
ترکیه از جمله کشورهایی است که در سال های اخیر توانسته پیشرفت های قابل توجهی در حوزه های مختلف از خود نشان بدهد. همین امیر موجب شد تا مورد توجه سرمایه گذاران بسیاری ویژه در عرصه بین الملل قرار گیرد. حوزه های مالی، املاک و خدمات تجاری، از جمله این حوزه های می باشند که سود فراوانی را برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی به همراه آورده اند.
مزایای سرمایه گذاری در ترکیه
بی شک یکی از مهمترین عوامل رشد اقتصادی ترکیه در سال های اخیر، تغییر در قوانین خرید ملک در ترکیه و کسب شهروندی و اقامت در این کشور، از طریق خرید ملک می باشد. در همین راستا، تغییرات بنیادی زیادی در قوانین، زیرساخت ها و سایر بخش های این کشور بوجود آمد تا بواسطه ایجاد یکپارچگی در ساختار ترکیه، تمامی بخش های آن بتوانند از این فرصت استفاده کنند. از این رو، حوزه مالی در ترکیه یکی دیگر از بخش هایی است که شفافیت ساختار این حوزه، توانست اطمینان سرمایه گذاران داخلی و خارجی را هرچه بیشتر، به ترکیه جلب کند تا آنها از این فرصت های سودآور سرمایه گذاری استفاده کنند.
از سوی دیگر، این کشور از دیرباز با توجه به قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم و همجواری با دریاهای سیاه، اژه و مدیترانه و از همه مهمتر، جای داشتن در بین آسیا و اروپا به عنوان یک مسیر ارتباطی، باعث شده همیشه یکی از اصلی ترین مسیرهای تجاری باشد؛ به همین دلیل، امروزه انواع صنایع و بخش های تجاری در ترکیه توانسته اند رشد زیادی کرده و تعاملات زیادی با سایر کشورها داشته باشند تا هرگونه سرمایه گذاری، بهترین نتیجه را داشته باشد.
به دنبال بحران اقتصادیِ داخلی، بخش مالی ترکیه که در اوایل سال 2000 رخ داده بود، ثابت شد به لطف اصلاحات نظارتی و تغییرات ساختاری انجام شده، تا چه میزان این کشور در برابر بحران مالی جهانی که در سال 2009 آغاز گردید، مقاومت دارد. در حالی که اصلاحات در بخش مالی، اعتماد سرمایه گذاران را افزایش داده، این بخش در 15 سال گذشته 51 میلیارد دلار سرمایه گذاری جذب کرده است. خدمات بانکی که اهمیت قابل توجهی در بخش مالی دارند، تقریبا 70٪ از کل خدمات مالی را تشکیل می دهند، این در حالی است که خدمات بیمه ای و سایر فعالیت های مالی نیز از پتانسیل رشد چشمگیری برخوردار هستند.
در ترکیه؛ مجموعا 51 بانک به قرار 33 بانک سپرده گذاری، 13 بانک توسعه و سرمایه گذاری و 5 بانک مشارکت فعالیت می کنند که از این تعداد، 21 بانک دارای سرمایه خارجی هستند (30٪ از کل دارایی ها متعلق به سرمایه گذاران خارجی است). حجم کل بخش بیمه در ترکیه 1.5٪ تولید ناخالص داخلی می باشد که در مقایسه با کشورهای مشابه، هنوز پتانسیل رشد بالایی دارد. با ایجاد شرکت های بیمه جدید که در بازار ترکیه برای خود سهمی باز کردند، بخش بیمه این پتانسیل را فعال می کند. ترکیه، رشد اقتصادی قوی را از خود نشان می دهد که تا حدودی توسط جمعیت جوان و پویای آن می باشد که به طور فزاینده به محصولات و خدمات مالی نیاز دارند.
طی 15 سال اخیر، تولید ناخالص داخلی ترکیه سالانه با رشد متوسط 5.7٪ داشته که و انتظار می رود این نرخ رشد همچنان ادامه پیدا کند. ترکیه همچنین برخی از اهداف اقتصادی برای سال 2023 که مصادف با صدمین سالگرد تاسیس جمهوری این کشور می باشد، تعیین کرده است. یکی از این اهداف، تبدیل استانبول به یک مرکز مهم مالی می باشد. جمعیت بزرگ و جوان ترکیه، نیروی کار واجد شرایط و موقعیت ژئواستراتژیک آن درکنار بازارهای که به سرعت در حال توسعه می باشند، ترکیه را کاندیدای ایده آلی به عنوان یک مرکز مالی بین المللی می کند. از زمان آغاز اجرای این پروژه مالی و پیشرفت های سریع رخ داده، اکنون به عنوان یکی از مراکز مالی نوظهور جهان شناخته می شود.
برای ترکیه که دارای یکی از درخشان ترین بازارهای املاک اروپا می باشد، عبارت «مکان» که اغلب در بازارهای املاک به کار می رود، گفتمان بسیار مناسبی برای کشور است. این کشور با جمعیت بالغ بر 83 میلیون نفر و موقعیت استراتژیک خود به عنوان تقاطع بین اروپا، خاورمیانه و آسیای میانه، با ترکیب بخش قوی ساخت و ساز با تولید تجاری و صنعتی رو به رشد، فرصت های عالی را برای توسعه دهندگان املاک و سرمایه گذاران فراهم می کند. برخی ارقام و داده های مهم مربوط به بخش ساختمان سازی در ترکیه بدین صورت می باشند:
ترکیه علاوه بر موقعیت استراتژیک خود در تقاطع بین اروپا، کشورهای مشترک المنافع، خاورمیانه و آفریقای شمالی، به واسطه پتانسیل موجود در کشور، افزایش سرانه درآمد و افزایش جمعیت نیروی کار، تاثیر مثبتی در توسعه بخش خدمات کسب و کار داشته است. این کشور در زمینه مهندسی و معماری، در خصوص داشتن خدمات مشاوره، تست فنی و مراکز پشتیبانی تجربه قابل توجهی در طیف گسترده ای از شعب خدمات تجاری دارد. همچنین در زمینه های بازرسی و حسابداری، مشاوره حقوقی و مشاوره نیز دارای تخصص می باشد.
سایر فرصت های سرمایه گذاری در ترکیه
تهیه و تنظیم: فرناز ممقانی
منبع: V1.invest.gov.tr