
موقعیت ممتاز ژئوپلتیکی، آب و هوایی، جغرافیایی، اقلیمی و تاریخی، نه تنها موجب شده کشور ترکیه از تنوع بالایی در سبک زندگی و صنعتی بهره ببرد، بلکه موقعیت های فراوانی را نیز جهت سرمایه گذاری بوجود آورد. مدیریت و برنامه ریزی درست درکنار بهره گیری مناسب از چنین ظرفیت هایی، ترکیه را به مقصدی پرسود برای سرمایه گذاران تبدیل کرده است.
حوزه های سودآور برای سرمایه گذاری در ترکیه
امروزه، ترکیه جزو کشورهایی به شمار می آید که علاوه بر فرصت های متعدد سرمایه گذاری در حوزه های مختلف، بویژه برای سرمایه گذاران خارجی، سودآوری زیادی نیز دارد. در چنین شرایطی، تصویب قوانین حمایتی از سرمایه گذاران جهت تضمین سرمایه گذاری هایی آنها، فضا را برای آنها بیش از پیش محیا کرده است؛ از جمله این فرصت ها و دلایل چنین سرمایه گذاری هایی، می توان به سرمایه گذاری در حوزه های: صنایع دفاهی و هوافضا، کشاورزی، صنایع غذایی، حوزه گردشگری و علوم زیستی، اشاره داشت.
طی یک دهه گذشته، صنعت دفاعی و حمل و نقل هوایی ترکیه دستخوش تحولات گسترده ای شده است. ترکیه با موفقیت ویژه ای که در سال های اخیر کسب کرده، امروزه تبدیل به یکی از سریعترین کشورهای در حال توسعه در زمینه های دفاعی و هواپیمایی شده است. شرکت های دفاعی و حمل و نقل هوایی ترکیه با اقدامات مختلف انجام شده، با ارائه محصولات رقابتی و با کیفیت در سراسر جهان و ایفای نقش کلیدی در پروژه های بین المللی، تجربه و اهمیت خود را به طور کامل نشان داده اند. شرکت های ترکیه ای به کمک نیروی کار واجد شرایط و زیرساخت های تکنولوژیک برتر، قادر به برآورده کرده نیازهای داخلی بسیاری از کشورها هستند. این شرکت ها در بسیاری از زمینه ها از قبیل: توسعه طراحی اصلی، تولید داخلی، نوسازی، اصلاح و مطالعات تحقیق توسعه و پروژه های بین المللی، در بسیاری از مناطق مهم صنعت دفاعی و حمل و نقل هوایی فعالیت می کنند.
امروزه، صنعت دفاعی ترکیه از نظر فرصت ها، کیفیت و کفایت با سهمی که در بسیاری از پروژه های داخلی ایجاد کرده، به یک موقعیت بسیار پیشرفته رسیده است. صنعت دفاعی ترکیه بواسطه زیرساخت های مناسب و لازم و نیز به ثمر رساندن پروژه های دفاعی داخلی، توانسته هم نیازهای نیروهای مسلح کشور را تامین کرده و هم یکی از بازیکنان مهم بازار دفاع بین المللی باشد؛ بر این اساس، در سال های آینده شاهد افزایش سهم صنعت دفاعی ترکیه در بازارهای داخلی و بین المللی خواهیم بود. ترکیه از جمله کشورهایی که است مه بودجه بالایی را به صانایع دفاعی خود اختصاص داده است. از این رو، حجم تجارت صنعت دفاعی داخلی در دهه گذشته، دو برابر شده و تا پایان سال 2016 به 6 میلیارد دلار رسید.
طی یک دهه گذشته در راستای توسعه صنعت حمل و نقل هوایی و دفاعی ترکیه، صادرات در این حوزه به همراه فرصت های همکاری بین المللی برای شرکت های ترکیه افزایش یافته است. صادرات این بخش که در سال 2007، 600 میلیون دلار بوده، در سال 2016 به 2 میلیارد دلار افزایش یافته که در سال 2016 و به لطف ظرفیت بالای تولید و پیشرفته، ارزش کلی سفارشات این صنعت به 12 میلیارد دلار رسید. در همین راستا، تعداد شرکت های هواپیمایی در سال 2004 از 34 میلیون به 193 میلیون در سال 2017 افزایش یافت و در حالی که اندازه ناوگان هواپیمایی از 162 به 540 افزایش پیدا کرده، تعداد هواپیماهای غیرنظامی بین سال های 2003 و 2016 از 626 به 1417 افزایش یافته است؛ در همین مدت، حجم تجاری مشاغل هواپیمایی از 2.2 میلیارد دلار به 20 میلیارد دلار رش داشته است.
کشاورزی ترکیه بواسطه وجود رودهای دجله و فرات، شرایط مطلوب جغرافیایی، آب و هوا عالی، خاک های فراوان قابل کشت و نیز داشتن منابع آبی فراوان، یکی از کشورهای پیشرو جهان در زمینه کشاورزی و مواد غذایی است. ترکیه با ایجاد اشتغال برای %20 جمعیت کاری، دارای یک صنعت کشاورزی و غذایی قوی است که در سال 2016 توانست 6.1٪ از تولید ناخالص ملی کشور را به خود اختصاص بدهد. سهم مالی این بخش در تولید ناخالص ملی بین سال های 2002 و 2016 با 40 درصد افزایش، در سال 2016 به 52.3 میلیارد دلار رسید. از دیگر نقاط قوت این بخش می توان به حجم بازار در مقایسه با جمعیت جوان کشور، اقتصاد پویای بخش خصوصی، درآمد بالای گردشگری و شرایط مطلوب اقلیمی، اشاره کرد. درچنین شرایطی که ترکیه هفتمین تولیدکننده بزرگ کشاورزی می باشد، در زمینه تولیدات: انجیر خشک، فندق، انگور خشک بدون هسته/انگور خشک و زردآلو خشک در جهان کشوری پیشرو است.
همچنین این کشور در زمره تولیدکنندگان برتر عسل جهان قرار دارد. ترکیه در سال 2016 با تولید 18.5 میلیون تن شیر در موقعیت پیشرو در منطقه به لحاظ تولید شیر و محصولات لبنی قرار گرفت. در همان سال 35.3 میلیون تن غلات، 30.3 میلیون تن سبزی، 18.9 میلیون تن میوه، 1.9 میلیون تن گوشت مرغ و 1.2 میلیون تن گوشت قرمز تولید شد. علاوه بر این، در حالی که تعداد کل گونه های گیاهی در اروپا 11,500 می باشد، تخمین زده می شود که کل گونه های گیاهی در ترکیه 11,000 نوع باشد. این کشور در سال 2016 با صادرات 1,781 نوع محصول به بیش از 190 کشور، درآمد تجاری 16.9 میلیارد دلاری کسب کرده است. همچنین، ترکیه در حوزه کشاورزی در راستای اهدافی که برای 2023 قصد رسیدن به آنها را دارد، تلاش دارد جزو پنج تولیدکننده برتر جهان قرار گیرد. چشم انداز ترکیه برای سال 2023 اهداف زیر را دنبال می کند:
ترکیه، دهمین مرکز توریستی محبوب در جهان که در سال 2017 میزبان بیش از 38.6 میلیون گردشگر بوده و همچنان به ارائه فرصت های سرمایه گذاری گسترده در صنعت توسعه یافته و بخش درحال توسعه گردشگری ادامه می دهد. بخش گردشگری با موقعیت مطلوب، پتانسیل های فعلی، پروژه های بزرگ و اهداف بلند پروازانه تعیین شده برای سال 2023، به رشد ادامه می دهد. اگرچه در سال های اخیر افزایش چشمگیر سرمایه گذاری در کشور مشاهده شده، اما هنوز فرصت های بسیار خوبی برای سرمایه گذاری های جدید وجود دارد. مناطق آناتولی شرقی و جنوب شرقی، علاوه بر گردشگری فرهنگی، به سبب ویژگی های منحصر به فرد منطقه ای، از لحاظ هتل های کوچک پانسیون مانند که با تاریخ و فرهنگ آن مطابقت دارد، می تواند برای ارزیابی پتانسیل بالقوه اش، مورد توجه قرار گیرد. برخی از ارقام و داده های مهم صنعت گردشگری ترکیه بدین صورت می باشد:
در ترکیه بخش بهداشت و صنایع مرتبط با آن، از اهمیت استراتژیک زیادی برخوردار می باشند. در این راستا، در سال 2004 و با اجرای «برنامه تحول سلامت» توسط وزارت بهداشت ترکیه، این کشور تعهد خود را نسبت به اصلاحات لازم در این حوزه نشان داد. در حالی که این اصلاحات تحولات مهمی را در سیستم سلامت کشور ایجاد کرد، با سرمایه گذاری های صورت گرفته در زمینه های تحقیق توسعه ونوآوری، بخش سلامت نیز حمایت شد. برخی آمار و ارقام مهم مربوط به بخش دارویی ترکیه بدین صورت می باشند:
برخی آمار و ارقام مهم مربوط به صنعت تجهیزات پزشکی ترکیه عبارتند از:
سایر فرصت های سرمایه گذاری در ترکیه
تهیه و تنظیم: تایماز گلزار
منبع: V1.invest.gov.t