
با توجه به تاثیر رنگ ها بر احساسات، تصمیمات، خلق و خوی، افکار، انرژی، فرآیندهای عملکردی و ...، موجب شده به این موضوع در مسائلی چون: تبلیغات، معماری، دکوراسیون داخلی، طراحی های گرافیکی و صنعتی، طراحی مد، روش های درمانی مکمل و ...، توجه بسیاری شود. از این رو، به دلیل آنکه خانه یکی از اصلی ترین مکان ها برای هر فرد جهت استراحت و داشتن لحظاتی خوش همراه با خانواده می باشد، باید در انتخاب رنگ مناسب برای آن، بسیار دقت نمود.
در جهانی ما که در آن با رنگ های گوناگون احاطه شده ایم، یادگیری تاثیرات روانی رنگ ها بویژه در محیط هایی مانند خانه، کمک می کند از فضاهای مختلف خانه استفاده بهینه تری داشته و احساس خوبی داشته باشیم، جالب است بدانید رنگ ها سبب افزایش خلاقیت ما نیز می شوند. در همین رابطه، «یوهان ولفگانگ فون گوته (Johann Wolfgang von Goethe)» نظریه ای را در سال 1810 منتشر کرد که گفته است: "رنگ ها بر روحیه ما تاثیر می گذارند". پس، برای آنکه در اتاق خواب خود احساس آرامش بیشتری کرده و بتوانیم راحت تر استراحت کنیم، باید با در نظر گرفتن سلایق خود، رنگی را انتخاب کنیم که به آنچه هدف ساخت آن مکان یا فضا می باشد، دست پیدا کنیم.
نور به عنوان یکی از اصلی ترین عوامل جهت امکان دیدن محیط پیرامون خود، بواسطه بازتاب نوری که از اجسام مختلف به چشم می رسد، ما هر آنچه در جهان است را با رنگ مشخصی می بینیم. از این رو، نه تنها میزان نور می تواند بر این موضوع تاثیرگذار باشد، بلکه ساختار مولکولی هر جسم، نوع نور تابیده شده (فرکانس امواج نوری)، محیط پیرامون، قابلیت چشم و ...، بر میزان توانمندی دیدن، مشاهده رنگ ها و درک ما از جهان، تاثیر مستقیمی دارد.
بر همین اساس و با توجه به تحقیقات علمی به عمل آمده، کسانی که در نیم کره شمالی زمین و در مناطق نزدیک به قطب زندگی می کنند (مانند کشورهای حوزه اسکاندیناوی)، به دلیل نور کم آفتاب بویژه در فصل های پاییز و زمستان، دچار «اختلال خلقی فصلی (Seasonal Affective Disorder)» می گردند. از این رو، بسیار مهم است به موضوع «نور» در محیط اطراف خود و خانه، اهمیت داده و با نورپردازی مناسب خانه، استفاده حداکثری از نور طبیعی و بکار بردن رنگ های مناسب در خانه یا محل کار، تاثیر مثبتی بر روحیه و عملکرد خود بگذاریم.
یکی دیگر از دلایل این توصیه، تاثیر قابل توجه روانی هر رنگ بر روی انسان بوده که به لحاظ علمی نیز، به اثبات رسیده است. لذا، صرفه نظر از تفاوت های فردی و فرهنگی که می تواند بر برداشت و احساسات ما از رنگ ها تاثیر بگذارند، همانگونه که رنگ سبز نشانه حیات و تایید می باشد، رنگ قرمز نشانه خطر، هشدار جدی و منع می باشد. این در حالی است که از رنگ سبز برای القای حس آرامش و از رنگ قرمز برای افزایش میزان انرژی نیز، استفاده می گردد.
در حالت کلی، رنگ ها به دو دسته مجزا تقسیم می شوند که دسته اول، رنگ های سرد و گرم و دسته دوم، رنگ های روشن و تیره؛ در این بین، رنگ های سفید، سیاه و خاکستری، رنگ های خنثی به شمار می روند. در همین راستا، فنگ شویی معتقد است: «مدیریت رنگ ها، مدیریت تضاد بین رنگ های روشن و تیره است». از این رو، در حالی که رنگ های روشن باعث می شوند خانه بزرگتر از آنچه هست به نظر برسد، رنگ های تیره می توانند باعث افزایش حس آرامش و سکون شوند.
مثال دیگر در این رابطه، رنگ قرمز یا نارنجی است که به دلیل آنکه اشتها را برمی انگیزند، برای آشپزخانه و سالن غذاخوری مناسب بوده ولی چون رنگ قرمز تاثیر مستقیم بر افزایش فشار خون و هیجان دارد، می توان با بکار بردن رنگ صورتی کم رنگ یا زرد، در محیط تعادل خوبی ایجاد نمود. از سوی دیگر، رنگ های سردی مانند: سبز، آبی و بنفش که در بسیاری جوامع به عنوان رنگ سلطنتی شناخته می شوند، در خانه ها بیشتر برای ایجاد حس آرامش، پاکیزگی و طراوت در اتاق خواب یا حمام استفاده می شوند؛ به همین دلیل، در مناطقی که دارای آب و هوای گرم هستند یا در خانه های تابستانی، برای تاثیر روانی بر احساس خنکی، از رنگ آبی بسیار استفاده می شود. رنگ آبی به همراه بژ و قهوه ای، صمیمیت را افزایش داده و گذاشتن اشیای نقره ای جلوی دیوار آبی، شکوه و تجمل را به محیط می افزاید.
اگر بخواهیم این موضوع را با ذکر مثال برای شما بیان کنیم تا هماهنگی بیشتری بین بخش های مختلف خانه ایجاد نمایید، می توان به استفاده از رنگ های گرم در قسمت خروجی اتاق ها، رنگ های سرد مانند آبی و سبز برای ایجاد فضایی صمیمی، رنگ زرد یا سبز برای افزایش تمرکز و تقویت حافظه، رنگ های گرم مثل قرمز برای افزایش میزان هوشیاری و ...، اشاره داشت.
در همین راستا، درصورتی که می خواهید از رنگ ها به شکلی موثرتری برای دکوراسیون و زیباتر کردن خانه خود استفاده نمایید، پس حتما با یک متخصص صحبت کرده و پس از بیان نظرات خود و رنگ هایی که به آنها علاقه دارید، از توصیه های آنها بهره مند شوید.
تهیه و ترجمه: فرناز ممقانی
منبع: https://www.biboya.com.tr/renklerin-evinizdeki-psikolojik-etkileri