک و غیره، می باشد؛ با این حالی، مالیات ملک در ترکیه به 3 دسته تقسیم می شود که عبارتند از:
- مالیات مربوط به هنگام خرید ملک.
- مالیات سالیانه ملک (عوارض شهرداری).
- مالیات ماهانه که در ازای خدمات بیشتر در مجتمع های مسکونی/اداری/تجاری پرداخت می شوند (مانند خدمات نظافتی).
اما آنچه در بین انواع مالیات مربوط به خرید ملک در ترکیه برای اتباع خارجی مهم می باشد، مالیاتی است که هنگام خرید ملک و آن هم فقط برای یک بار هنگام انجام معامله، باید آن را بپردازند؛ خود این نوع از مالیات، به دو دسته زیر تقسیم می شود:
- مالیات مربوط به انتقال مالکیت سند ملک خریداری شده: این مالیات که تنها 4% از مبلغ کلی فروش ملک را شامل می شود، معمولا بطور مساوی بین خریدار و فروشنده ملک، تقسیم می گردد.
- مالیات بر ارزش افزوده (VAT): هزینه مربوط به این مالیات، بین 1% تا 18% بوده و با توجه به نوع ملک، مساحت خالص آن، مکان آن و ...، محاسبه می شود.؛ گاهی مبلغ این مالیات برای سرمایه گذاران خارجی، به عنوان معافیت مالیاتی درنظر گرفته می شود.

سایر نکات مهم پیش از خرید ملک در ترکیه
- بررسی دقیق و انجام هرگونه مشورت پیش از خرید ملک در ترکیه.
- کسب اطلاعات دقیق از کیفیت ساخت بنا و ویژگی های آن با مراجعه به کارشناسان ارزیابی شهرداری یا مطالعه گزارش ارزیابی آنها.
- توجه به ویژگی های ملک، میزان دسترسی به سایر نقاط شهر یا امکانات مورد نیاز شهری.
- امکان انجام تغییرات دلخواه در ساختار ملک.
- اطمینان از عدم وجود هرگونه مشکل ساختاری یا سایر موارد، در ملک مورد نظر یا املاک و مناطق اطراف آن.
- با توجه به سخت بودن مراحل و اقدامات مربوط به تغییر نمای بناها در ترکیه، بهتر است به نمای ساختمان نیز توجه داشته باشید.
- کسب اطلاعات لازم در رابطه با منطقه و محله ای که ملک در آن واقع شده است..
- اطمینان از عدم وجود هرگونه مشکلات ساختاری در بنا یا بدهی مالیاتی مالک سابق (چراکه در ترکیه، تمامی بدهی مالیاتی مالک پیشین در رابطه با ملک، می تواند به مالک جدید منتقل شده و به عنوان بدهی وی، درنظر گرفته شود).
- کسب اطلاع از هزینه های جانبی ملک مانند شارژ ماهیانه در مجتمع های مسکونی یا سایر مواردی که باید به صورت ماهانه پرداخت شوند.
- عدم پذیرش هرگونه توافقی به بعد از انتقال سند مالکیت یا مواردی که در سند به ثبت نرسیده باشند.
- عدم قبول پیشنهادات جعلی با بازده سرمایه گذاری اغراق آمیز یا سخنان وسوسه انگیز آن دسته از بنگاه ها/مشاوران ملکی که سعی دارند به هر طریقی که شده، شما را مجاب به پذیرش پیشنهادات خود کنند (بطور مثال: این پروژه، یک فرصت استثنایی و برای مدت محدود در دسترس می باشد).
- انتخاب آن مشاور/بنگاه ملکی که اطلاعات وی در رابطه با املاک یا سایر موارد، با اطلاعاتی که از قبل بدست آورده اید، هماهنگی بیشتری داشته و توسط چندی فرد معتمد، به شما توصیه شده است.

نکته پایانی
لازم به ذکر است، وب سایت «اوکازیون (Okaziyon.com)» با تجربه موفق بسیار و کادر مجرب حرفه ای، سال ها خدمات خود را در در حوزه خرید و فروش ملک در ترکیه و کسب مجوز اقامت و شهروندی در ترکیه، از سال 2020 با گسترش فعالیت های خود، خدماتش را در سراسر ترکیه ارائه می نماید. این مجموعه که پیش تر با نام تجاری «ایپک اویز (Ipek Eviz)» فعالیت می کرده، صرفا خدماتش محدود به ازمیر بوده ولی اکنون با بالابردن توانمدی ها و قابلیت های خود، آماده ارائه خدمات خود در سراسر ترکیه می باشد.
تهیه و تنظیم: تایماز گلزار
منبع: Okaziyon.net